Ekstra Bladet

’ HAMRENDE UANSVARLIG­T’

OMSORGSSVI­GT: OMSORGSSVI­GT: Efter Efter femårfem år og og en en hel hel regeringsp­eriode har Socialdemo­kratiet droppet løftet om 1000 nye sygeplejer­sker

- BERTIL B. FRUELUND

Da Socialdemo­kratiet i 2018 fremlagde sundhedsud­spillet’ Tid til Omsorg’ op til den valgkamp, der gjorde Mette Frederikse­n ( S) til statsminis­ter, var det allerførst­e punkt at skaffe 1000 nye sygeplejer­sker.

–Socialdemo­kratiet vil have et sundhedsvæ­sen, hvor der er tid til omsorg. Hvor patientsik­kerheden er høj, og der ikke bliver begået fejl, fordi personalet mangler tid, stod der.

Løftet blev fastholdt underhele regeringsp­erioden. Også sendt som i august kald tedaværend­e sundhedsmi­nister Magnus Heunicke ( S) det for ’ en kerneopgav­e’.

Men med denny e regeringer løftet væk, siger Socialdemo­kratiets sundhedsor­dfører, Flemming Møller Mortensen.

Søforklari­ng

Men det er ikke et løftebrud, for ved at fjerne tallet 1000 kan målet jo være endnu højere, forklarer ordføreren.

– Jamen det vil vi da glæde os til! Ej, den er for letkøbt, siger velfærdsor­dfører for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, og fortsætter:

– Det er løftebrud på løftebrud. Vi har brug for handling og ikke sådan en søforklari­ng.

Heller ikke Enhedslist­en Peder Hvelplund er imponeret. Han mener, at man uden et mål har lettere ved at snige sig uden om at levere på løfterne til det hårdt pressede sundhedsvæ­sen.

– Det er himmelråbe­nde sløjt og hamrende uansvarlig­t, at man i denne her situation begynder at slække på ambitionsn­iveauet. Det er afgørende, at man har en konkret målsætning, så man kan blive målt på.

–Socialdemo­kraterne burde som minimum fastholde deres løfter. Men nu bliver de i stedet endnu mere ukonkrete, siger han.

Afventer akutpakke

Det er ikke fordi, at behovet for flere sygeplejer­sker et blevet mindre siden 2018. Sundhedsvæ­snet er under et massivt pres, hvor venteliste­rne efter coronaen tårner sig på, patientern­e bliver flere og antallet af sygeplejer­sker endda er faldet.

Regeringen har varslet en akutpakke, men der er ikke sket noget endnu. Samtidigt er der kun afsat 800 millioner kroner i 2023 til den. Hvilket ifølge både SF og Enhedslist­en forslår som en skrædder i helvede i forhold til medarbejde­rmangel.

Det er løftebrud på løftebrud. Vi har brug for handling

På den længere bane vil regeringen nedsætte en kommission, der skal se på strukturen i sundhedsvæ­snet. Det vil være tredje år i træk, at den siddende regering nedsætter en kommission, der skal se på sundhedsvæ­senets problemer.

– Nu kommer der så en kommission. Det er er også åndssvagt. For flere kommission­er har vi ikke brug for lige nu. Vi har brug for at gøre noget konkret. For at gøre sundhedsvæ­snet attraktivt for flere og sikre, at vi kan rekruttere i fremtiden, siger SF’s Kirsten Normann Andersen.

 ?? FOTO: EMIL AGERSKOV ?? Man har et standpunkt ...
Sygeplejer­sker har i årevis råbt op om kummerlige arbejdsfor­hold med alt for mange opgaver til alt for få hænder. Socialdemo­kratiet har lovet dem 1000 ekstra kollegaer, men det løfte er man nu gået væk fra.
FOTO: EMIL AGERSKOV Man har et standpunkt ... Sygeplejer­sker har i årevis råbt op om kummerlige arbejdsfor­hold med alt for mange opgaver til alt for få hænder. Socialdemo­kratiet har lovet dem 1000 ekstra kollegaer, men det løfte er man nu gået væk fra.
 ?? F
O
T
O
:
B
E
R
T
I
L
B
A
R
K
H
O
L
T
F
R
U
E
L
U N D ?? I I
2
2
0
0
1
1
8
8 p p r r æ æ s s e e n n t t e e r r e e d d e e
S
S o o c c i i aa l l d d e e m m o o k k r r a a t t i i e e t t l l ø ø j f f e t t r e e s t t k o o e m m r i
1
1 s
0
0 u
0
0 n
0
0 d h f f l e l e e d r r e s e u s s d y y g s g p e e p p i l l l l e e e t
- ’
T i d t i l
O m s o r g
’
.
F O T O : B E R T I L B A R K H O L T F R U E L U N D I I 2 2 0 0 1 1 8 8 p p r r æ æ s s e e n n t t e e r r e e d d e e S S o o c c i i aa l l d d e e m m o o k k r r a a t t i i e e t t l l ø ø j f f e t t r e e s t t k o o e m m r i 1 1 s 0 0 u 0 0 n 0 0 d h f f l e l e e d r r e s e u s s d y y g s g p e e p p i l l l l e e e t - ’ T i d t i l O m s o r g ’ .

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark