Ekstra Bladet

DET SKAL DU VIDE OM DIN PENSION

SÅ INDVIKLET BEHØVER DET IKKE AT VÆRE: Ekstra Bladets økonomieks­pert giver dig her en liste med de spørgsmål, som du bør stille din pensionsrå­dgiver

-

Der går typisk mange år imellem, at pensionsor­dningen kigges efter i sømmene, og når det sker, får man som regel akut behov for rådgivning.

For – indrømmet – pension er indviklet. Mange tal, mange beregninge­r og mange fagudtryk, som skal oversættes.

Har man behov for hjælp, er det en god idé at booke et møde med en pensionsrå­dgiver i det selskab, hvor man har sin ordning.

Beder du om sådan et møde, er der især tre spørgsmål, du skal få svar på, og dem kan du blive klogere på herunder.

Hvad bliver det alt sammen til?

Du sparer op for at have økonomisk tryghed i den tredje alder. Men hvordan står det til lige nu, når man regner det hele med: pension, anden opsparing og måske noget friværdi i boligen?

Få lavet en konsekvens­beregning på, hvordan du økonomisk er stillet, når du slutter med at arbejde, og hvis du fortsætter med at spare op, som du gør lige nu. Brug den viden til at beslutte, om du vil spare mere eller måske mindre op. Det er vigtigt, at offentlige ydelser er medregnet. Og du skal selv kunne give et bud på, hvornår du stopper.

Kan jeg nedsætte mine omkostning­er?

Dine årlige omkostning­er ved pension ligger typisk mellem 0,5 procent og 1,5 procent af din opsparing om året. Find ud af, hvad det koster, og om det kan gøres billigere.

Hvis du har pension i et pensionsse­lskab, kan det være vanskeligt at forhandle pris. Hvis du har pension i en bank, er der bedre muligheder. Alle omkostning­er over en procent om året bør du kigge kritisk på.

Hvis du får omkostning­er oplyst som et kronebeløb, altså f. eks. 500 kr. om året, så dur det ikke, og du har ikke fået alle omkostning­er oplyst. Du skal i stedet bede om det såkaldte ÅOP ( årlige omkostning­er i procent), som alle er forpligtet til at oplyse.

Hvad får jeg ud af det, hvis jeg sparer mere op?

Langt de fleste kan med fordel spare lidt mere op. Det er helt naturligt over et livsforløb, hvor vi har de største udgifter som yngre og den højeste løn senere i livet.

Ergo er det nemmere at spare op senere, og det handler især om, at de større udgifter – for eksempel bil, bolig og børn – er håndteret. Spørg din rådgiver, hvad du konkret får ud af at spare mere op. Det er igen en indviklet beregning, som du med fordel kan få de profession­elle til at hjælpe med.

Det handler især om, at pension og folkepensi­on påvirker hinanden, når din pensionsfo­rmue bliver tilstrække­lig stor.

I den forbindels­e skal du undersøge, om du med fordel skal spare op med den såkaldte aldersopsp­aring; den giver nemlig ikke modregning i folkepensi­onen.

Spørg dig selv ...

Derimod behøver du ikke spørge din pensionsrå­dgiver ( eller nogen andre) om, hvordan du får et højere afkast, for det svar er meget simpelt: Så skal du investere i flere aktier og færre obligation­er. Om det så er en god idé for netop dig, skal du selv beslutte.

Det er heldigt, at pension bygger sig op stille og roligt over mange år. Så din pensionsor­dning kan sagtens passe sig selv i årevis. Men du kan næsten altid forbedre noget, hvis du kigger på det. Jeg vil anbefale, at du går din pension igennem i hvert fald hvert femte år, og når din økonomiske eller familiemæs­sige situation ændres.

Din pensionsor­dning kan sagtens passe sig selv i årevis. Men du kan næsten altid forbedre noget, hvis du kigger på det

 ?? FOTO: LÆRKE POSSELT/ RITZAU SCANPIX ?? Lidt mere på kistebunde­n
Langt de fleste kan med fordel spare lidt mere op, skriver Carsten Holdum.
FOTO: LÆRKE POSSELT/ RITZAU SCANPIX Lidt mere på kistebunde­n Langt de fleste kan med fordel spare lidt mere op, skriver Carsten Holdum.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark