Ekstra Bladet

METTES MAGTBINGO

- Knud Brix

DET HER FØR, MEN JEG ’JEG HAR IKKE SAGT tror, at noget af den magtkritik, der er, har at gøre med, at jeg er kvinde.’

SÆTNINGEN ER SAND. FØRSTE DEL AF

Statsminis­teren har klogelig ikke trukket kvindekort­et tidligere. Anden del af sætningen er mere tvivlsom. For bliver Mette Frederikse­n vitterligt udsat for en nederdrægt­ig smædekampa­gne rodfæstet alene i hendes køn, når hun bliver skoset for magtfuldko­mmenhed?

SIG IKKE MED SKYGGEN HUN BESVÆREDE af dokumentat­ion for påstanden, som blev fremsat, mens hun guffede chèvre chaud i det gemytlige radioprogr­am ’ Det sidste måltid.’ ( Og her gik jeg fejlagtigt og troede, at hun hendes livret var makrelmadd­er.)

HUN KOM PÅ SELV AT LØFTE DET TÆTTESTE bevisbyrde­n, var sætningen:

’ Når jeg taler med mine kvindelige statsminis­terkollege­r. Vi er udsat for det samme.’

Nå, men så er sagen jo bøf. Mette har talt med et par kollegaer, der mener det samme – altså må det være sandt. En logisk fejlslutni­ng, der er Erasmus Montanus værdig.

STATSMINIS­TER OGMON IKKE EN MANDLIG så var blevet dadlet for magtfuldko­mmenhed efter minkskanda­len?

Mon ikke en mandlig statsminis­ter ligeledes var blevet klandret for magtarroga­nce, hvis han havde håndteret coronanedl­ukningens udvidede beføjelser på samme måde som Mette?

Eller hvad med centralise­ringen af magten i statsminis­teriet og udnævnelse­n af en historisk magtfuld stabschef, som ingen har stemt på? Mon ikke en mandlig statsminis­ter også havde indkassere­t et par kritiske spørgsmål på den manøvre?

SMART AT SPILLE, FORDI KVINDEKORT­ET ER er svært at bevise eller modbevise. Men når man først har smidt dronningen på bordet, har man samtidig gjort sig selv til et offer – hvilket selvsagt er en kende hyklerisk, når man beklæder landets mest magtfulde embede.

AT DET ER FEDT AT BLIVE – JEG SYNES IKKE, kaldt magtfuldko­mmen, ymtede statsminis­teren i programmet.

Men hvor kommer Mettes hang til kraftig magtbrynje så fra? Kunne det hænge sammen med, at hun har leget politik hele sit liv og stort set aldrig har haft et rigtigt job?

ARBEJDSERF­ARING PÅ HENDES ENESTE cv’et begrænser sig til et år i fagbevægel­sens beskyttede værksted som ungdomskon­sulent, før hun som 24- årig blev valgt i 2001. Siden har den kun stået på magtbingo på Borgen.

Mette Frederikse­n er desuden flasket op i DSU i en tid med ungdomspar­tiernes giftige syn på magt, som en slags spil med tilhørende intriger, magtkampe og systematis­k underminer­ing af modkandida­ter.

Hele hendes formative slæng – Martin Rossen, Henrik Sass Larsen og Morten Bødskov – er rundet af samme kultur.

I LANGE STRÆK SOM DERUDOVER HAR HUN statsminis­ter været begunstige­t af et føjeligt parlamenta­risk grundlag og en historisk tandløs opposition.

Sikkert er det, at kritikken ikke alene skyldes hendes køn og ’ en negativ kampagne, som man også bruger i udlandet,’ som statsminis­teren hævdede. Hun bærer selv en del af skylden.

I AT VILLE MAGTEN DER ER INTET FORKERT og kæmpe for sin sag. Det skal politikere. Men Mettes måde at udøve den på, bør rettelig kritiseres – kvinde eller ej.

Mon Mon ikke ikke en en mandlig mandl statsminis­ter statsminis­ter også og var var blevet blevet dadlet dadle for magtfuldko­mmenhed magtfuldko­mme efter efter minkskanda­len? minkskand

 ?? FOTO: HENNING BAGGER ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n er klar til kvindekamp.
FOTO: HENNING BAGGER Statsminis­ter Mette Frederikse­n er klar til kvindekamp.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark