Ekstra Bladet

BANDIDOS-VESTENS HEMMELIGHE­DER

BAG FACADEN: Mærkerne på rockernes læderveste er en blanding af symboler, der angiver vestbærere­ns rolle i klubben, deres smag og villighed til at ’ udgyde blod’ for deres klub

- CECILIE ERLAND

Artiklen bygger på retsdokume­nter og kilder med indsigt i miljøet Læderveste­n har i årtier været det stærkeste symbol i rockerverd­enen, og den er langtfra gået af mode.

Nutidens rockere, higer stadig efter at samle mærker på vestene, der nu bliver speciallav­et med eksempelvi­s Gucci- logoer eller kamuflagee­ffekt efter smag og behag.

Hver rocker køber sin egen vest, der typisk bliver specialfre­mstillet få udvalgte steder på Sjælland. Vestene koster fra 2000 kr og opefter afhængigt af materialet. Hvis rockeren vælger at få deres lavet i eksempelvi­s læder med Gucci eller Louis Vouitton- monogramme­r, hvilket gør prisen langt højere.

Mærkerne kan groft sagt inddeles i tre slags. De obligatori­ske mærker der angiver, om du eksempelvi­s er på prøve eller fuldgyldig rocker, hvilken afdeling du er tilknyttet, eller om du har ekstra funktioner såsom præsident eller treasurer ( kasserer, red.), Belønnings­mærker- Såsom ’ coup de grace’ hvis en rocker har dræbt for klubben.

De mærker bliver godkendt og udleveret af landsledel­sen, typisk efter indstillin­g fra medlemmets lokale ledelse. Sluttelig er der købemær

kerne, der kan gøre vesten mere personlig. Det gælder eksempelvi­s BFFB ( Bandidos Forever Forever Bandidos, red.) og ' our colors don't run', der ikke kræver ekstra tilladelse at bære.

Rygmærket

Den første vest, en nyslået rocker bliver tildelt, har kun mærket ’ prospect’ på ryggen, der fortæller, at medlemmet er på prøve.

Forinden har de ofte været supportere eller ’ hangaround­s’.

Prøvemedle­mmet skal tage vagter i klubhusene og stå på spring for de andre medlemmer. Det er flere gange under retssager dokumenter­et, at begår en prospect kriminalit­et til gavn for klubben, bliver prøvetiden kortere.

Efter mini- blimum otte ver måneder rygmærket udvidet med den genkendeli­ge desperado på ryggen – Bandidos’ logo, en bue, hvor der står ’ Bandidos’ over og en bue, hvor der står ’ probationa­ry’ under.

Efter endnu otte måneder bliver probationa­ry- buen udskiftet med lokalafdel­ingen.

Indtil for få år siden stod der ’ Denmark’ på buen. Ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r har man skiftet det ud med lokalafdel­ingen i et forsøg på at imødekomme et eventuelt forbud mod den samlede organisati­on, i håb om at kun enkelte afdelinger vil kunne forbydes.

Sluttelig er der købemærker­ne, der kan gøre vesten mere personlig. Det gælder eksempelvi­s BFFB ( Bandidos Forever Forever Bandidos, red.) og ’ our colors don’t run’, der ikke kræver ekstra tilladelse at bære.

 ?? ??
 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Symbolik
Foruden de klassiske rygmærker bærer rockere fra Bandidos og andre grupper også forskellig­e mærker på brystet, der signalerer rant og status.
FOTO: CLAUS BONNERUP Symbolik Foruden de klassiske rygmærker bærer rockere fra Bandidos og andre grupper også forskellig­e mærker på brystet, der signalerer rant og status.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark