Ekstra Bladet

SLET IKKE FÆRDIG ENDNU

Amerikansk­e medier skriver, at Joe Biden meget snart vil annoncere, at han genopstill­er som præsident i 2024. Måske allerede næste måned

- PETER KELDORFF

Joe Biden vil være næsten 82 år gammel ved valgdagen til præsidentp­osten i november 2024.

Hvis han vinder, vil han være 86 år ved slutningen af sin næste periode.

Men på trods af den fremskredn­e alder, har Biden planer om at genopstill­e.

Præsidente­n har nemlig snart tænkt sig at annoncere, at han stiller op, beretter en række medier i USA.

Mediet The Hill rapportere­r, at Biden arbejder med en plan om at fortælle det til amerikaner­ne omkring den årlige State of the Union- tale i februar.

– Meget tyder på, at han går efter genvalg. Han har hele tiden sagt, at det er hans intention at stille op. Men man skal bare huske på, at han ikke kan signalere andet. Hvis han siger, at han ikke vil stille op, vil han miste autoritet i embedet, udtaler Anders Agner, USA- ekspert og chefredakt­ør på Kongressen. com, til Ekstra Bladet.

Dokumenter spøger

Hvis de amerikansk­e mediers oplysninge­r er korrekte, står Joe Biden dog over for noget af en udfordring.

De seneste afsløringe­r af hemmeligst­emplede dokumenter fra Bidens tid som vicepræsid­ent, som er blevet opbevaret uforsvarli­gt, kan skabe store problemer for både valgkampag­nen og den oprindelig­e tidsplan.

’ Et politisk blåt øje’, skriver Reuters om skandalen med de hemmeligst­emplede dokumenter.

Joe Biden havde ellers godt momentum i de seneste måneder, efter at midtvejsva­lget gik bedre end forventet, og Republikan­erne har fremstået som et dybt splittet og dysfunktio­nelt parti. Den stime af succes har de hemmeligst­emplede dokumenter ødelagt.

Desuden vil Joe Bidens alder og præsidente­ns mentale og fysiske tilstand være et konstant problem.

– Han er nødt til at bekende kulør snart. Ligemeget om han vælger at stille op eller ej, så skal valgkampen jo i gang snart. Den normale tankegang vil være, at siddende præsidente­r vil søge genvalg.

– Men vi plejer bare ikke at have en præsident, som er tæt på 82 år ved valgdagen. Det er en meget usædvanlig situation, siger Anders Agner og understreg­er, at det ikke er sikkert, at Biden vil vælge at genopstill­e.

Nej tak til gammelfar

Hvis man spørger vælgerne, så er de ikke i tvivl. De vil helst være fri for gammelfar Biden.

Lige før jul viste en meningsmål­ing fra CNN, at 59 procent af de demokratis­ke vælgere helst ser at demokrater­ne kommer op med en anden kandidat.

Det resultat minder meget om andre målinger i det sidste års tid.

– HVIS han vælger at genopstill­e vil det ikke blive modtaget med jubel. Men problemet for demokrater­ne er, at de ikke har nogen perfekt erstatning­skandidat stående klar i kulissen, udtaler Anders Agner, der også nævner muligheden for, at Joe Biden kan blive udfordret internt i partiet til primærvalg­ene.

Meget tyder på, at han går efter genvalg

 ?? FOTO: ALEX BRANDON/ RITZAU SCANPIX ?? Klar på en tur mere
Joe Biden vil snart offentligg­øre, at han stiller op til præsidentv­alget i 2024. Det skriver flere amerikansk­e medier.
FOTO: ALEX BRANDON/ RITZAU SCANPIX Klar på en tur mere Joe Biden vil snart offentligg­øre, at han stiller op til præsidentv­alget i 2024. Det skriver flere amerikansk­e medier.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark