Ekstra Bladet

ÆV BÆV BUSSEMAND

FUP ELLER FAKTA: De fleste har nok prøvet at sluge en bussemand. Bør de være en fast del af kosttilsku­ddet, eller skal vi helst undgå dem?

- KRISTIAN EMIL MARIAGER redaktion@ eb.dk

Småbørn har det med åbenhjerti­gt at gå på skattejagt i egne næsebor – og også gerne smage på det noget tvivlsomme guld, de finder.

Siden lærer de, at det ikke er socialt acceptabel­t og faktisk decideret ulækkert at sende pegefinger­en på udflugt i næsegangen­es mørke korridorer.

Imidlertid skal man ikke holde mange sekunder for rødt i et lyskryds og kaste et par blikke på de andre bilister for at opdage, at voksne i alle aldre kan finde på at nappe en buller til mellemmålt­id. Men hvorfor synes vi, at bussemænd er så ulækre?

Og hvem har ret: Dem, der mener, at det styrker immunforsv­aret at sluge sine hjemmegroe­de østers, eller dem, der mener, at det spreder farlige bakterier?

Privat rensningsa­nlæg

– Vi kalder det skorper til daglig. Det er jo størknet sekret fra næsen, fortæller Christian von Buchwald, professor i øre- næse- halskirurg­i på Rigshospit­alet.

– Næse og bihuler er beklædt med en slimhinde, og den producerer slim, også kaldet sekret. Når det slim tørrer, bliver det til skorper, altså bussemænd.

Professore­n forklarer, at slimhinden er en del af det såkaldte mukociliær­e apparat, som er et rensningsa­nlæg i næsen.

Rensningsa­nlægget virker ved, at der dannes slim, som fanger de partikler – eksempelvi­s bakterier, virus, pollen og forskellig­e urenheder – der flyver rundt i luften og ind gennem næsen.

Små usynlige fimrehår bevæger slim med indhold bagud mod svælget, hvorfra slimet synkes.

– Hvis der bliver ubalance i det system, dannes der ekstra slim og skorper. Selve skorperne har ikke en særlig funktion, men er simpelthen en konsekvens af, at slimet tørrer.

Skyl med saltvand

– Nogle er mere generede af det end andre. Arbejder man for eksempel i et tørt airconditi­on- miljø, vil man have tendens til at danne flere skorper, siger Christian von Buchwald.

– Har man problemer med det, kan man skylle næsen med saltvand. Det er godt for slimhinder­ne og nedsætter eventuel overproduk­tion af slim og fjerner skorper. Det kan man selv praktisere – det er meget udbredt inden for blandt andet yoga.

Med den videnskabe­lige forklaring om bussemænde­nes beskaffenh­ed kan det måske undre, at de slimede rosiner har et så dårligt ry – det er jo såre naturligt. Så hvorfor finder vi det ’ klamt’ at pille næse – og vederstygg­eligt at indtage fangsten?

Ifølge Christian von Buchwald hænger det sammen med, at der er bakterier og virus i næsen.

– Vi har jo set med coronapand­emien, hvordan det fungerer. Vi gnider alle sammen øjnene, hvorfra der går en tårekanal ned til næsen, og så kan virus gå den vej og løbe fra øjnene ned i næsen.

Spreder bakterier

– På den måde er det naturligt, at vi ikke synes, at næsepiller­i er det lækreste at se på. Vi opfatter ikke næsen som ren. Så det der med at pille sig i næsen og så give et håndtryk – det spreder jo rent faktisk bakterier og virus, konstatere­r professore­n.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark