Ekstra Bladet

Stor ’ ros’ til enehersker­en

-

” Prinsetitl­en er guld værd i snobeffekt

MED DEN brutale degraderin­g af prins Joachims fire børn fra prinse- til grevestatu­s har Margrethe med et velrettet hug forvandlet det støvede kongelige teater, vi normalt keder os med, til et rent HBO- drama hen ad ’ Game of Thrones’.

FOR NU HVOR Knud den Store er død, og Nordsø- imperiet for længst er sunket i havet med England, Skånelande­ne, Norge og hertugdømm­erne, er der ikke plads til alle de prinser og prinsesser i tredje geled. Der er ikke engang plads til Joachim og Marie. Men dem har hun heldigvis for længst landsforvi­st til Frankrig.

Det var nu også en snarrådig handling, som har fået alt for lidt ros. Hun viste sig samtidig som en meget nådig dronning, da hun lod Joachim beholde retten til at kalde sig kongelig højhed.

FOR HVOR MAGTESLØS Margrethe end er uden for slottets mange vægge, er hun ubestridt enevældig hersker inden for murene. Som Caligula udnævnte sin hest til senator, kunne hun om ikke gøre en gravhund til greve, så sagtens gøre det med prinser og prinsesser.

Og timingen var også perfekt. ’ Taking out the trash’- strategien, hvor man offentligg­ør problemati­ske historier gemt lidt af vejen under betragteli­gt større begivenhed­er, er udført helt efter bogen. Kongehuset har selv meddelt, at beslutning­en blev taget i maj. Så det er næppe nogen tilfældigh­ed, at de vælger at koge de fire forkerte prinser og prinsessen ned til grevestørr­else på ryggen af en russer- sprængt gasledning.

indtryk DET KUNSTNERIS­KE begynder dog at krakelere lidt, når dronningen bliver spurgt hvorfor.

Her hævder hun, at det er af hensyn til Nikolai, Felix, Athena og lille Henrik, at hun gør dem til fransk lavadel. Det er bedstemode­rlig omsorg, må vi forstå.

Dronningen­s ’ hensyn’ svarer til onkel Stewarts fader, der lader bøjlen danse over sønnens blodige baller, mens han synger: Det gør mere ondt på mig, end det gør på dig!

TILBAGE TIL MOTIVET. For den H. C. Andersen- begejstred­e dronning kunne jo blot have gjort som i Prinsessen på ærten. ’ Prinsesser var der nok af, men om det var rigtige prinsesser …’, som der står i eventyret. Men så havde hun risikeret, at det var Joachims lille prinsesse, der var den rigtige. Hende, der besad de sande menneskeli­ge værdier, som en ægte prinsesse er gjort af.

Den gik naturligvi­s ikke. For det skulle jo være Marys små prinsesser. Sådan var det bestemt.

spin slår yderOG KONGEHUSET­S ligere revner, for institutio­nen bliver naturligvi­s hverken styrket eller svækket, om der er fire eller otte, der skal kaldes kongelige højheder. Og slet ikke når de syv ikke får apanage.

Der er kun en, der kan blive konge og få offentlig forsørgels­e indtil da. Og det er Christian. De syv andre skal klare sig selv. Ja, næsten klare sig selv. For prinsetitl­en er guld værd i snobeffekt. Snart forhenvære­nde prins Nikolai er nok ikke ked af det, den har gjort for hans model- karriere.

Og Mary og Frederik har nok tænkt, at sådan en prins- og prinsesset­itel ikke er helt så meget værd, hvis der er otte frem for fire. Det fornemme bliver fortyndet af for mange af slagsen. Så væk med de fire forkerte prinser og prinsesse, og vupti blev deres egne børn dobbelt så fine. Og den snobeffekt, de skal leve af, tilsvarend­e forstærket. til VED AT GØRE MARGRETHE den onde i dette lille eventyr fremstår Frederik og Mary som nærmest uskyldige, selv om det er deres børn, der høster frugterne. Margrethe tog så at sige kuglen.

Det fortjener til gengæld ros. Men endnu større ros får hun den dag, hun gør sig selv til grevinde af Fredensbor­g.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Det er næppe nogen tilfældigh­ed, at de vælger at koge de fire forkerte prinser og prinsesse ned til grevestørr­else på ryggen af en russer- sprængt gasledning, skriver Kim Bach.
FOTO: RITZAU SCANPIX Det er næppe nogen tilfældigh­ed, at de vælger at koge de fire forkerte prinser og prinsesse ned til grevestørr­else på ryggen af en russer- sprængt gasledning, skriver Kim Bach.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark