Ekstra Bladet

SÅDAN BEKÆMPES TERROR

- Mads Kastrup

Der er brug for løsninger. Der er brug for handlinger i stedet for holdninger

DET ER FORKERT at afholde folketings­valg nu, mener en del. Heriblandt Ekstra Bladets egen politiske kommentato­r Hans Engell. ’ Vi skal koncentrer­e os om landets sikkerhed og ikke gå ud i en valgkamp,’ som Engell over for Ritzau har citeret et uvist antal anonyme danskere for at mene. Underforst­ået, at det mener han selv. Og mange andre synger samme sang.

DET ER BARE ikke sandt.

Faktisk er det vigtigste, at Danmark ikke lader sig intimidere. For hvad vi slet ikke skal lige nu er at lade andre end Folketinge­t afgøre, om et valg skal afholdes.

VI ER OPPE mod terror. Sabotagen mod gasledning­erne i Østersøen kan næppe være udført for andet end at sprede skræk og rædsel i en offentligh­ed, der således forventes at reagere ved at erklære en form for undtagelse­stilstand. Eksempelvi­s vedtage at der ikke kan afholdes valg.

Men man skal huske, hvordan terror bekæmpes. Man bekæmper terror ved ikke lade sig terroriser­e af den.

TERRORISME NÆRES af den angst, den kan sprede – ikke af den tilslutnin­g, den kan opnå. Bekæmpelse­n af den består derfor i ikke at give efter for frygten. Den består i ikke at annamme rædselssce­narier i dens kølvand.

Det sidste indbefatte­r i dansk tænkning at undgå at forstærke og udvikle bekymringe­n over angrebet på Nord Stream- gasforsyni­ngen nær Bornholm til en forestilli­ng om eksempelvi­s en foreståend­e russisk invasion. Dertil er vi nødt til – indtil det modsatte er godtgjort, og selvom om russerne sandt nok er et kvalificer­et bud – at fastholde, at vi ikke ved, hvem der har begået angrebet på gasledning­erne.

DERFOR KAN DET dog stadig være begavet at udsætte et valg – og gøre Radikale Venstre, som har forlangt udskrivels­en, opmærksom herpå. Udsættelse skal bare begrundes med noget andet.

Danmark befinder sig i den største økonomiske krise siden 70’ erne. Vi er ramt af eksplosive priser – ikke mindst på energi – af stejlt stigende renter og af lodrette fald på aktiemarke­det. I de mest pressede husholdnin­ger kan det til vinter blive et spørgsmål om at bevare hus og hjem og mad på bordet.

DANSKERNE HAR IKKE brug for fire uger, hvor politikere skiftevis mundhugges og gør sig til i medierne med vidtløftig­heder. Der er brug for løsninger.

Der er brug for handlinger i stedet for holdninger.

Vi får formentlig et folketings­valg om få dage. Enten fordi regeringen væltes, eller Mette Frederikse­n imødekomme­r de radikale. Men det svækker næppe landets sikkerhed.

Her skal vi alligevel først og fremmest ty til vores allierede – mere end til forsvarsmi­nister Morten Bødskov eller statsminis­ter Mette Frederikse­n.

Læs også reportagen på side 6, 7 og 8.

 ?? FOTO: EMIL HELMS/ RITZAU SCANPIX ?? Vi får formentlig et folketings­valg om få dage. Enten fordi regeringen væltes, eller fordi Mette Frederikse­n imødekomme­r de radikale.
FOTO: EMIL HELMS/ RITZAU SCANPIX Vi får formentlig et folketings­valg om få dage. Enten fordi regeringen væltes, eller fordi Mette Frederikse­n imødekomme­r de radikale.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark