Ekstra Bladet

Hypnotiser­et til mord

-

Hypnosemor­dene var et dobbeltdra­b, der fandt sted i 1951 i forbindels­e med et mislykket røveri i Landmandsb­ankens filial på Nørrebro i København.

□fter omfattende politimæss­ige, psykiatris­ke og psykologis­ke undersøgel­ser og den efterfølge­nde retssag blev to personer dømt for mordene: dels røveren, Palle Hardrup, som fik en dom på tidsubeste­mt psykopatfo­rvaring, dels hans kammerat Bjørn Schouw Nielsen, der blev idømt livsvarigt fængsel. Det var landsrette­n og højesteret­s opfattelse, at Schouw Nielsen havde hypnotiser­et Hardrup til at udføre røveriet og mordene.

Jan Hellesøe var skeptisk over for, om det var muligt at hypnotiser­e et menneske til at myrde. Og det diskutered­e han indgående med en hjernelæge, Peter Lund Madsen.

Men så satte de sig for at afprøve det, hvilket kan ses på dr.dk.

Løseligt skitseret indvillige­de en ung mand i at være med, så han blev hypnotiser­et og fik at vide, at han skulle hjælpe en masse nødlidende mennesker ved at samle penge sammen.

Den unge mand blev bragt ud af hypnosen og kørte intetanend­e væk, men i bilen ringene Hellesøe ham op igen og hypnotiser­ede ham via telefonen.

Pengene til de nødlidende – fik han at vide – befandt sig på et galleri, og han skulle sikre dem mod at forsvinde. Den unge mand skyndte sig til galleriet, tog en pistol med stuntpatro­ner fra en vagtmand og skød ham. Herefter sikrede han sig tasken med pengene til de nødlidende og kørte glad hjem.

– Den unge mand var lykkelig over at have hjulpet en masse nødlidende mennesker. At han samtidig havde ’skudt’ en mand, interesser­ede ham ikke, mens han var i hypnose, fortæller Hellesøe.

Denne seance blev en øjenåbner for mange, fordi det dokumenter­ede, at det altså er muligt at hypnotiser­e en intetanend­e person til at dræbe et andet menneske.

– Jeg måtte revidere min opfattelse her. Misbrug af hypnose kan være farlig. Det kan være et sindssygt værktøj – men som Spider- Mans onkel siger: ’ With great power comes great responsibi­lity,’ erklærer Hellesøe.

At han samtidig havde ’skudt’ en mand, interesser­ede ham ikke

 ?? FOTO: DR PRODUKTION ?? Jan Hellesøe har sammen med hjernelæge Peter Lund Madsen undersøgt de såkaldte ' hypnosemor­d’.
FOTO: DR PRODUKTION Jan Hellesøe har sammen med hjernelæge Peter Lund Madsen undersøgt de såkaldte ' hypnosemor­d’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark