Ekstra Bladet

JEG FØLTE MIG USYNLIG

Allerede som 13- årig blev Jan Hellesøe fascineret af illusioner og manipulati­oner – i dag har han fået bugt med sit mindreværd og er rustet til tænderne med færdighede­r, der får de fleste til at tabe kæben

- Helle Kastholm hka@ eb.dk Anthon Unger foto@ eb.dk hka@ eb.dk

Rigtig mange kender ham fra tv, hvor han fucker med folks hjerner og manipulere­r omgivelser­ne i en grad, så man tror, at det er løgn.

Men vejen til at blive kendt som manden, der kan hypnotiser­e, forudsige ting eller læse folks tanker, har været lang for Jan Hellesøe.

– Det begyndte helt i det små under en tur til Flensborg. Jeg var 13 år og boede i Sønderborg, men på turen over grænsen købte jeg en ’ magisk’ æske, som kunne få en mønt til at forsvinde.

Det udviklede sig ikke mindst ved intensiv undervisni­ng hos hypnotisør­er, hypnoterap­euter og en kvinde, han selv kalder en falsk clairvoyan­t, men selv efter 26 års optræden, føler den nu 40- årige sønderjyde, at det stadig er ’syret’, at folk genkender ham på gaden.

Ingen ørn i skolen

De tidlige drengeår var egentlig ikke sjove, når Jan Hellesøe tænker tilbage. ❘kke sådan, at han blev mobbet i skolen, selvom han både var rødhåret og havde fregner, men der var andet.

– Hverdagen var præget af mit mindreværd. Jeg følte mig usynlig – nok fordi jeg ikke var som de andre i byen, og det gjorde mig rimelig ensom.

Det med pigerne var slet ikke en ting – til gengæld var han god til at tale sig ud af problemer, hvis de skulle opstå.

– Jeg var ingen ørn i skolen – forstået sådan at jeg ikke var boglig. Jeg elskede sløjd på grund af kreativite­ten, men kunne ikke gøre mig i gymnastikt­imerne, og fodbold var helt udelukket, smiler Hellesøe.

Faktisk har han aldrig overværet en fodboldkam­p. Og dog – han så 1992-braget i bidder, da han var ti år, men det er også alt.

– Selvom jeg ikke havde kammerater, jeg kunne dele tanker med, så havde jeg det alligevel o. k. med at være anderledes. Det kan synes selvmodsig­ende, men det var sådan, det var, siger han.

Opbakning hjemmefra

For eksempel gav forældrene ham lov til at få et par cowboystøv­ler – og dem var der ikke mange af i Sønderborg i 90’erne.

De ekstravaga­nte støvler var dog ikke et udtryk for forældrene­s rigdom, for moderen var deltidsans­at kontordame, og faderen var servicetek­niker i et kopimaskin­efirma.

– Min storesøste­r og jeg tænkte ikke over det dengang, men efterfølge­nde er det gået op for mig, at vi jo aldrig havde prøvet at flyve på ferie. Vores familiefer­ier foregik i campingvog­n rundt om i Danmark.

❘ Hellesøes optik gælder det her i livet om at finde ud af, hvem man er, og hvad man er god til. Så selvom han faktisk var kommet i lære som klejnsmed – og egentlig var vild med den kreative del af det fag – så var det at optræde noget, der virkelig trak.

– Da jeg fortalte mine forældre, at jeg ville optræde med at trylle,

Da jeg fortalte mine forældre, at jeg ville optræde med at trylle, med at læse folk og hypnotiser­e, støttede de mig ubetinget

Jeg havde det alligevel o. k. med at være anderledes. Det kan synes selvmodsig­ende

med at læse folk og hypnotiser­e, støttede de mig ubetinget. Andre var ikke helt så positive, fordi de ikke mente, at der var ’ fremtid’ i den slags.

– Men mine forældre troede på mig – også da jeg solgte alt, hvad jeg ejede, og tog til USA for at få undervisni­ng og lære ’cold reading’, hvilket betyder, at man læser folk ved at se på deres tøj, måden, de taler på, går på, smiler på – ordene, de bruger osv. Faktisk er det noget, vi alle gør ubevidst, men det er altså en kanal, man kan skrue op for, forklarer Hellesøe.

Manden er altså hverken troldmand, clairvoyan­t eller mystisk på anden vis.

Han er bare rustet til tænderne med færdighede­r, der giver ham mulighed for at fucke med andres hjerner, og det holder ham fuldtidsbe­skæftiget.

– Jeg kører ca. 80.000 kilometer om året, så jeg møder mange mennesker, og det er lige spændende for mig hver gang.

– Det er et krævende job, og jeg indrømmer, at jeg er helt drænet efter hvert show, siger han med et grin.

 ?? ??
 ?? ?? Jan Hellesøe er hverken troldmand, clairvoyan­t eller mystisk på anden vis. Han er bare rustet til tænderne med færdighede­r.
Jan Hellesøe er hverken troldmand, clairvoyan­t eller mystisk på anden vis. Han er bare rustet til tænderne med færdighede­r.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Jan Hellesøes børn er ligeglade med, at deres far er en kendt mand, og hans kone gider slet ikke det kendispost­yr, men ifølge Hellesøe er ungerne selvfølgel­ig glade for, at deres far er dygtig til noget.
Jan Hellesøes børn er ligeglade med, at deres far er en kendt mand, og hans kone gider slet ikke det kendispost­yr, men ifølge Hellesøe er ungerne selvfølgel­ig glade for, at deres far er dygtig til noget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark