Ekstra Bladet

OPDAG KRÆFTEN I TIDE

Vil man have gode odds i kampen mod cancer, er tid en afgørende faktor. Det gælder om at reagere hurtigst muligt. Men hvilke symptomer skal man være opmærksom på?

- KRISTIAN EMIL MARIAGER

Janne Bigaard er overlæge og projektche­f i Kræftens Bekæmpelse, der står bag kampagnen ’ De 7 tegn’. Hermed vil foreningen motivere danskerne til at gå til læge i tide, hvis de oplever tegn, der kan være symptomer på kræft. Jo før sygdommen opdages, jo bedre er chancerne nemlig for at overleve, forklarer overlægen.

– Jo længere tid kræften findes i kroppen, jo større er risikoen for, at dens celler spreder sig. Disse kræftcelle­r kan sætte sig i lymferne eller i organerne, hvormed sygdommen kan udvikle sig til et stadie, hvor vi ikke kan kurere den, men i bedste fald holde den nede, siger Janne Bigaard.

Alarmsympt­omer

Ifølge Janne Bigaard findes desværre mange kræfttilfæ­lde med få eller ingen symptomer, førend sygdommen er meget fremskrede­n. Dette er umuligt at gardere sig mod. Men man kan være opmærksom på de mest klassiske symptomer i forbindels­e med cancer. Dem har Kræftens Bekæmpelse samlet i syv punkter, de såkaldte alarmsympt­omer.

– For langt de fleste, der er ramt af et af disse symptomer, vil det skyldes helt andre årsager end kræft. Når vi kalder dem alarmsympt­omer, skyldes det, at det er symptomer, hvor man uanset hvad bør tilses af en læge. Og potentielt kan man blive henvist til en kræftpakke, fortæller Janne Bigaard.

Del dine symptomer

De syv tegn er symptomer, hvor de fleste af os nok tænker, at det er naturligt at reagere. Men så let er det ikke nødvendigv­is, mener overlægen.

– Eksempelvi­s hoste er noget, mange mennesker vænner sig til. Og med hensyn til vægttab bliver mange jo glade, når de pludselig taber sig. Med flere af de andre symptomer har man måske en tendens til lige at se tingene an eller måske være hæmmet af blufærdigh­ed, siger Janne Bigaard.

– Derfor gør vi meget ud af at anbefale, at vi taler mere sammen om disse ting. At man deler det med nogen, hvis man føler, at noget ændrer sig eller varer ved længere, end det måske burde, råder hun og fortsætter:

– Når man vender det med sine nærmeste, vil de være mere tilbøjelig­e til at nævne, at man bør gå til lægen. Og det kan være det lille, kærlige skub, mange har brug for.

1. SYMPTOM: LÆNGEREVAR­ENDE SYNKEBESVÆ­R

Besvær med at synke er helt almindelig­t ved eksempelvi­s halsbetænd­else. Men kontakt din læge, hvis du:

■ Har synkebesvæ­r, der bliver værre.

■ Føler, at maden sætter sig fast i halsen.

■ Har svært ved at synke mad i mere end en måned.

■ Har smerter, når du spiser, der varer mere end en måned.

2. SYMPTOM: UFORKLARLI­GT VÆGTTAB

Ændringer i mad- eller motionsvan­er kan være en helt normal årsag til vægttab. Men kontakt din læge, hvis du:

■ Taber dig uden grund.

■ Taber dig uden at have ændret dine mad- eller motionsvan­er.

■ Fortsat taber dig efter en slankekur.

3. SYMPTOM: LÆNGEREVAR­ENDE HOSTEEL LERHÆSHED

Hoste er en almindelig reaktion for at rense lunger og luftveje, og der er oftest en god forklaring på, at den fortsætter. Men kontakt din læge, hvis du:

■ Har hoste, der bliver værre.

■ Hoster blodigt slim eller har blodigt opspyt.

■ Hoster eller er hæs i mere end en måned.

4. SYMPTOM: ÆNDRET AFFØRINGS MØNSTER

Det er normalt at opleve maveproble­mer eller ændringer i ens afføringsm­ønster af og til. Men kontakt din læge, hvis du:

■ Har blod i afføringen.

■ Har hård mave i mere end to uger.

■ Har tynd mave i mere end to uger. ■ Skiftevis har hård og tynd mave i mere end to uger. ■ Føler, at du ikke kan blive helt færdig med toiletbesø­get i mere end to uger.

5. SYMPTOM: UFORKLARLI­G BLØDNING

Blødning kan skyldes en infektion, rifter eller hæmorider. Men tag altid uforklarli­g blødning alvorligt, og kontakt din læge med det samme, hvis du:

■ Har blod i afføring, urin eller sæd.

■ Bløder fra skeden efter overgangsa­lderen. ■ Bløder fra skeden efter sex eller fysisk aktivitet. ■ Har blod i opkast eller hoster blod op.

6. SYMPTOM: ÆNDREDE MODERMÆRKE­R EL LERSÅR, DER IKKE HELER

Ændrede modermærke­r eller et sår, der ikke heler, kan sagtens være godartet eller skyldes en infektion. Men kontakt din læge, hvis:

■ Et modermærke ændrer størrelse, form eller farve. ■ Et modermærke danner skorpe eller bløder. ■ Et modermærke klør i længere tid eller føles anderledes.

■ Sår på huden eller i munden ikke heler inden for en måned.

7. SYMPTOM: KNUDERE L LERHÆVELSE­R, DER ÆNDRER SIG

Godartede knuder og hævelser kan opstå overalt på kroppen og kan skyldes en infektion eller en cyste. Men kontakt din læge, hvis:

■ En knude i brystet eller i testiklern­e er ny eller forandrer sig.

■ En knude eller hævelse i armhulerne, lysken eller på halsen er ny eller forandrer sig.

■ Nye knuder eller hævelser andre steder på kroppen.

■ En kendt knude vokser eller ændrer form.

 ?? ARKIVFOTO: FINN FRANDSEN ?? Et spørgsmål om tid
Jo før man opdager canceren, jo større er chancerne for at klare kampen mod den frygtede sygdom.
ARKIVFOTO: FINN FRANDSEN Et spørgsmål om tid Jo før man opdager canceren, jo større er chancerne for at klare kampen mod den frygtede sygdom.
 ?? PRIVATFOTO ?? Niels Dragsdal Nielsen troede, at bulen på halsen var noget betændelse, der ville gå væk af sig selv. Men det viste sig at være cancer.
PRIVATFOTO Niels Dragsdal Nielsen troede, at bulen på halsen var noget betændelse, der ville gå væk af sig selv. Men det viste sig at være cancer.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark