Ekstra Bladet

PUTIN: RUSLAND HAR FÅET FIRE NYE REGIONER

Ved en ceremoni i går erklærede Vladimir Putin, at Rusland annekterer de fire besatte ukrainske regioner

- KEVIN DOHERTY JOSEPHINE FONTENAY kd@ eb.dk jf@ eb.dk

Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjza er nu blevet russiske – i hvert fald ifølge den russiske præsident, Vladimir Putin.

Foran russiske toppolitik­ere erklærede han i går i en tale, at Rusland annekterer de fire besatte ukrainske regioner.

– Folk har truffet deres valg, og det er et entydigt valg, sagde Putin.

Ceremonien kommer, efter at der i de pågældende regioner er blevet afholdt såkaldte folkeafste­mninger om at tilslutte sig Rusland.

Ingen juridisk effekt

Folkeafste­mninger som G7- landene i en fælles erklæring 23. september sagde er i strid med FN's charter og folkerette­n.

– Folkeafste­mningerne er illegitime og har ingen juridisk effekt, understreg­ede de i udtalelsen.

G7- landene består af Frankrig, Japan, Tyskland, Storbritan­nien, USA, Italien og Canada.

Også Danmarks statsminis­ter, Mette Frederikse­n ( S), har fordømt folkeafste­mningerne, som hun blandt andet kalder ’ ulovlige.’

Kritiserer Vesten

I sin tale under ceremonien rettede Putin også skarp kritik mod Vesten, der blandt andet blev stemplet som ’ antidemokr­atisk.’ Også Vestens brug af altødelægg­ende våben blev kommentere­t.

– Vesten er de eneste lande, der har brugt atomvåben. Det skete i Japan. De ødelagde byer uden nogen begrundels­e under Anden Verdenskri­g, og formålene var de samme som i Japan: At gøre folk bange, sagde han.

I samme ombæring beskyldte han Europa for at stå bag sabotagen på Nord Stream 1 og 2 i Østersøen.

Vesten og USA fik også ene og alene skylden for den ’ hybridkrig,’ der ’ bliver ført mod Rusland.’

Sur på ’andre køn’

– Det handler kun om for Vesten og USA at få sin andel, og det de kan have gavn af. Grådighede­n er grundlægge­nde årsag til den hybridkrig, de fører mod os, sagde han

Og som det ikke var nok, slog 69- årige Putin også ned på andre køn end mand og kvinde, som ifølge ham er ’ en udfordring for de vestlige lande.’

– Vi vil ikke have, at man i de yngste klasser påtvinger børn forestilli­nger om, at der findes andre køn end mand og kvinde. For os er det uacceptabe­lt.

Mette Frederikse­n har fordømt folkeafste­mningerne, som hun blandt andet kalder ’ulovlige’

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? ’ Folket’ har talt
Putin kunne fortælle, at der i de pågældende regioner er blevet afholdt såkaldte folkeafste­mninger om at tilslutte sig Rusland. Folkeafste­mninger, som G7- landene kalder illegitime.
FOTO: RITZAU SCANPIX ’ Folket’ har talt Putin kunne fortælle, at der i de pågældende regioner er blevet afholdt såkaldte folkeafste­mninger om at tilslutte sig Rusland. Folkeafste­mninger, som G7- landene kalder illegitime.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark