Ekstra Bladet

ADVARER MOD OVERMOD

KRIGEN I UKRAINE: Russerne er hårdt trængte i det østlige Ukraine lige nu, men man skal være varsom med at tro, at den russiske hær kollapser, siger militærana­lytiker Kristian Lindhardt

- THOR CARLSKOV tc@ eb.dk

De seneste dage har sociale medier vrimlet med eksperter, der forudsiger, at den russiske hær kollapser under indtryk af den ukrainske offensiv, der maler videre både i det østlige Ukraine og mod syd omkring byen Kherson, et nøglepunkt på Dnepr- floden.

Men de historier skal man ikke lægge for meget i, fastslår major og militærana­lytiker Kristian Lindhardt fra Forsvarsak­ademiet.

– Jeg bliver altid mistroisk, når folk begynder at snakke om, at en hær kollapser – ikke mindst når vi taler om den russiske. Vi ved ikke, hvor meget vi kan stole på kilderne. Men det er klart, at de har store problemer, siger Lindhardt til Ekstra Bladet.

Støder dybt

Russerne har især store problemer med de meget mobile ukrainske enheder.

– Da ukrainerne angreb i Kharkiv- regionen i starten af september, og russerne

trak sig væk, er det oplagt, at de trækker sig tilbage til forsvarspo­sitioner ved floden Oskil, som er en naturlig og stærk forsvarspo­sition.

– Men der gik ikke længe, før det stod klart, at den position kunne de ikke holde. Hvilket siger mig, at de står svagt mod øst lige nu, siger Lindhardt og uddyber, hvori Ukraines succes består lige nu:

– Ukrainerne anvender højmobile enheder, og placerer sig et sted, hvor de kan skabe lokal overlegenh­ed.

– De sætter over floden, og hvis de ikke kan bruge de eksisteren­de broer, så laver de én. Når de så kører dybt bag russernes linjer med de her hurtige pansrede enheder, enten på vejene eller gennem skovene, så gør det rigtig, rigtig ondt på russerne, det kan jeg godt sige dig.

Forsøger omringning

Det er dog ikke en afskæring af hele den russiske landbro langs Sortehavet, som ukrainerne går efter lige nu, vurderer Kristian Lindhardt.

– Nej, det tror jeg ikke, så ville de have angrebet ned mod Mariupol. Men de er tæt på to meget vigtige byer nu, Severodone­tsk og Lysychansk, som russerne brugte enorme ressourcer på at erobre. De erklærede jo med stolthed 3. juli, at de havde taget de to vigtige punkter.

– Hvis de nu må opgive dem igen, ser det skidt ud. De er også i fare for at blive omringet. Og de har ikke været i offensiven siden 3. juli. Tre måneder uden fremgang. Det slider.

De er tæt på to meget vigtige byer nu, Severodone­tsk og Lysychansk

Jeg bliver altid mistroisk, når folk begynder at snakke om, at en hær kollapser

 ?? FOTO: VLADYSLAV MUSIIENKO/ REUTERS/ RITZAU SCANPIX ?? De er blevet befriet
Naboer omfavner hinanden efter den ukrainske befrielse af byen Kamyanka syd for Izyum i det østlige Ukraine.
FOTO: VLADYSLAV MUSIIENKO/ REUTERS/ RITZAU SCANPIX De er blevet befriet Naboer omfavner hinanden efter den ukrainske befrielse af byen Kamyanka syd for Izyum i det østlige Ukraine.
 ?? FOTO: JUAN BARRETO/ RITZAU SCANPIX ?? Ukrainsk amfibiefar­tøj på en flod i Donetsk- regionen.
FOTO: JUAN BARRETO/ RITZAU SCANPIX Ukrainsk amfibiefar­tøj på en flod i Donetsk- regionen.
 ?? FOTO: JUAN BARETTO/AFP/ RITZAU SCANPIX ?? En pansret ukrainsk mandskabsv­ogn i Kramatorsk i det østlige Ukraine.
FOTO: JUAN BARETTO/AFP/ RITZAU SCANPIX En pansret ukrainsk mandskabsv­ogn i Kramatorsk i det østlige Ukraine.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark