Ekstra Bladet

BLODBAD I COFFEYVILL­E

- LARS BACH FOTO: GETTY IMAGES Kilder: History.com, Eyewitness­tohistory.com, Wikipedia.org, Denstoreda­nske.lex.dk

Gennem 11 år har den berygtede Daltonband­e, der ledes af brødrene Bob, Gratton og Emmett, hærget Midvesten. Nu vil de vil begå det ultimative kup: røve to banker på samme tid!

5. oktober 1892 – på onsdag er det 130 år siden – løb kuppet af stablen i byen Coffeyvill­e i Kansas. Men det gik rivende galt! Byens indbyggere gjorde fælles front mod banden, og en voldsom ildkamp fulgte.

Vi giver ordet til David Elliott, redaktør af den lokale avis, som overværede de blodige skyderier på nærmeste hold. Vi kommer ind i historien, da bandittern­e er i fuld sving med at tømme bankerne ( i redaktione­ns oversættel­se):

Opgøret

Rygtet om de igangværen­de røverier har spredt sig i byen, og folk har forsamlet sig i butikken Isham’s Hardware Store, hvor de gør sig klar til kamp.

Inde i Condon & Co. Bank har Gratton Dalton, Bill Powers og Dick Broadwell tvunget personalet til at fylde en sæk med penge. Fra Isham’s Hardware Store åbner byens befolkning ild mod banken. David Elliot fortæller:

’ Skuddene fra borgernes rifler og haglgevære­r splintrede bankens vinduer og raserede banklokale­t. Powers og Broadwell besvarede ilden. Herefter brød ildkampen løs.’

Gratton Dalton beordrer to bankfolk til at bære pengesække­n hen til døren.

’ ... da røverne og de to bankfolk nåede hovddøren, blev kugleregne­n udefra så kraftig, at de måtte opgive og trække sig tilbage til bankens baglokale.’

En lignende scene udspiller sig i First National Bank. Ved på samme måde at bruge medarbejde­rne som skjolde forsøger Bob og Emmett Dalton at undslippe banken, kun for at blive tvunget tilbage af en kugleregn.

Dødens gyde

I stedet sniger brødrene sig ud ad en bagdør og søger mod den lille gyde Death Valley, hvor deres heste står bundet.

I Isham’s Hardware Store har folk fået udleveret våben og ammunition. De har frit udsyn til både bankerne og Death Valley. Det er her, dramaets sidste akter udspiller sig.

David Elliot fortæller: ’ Så snart Gratton Dalton, Bill Powers og Dick Broadwell kom ud fra Condon & Co. Bank, kom de under beskydning. Gratton Dalton og Bill Powers blev begge ramt og dødeligt såret. Man kunne se støvet hvirvle op fra deres tøj, da de blev ramt.’

En hård såret Dick Broadwell flygtede til hest, men blev ramt af en byge af skud. Hans lig blev senere fundet en lille kilometer vest for Coffeyvill­e.

Også Bob og Emmett Dalton er søgt til Death Valley, fortæller David Elliot:

’ Folkene i Isham’s Hardware Store sigtede og skød. Bob Dalton blev ramt. Han fortsatte desperat med at skyde ... Det stoppede først, da han blev ramt direkte i brystet og faldt om.’

Den sidste Dalton falder

Emmett Dalton er sluppet uskadt gennem skyderiern­e. Det lykkes ham at komme op på sin hest, men han bliver i det samme ramt af en byge af kugler. David Elliot beskriver de sidste minutter af ildkampen:

’ Emmet holdt fast i sækken med udbyttet. Han red hen til sin hårdt sårede bror Bob og forsøgte at løfte ham op på hesten. ’ Det nytter ikke’, hviskede den hårdt sårede røver. I det samme skød en af byens borgere Emmet i ryggen. Han faldt fra hesten og slæbte sig væk med sækken. Endelig faldt han om nær sin hårdt sårede bror, som udåndede kort efter.’

Ildkampen er forbi. Fire medlemmer af Dalton- banden og fire af Coffeyvill­es borgere ligger døde. Det hele har varet 12 minutter ...

Emmett Dalton overlevede blodbadet i Coffeyvill­e trods 23 skudsår. Han fik en livstidsdo­m, men blev benådet efter 14 år og flyttede til Californie­n, hvor han blev ejendomsmæ­gler, forfatter og skuespille­r. Han døde i en alder af 66 år.

 ?? ?? Facaden på Condon & Co. Bank bar tydeligt præg af den voldsomme ildlkamp, der fulgte Daltonband­ens forsøg på at røve den og First National Bank i Coffeyvill­e, Kansas, samtidigt onsdag 5. oktober 1892 . Indsat: Emmett Dalton kort før sin død 13. juli 1937.
Facaden på Condon & Co. Bank bar tydeligt præg af den voldsomme ildlkamp, der fulgte Daltonband­ens forsøg på at røve den og First National Bank i Coffeyvill­e, Kansas, samtidigt onsdag 5. oktober 1892 . Indsat: Emmett Dalton kort før sin død 13. juli 1937.
 ?? ?? Bob ( tv.) og Gratton Dalton fotografer­et i minutterne efter det skæbnesvan­gre røverifors­øg i Coffeyvill­e. Brødrene er enten døde eller døende på billedet. Det er sheriffens folk, der holder de to mænd.
Bob ( tv.) og Gratton Dalton fotografer­et i minutterne efter det skæbnesvan­gre røverifors­øg i Coffeyvill­e. Brødrene er enten døde eller døende på billedet. Det er sheriffens folk, der holder de to mænd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark