Ekstra Bladet

UNDGÅ BITTER ARVESTRID

RED FAMILIEFRE­DEN: Det kan gå helt rivende galt, når arven skal fordeles. Læs ekspertens anbefaling­er til, hvordan I undgår de grimme konflikter

- EMIL RÜTZOU

Næsten hver anden dansker har familie eller venner, der har oplevet arvestridi­gheder. Affektions­værdi, penge og følelser er nemlig en giftig cocktail, som kan rive selv den mest harmoniske familie i stykker. Heldigvis kan du gøre meget for at forebygge en eventuel konflikt

’ Det kommer ikke til ske for min familie.’

Sådan er der helt sikkert mange, der tænker om arvestridi­gheder.

Men ifølge en ekspert i arveret skal du være proaktiv, hvis du vil minimere risikoen for den type arvekonfli­kter, der kan hærge en familie.

– For at undgå arvestridi­gheder skal du handle i fredstid. Det betyder, at du skal træffe de nødvendige beslutning­er, mens alle er at på god fod, siger Thomas Gren Vasileiou, cand.jur. og partner i Mine Arvinger.

Det mest basale råd er at få lavet et testamente. Testamente­t er et dokument, hvor du redegør for, hvordan dine værdier skal fordeles blandt dine efterladte. De fleste gør det sådan, at deres partner får den største bid af kagen, og så deler børnene resten, når den længstleve­nde er gået bort.

Testamente­t er den første store sten, der skal ryddes af vejen, men et par andre overvejels­er kan sikre din familie yderligere mod arvestridi­gheder.

Børn kan blive skilt

Omkring 44 procent af ægteskaber i Danmark ender i skilsmisse.

Det er ikke opløftende tal, men det er en vigtig kendsgerni­ng at forholde sig til. Du kan med fordel skrive ind i dit testamente, hvordan dit barn og dit barns partner skal dele din arv, skulle deres ægteskab ende i en skilsmisse.

– Du kan lave noget, der hedder et ’ tredjemand­sbestemt særeje’. Hvis du eksempelvi­s har to døtre, som du gerne ser skal arve dine formue, kan du vælge, at de skal dele formuen som særeje.

På den måde sikrer du, at dine svigersønn­er ikke får del af arven i tilfælde af skilsmisse, forklarer Thomas Gren Vasileiou.

Han medgiver, at det kan være et betændt emne at skulle ’ foregribe’ en skilsmisse, men igen handler det om at være på den sikre og proaktive side – at håndtere en konflikt, før den bryder ud.

En rød klud

Et andet arvestykke, der kan virke som en rød klud på en søskendefl­ok, er sommerhuse­t.

Det er nemlig en helt unik størrelse. Dels udgør sommerhuse­t ofte en stor del af formuen, og samtidig er det et sted i familiens historie, som der er knyttet en masse følelser til.

– Der er også hele spørgsmåle­t, om du gerne vil beholde sommerhuse­t på familiens hænder. For hvem af dine arvinger ønsker at videreføre sommerhuse­t som familiens ejendom, og hvem vil hellere sælge det? Der er alle ingrediens­er til, at det kan blive en træls situation for de efterladte, siger Thomas Gren Vasileiou.

Han appellerer til, at du tager tyren ved hornene, inden konflikten opstår. Få en ærlig snak om tingene. Find ud af, hvad folks ønsker er, og hvordan alle parter kan blive tilgodeset.

– Nu til dags er det ret almindelig­t, at unge mennesker, der køber deres første hus sammen, indgår en aftale om, hvad der skal ske med huset i tilfælde af skilsmisse. De unge er lidt mere proaktive i forhold til de her ting. Det er måske noget, de ældre borgere godt kunne lade sig inspirere af, siger Thomas Gren Vasileiou.

For at undgå arvestridi­gheder skal du handle i fredstid

 ?? FOTO: MADS WINTHER ?? Det er mit
Når arven er god, er alting godt. Det er bare ikke tilfældet for halvdelene af danskerne, der vil opleve arvestridi­gheder i løbet af livet.
FOTO: MADS WINTHER Det er mit Når arven er god, er alting godt. Det er bare ikke tilfældet for halvdelene af danskerne, der vil opleve arvestridi­gheder i løbet af livet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark