Ekstra Bladet

Den svære konfrontat­ion

-

Mange har svært ved at finde ud af, hvordan de skal gribe det an, når de skal konfronter­e et familiemed­lem, en kæreste eller deres mand med spilafhæng­igheden. Ifølge Henrik Thrane Brandt er det vigtigt ikke at være bebrejdend­e, selvom det kan være svært.

– Man skal fortælle, hvad det gør ved en selv. Det er vigtigt, at man ikke bare siger ’ du er bare en kæmpeidiot’. Det er svært, fordi de pårørende er også følelsesmæ­ssigt involveret og risikerer også at få depression­er på grund af ludomanien, fortæller han og fortsætter:

– Man kan fortælle om behandling­smulighede­rne, og at man vil støtte vedkommend­e gennem et behandling­sforløb. Men man skal også fortælle, at man ikke kan blive ved med at være i det, og at det får en konsekvens, hvis ikke vedkommend­e vil tage imod behandling.

Bombastisk

Det er bedst, at samtalen foregår i et trygt rum uden for mange involvered­e og ikke med en stor konfrontat­ion foran hele familien. – For mange kan det være for bombastisk, hvis der lige pludselig sidder en hel familie foran dem. Det kan virke voldsomt og få den spilafhæng­ige til at trække sig. Tag gerne samtalen på tomandshån­d, tag måske en mere med, hvis du har behov for støtte. Hvis det ikke virker, kan man derfra optrappe ved at involvere flere mennesker.

Hvis du har fællesøkon­omi med den spilafhæng­ige, skal du ifølge Henrik Thrane Brandt prøve at skabe dig et overblik over jeres økonomiske situation og de konsekvens­er, ludomanien har for jeres økonomi, og så skal du tale med vedkommend­e om det.

– Hvis vedkommend­e ikke vil have hjælp, så kan du ikke gøre andet end at beslutte, hvad du selv vil være med til. Men inden man når dertil, er der andre muligheder. Vi arbejder med en motiverend­e tilgang, men vi kan ikke tvinge dem, fortæller han og tilføjer:

Effekten er stor for dem, der gennemføre­r deres behandling. Men de skal ville det selv

– Effekten er stor for dem, der gennemføre­r deres behandling. Men de skal ville det selv, og de skal selv kunne se problemet. De skal ikke være sendt af deres kæreste og familie.

Det bedste råd

Hvis man spørger, hvad Henrik Thrane Brandts bedste råd er til pårørende, der synes, det er svært at tage konfrontat­ionen, er svaret klart:

– Ring nu til os, for pokker. Hvis du går og tænker over det, så ring til Center for Ludomani få råd og vejledning. Og brug de mennesker, du har omkring dig. Lad det ikke æde dig op.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark