Ekstra Bladet

Ellemann på planken

-

Jakob Ellemann har tydeligvis svært ved at finde sin rolle

DET VAR IKKE Jakob Ellemanns uge. Starten på de mest ambitiøse forhandlin­ger i årtier om et nyt forsvarsfo­rlig, var ved at gå i vasken.

Det var ikke meningen, det skulle starte med en krise mellem partierne bag det nationale kompromis og regeringen. Det var ikke meningen, Ellemann skulle sende de andre partileder­e sure ud ad døren med et ultimatum om at sige ja til afviklinge­n at Store Bededag senest fredag.

Den ultimative form duede ikke. Det var heller ikke meningen, at Bededag og forsvar skulle dominere hele åbningsdeb­atten. Tværtimod måtte flertalsre­geringen pludselig se i øjnene, at ni partier med 86 mandater kunne finde hinanden. Et bredt mindretal, der kan gøre livet for regeringen surere end nødvendigt.

Ellemanns ultimatum bankede opposition­en sammen.

I DET HELE taget har Venstres formand taget en tur på planken, hvor han skal passe på ikke at fremstå som den nye regerings Villy Søvndal. Som formanden og partiet, der får skylden for alle brølere og skæve meldinger. Tilmed med ulmende uro i baglandet. Det blev SF’s skæbne under Thorning- regeringen. Og det kostede som bekendt en del.

Nu er vi langt fra der, hvor Venstres liv i regeringen er i fare. Slet ikke. Selv om Jakob Ellemann fredag i Berlingske ikke gav noget løfte om at fortsætte samarbejde­t. Hverken med de røde eller blå. Venstre vil stå i egen ret ved et kommende valg. Man kan dog undre sig over, hvorfor Venstres formand har behov for at tale om, hvad der skal ske ved et kommende valg en måned efter, vi har fået en ny regering og tre- fire år til næste valg? Er det klogt?

Jakob Ellemann har tydeligvis svært ved at finde sin rolle. I den store politik er det i høj grad Mette Frederikse­n, Nicolaj Wammen, Lars Løkke Rasmussen og Venstres økonomimin­ister Troels Lund Poulsen, som spiller klaveret. Ellemann har selv valgt posten som forsvarsmi­nister, der kræver mange rejser, meget fravær og massiv kritik fra den blå blok, som nu betragter ham som ’ overløber’ selv om samme blok ikke kunne enes om Ellemann som statsminis­ter før valget.

FØRSTE RUNDE af Bededags- konflikten blev reddet på stregen, da statsminis­ter Mette Frederikse­n ved et hasteindka­ldt doorsteppr­essemøde under maratondeb­atten i Folketinge­t meddelte, at nu ville finansmini­ster Nicolaj Wammen indbyde alle partier til en rolig snak om Bededag og forsvaret. Kort sagt: Nu havde forsvarsmi­nisteren vist, han ikke kunne styre forhandlin­ger på topniveau, så i stedet måtte den erfarne og driftssikr­e Wammen tø forsamling­en op og skabe noget stemning ved kaffeborde­t.

Den manøvre ser foreløbig ud til at lykkes. At skille Bededag fra forsvaret. Så formentlig ender det med, et lille flertal afskaffer Bededag som søgnehelli­gdag, og forhandlin­gerne om en ny forsvarsor­dning kan starte i god ro og orden, når regeringen har spillet ud med et egentligt forslag til et nyt forsvarsfo­rlig. Det bliver Ellemann for bordenden, men med garanti med Finansmini­steriet som bisidder.

DER ER OGSÅ rosende ord til Jakob Ellemann. Fra uventet kant. Ifølge solide kilder skulle Inger Støjberg have haft stor ros overfor Venstres formand, da partiets mangeårige kirkeordfø­rer og Støjbergha­der, Birthe Rønn Hornbech forleden, siddende ved sit stueorgel, meldte sig ud af Venstre.

’ Nu har jeg prøvet at drive Birthe ud af partiet i 20 år, hvilket mislykkede­s. Jakob skulle kun bruge en måned’, konstatere­de Støjberg anerkende.

Nu er Rønn- Hornbech afgang ikke nogen stor overraskel­se. Hun har altid ligget i krig med skiftende ledelser i V. Alligevel gør det ondt på et parti, når en mangeårig profil som Birthe Rønn skrider.

Der vil være mange Venstre- folk, der ligesom hun ser med alvor på den lethed, hvormed det gamle parti er klar til at droppe en helligdag uden kirkens velsignels­e.

Fredag troppede alle biskopper op hos kirkeminis­ter Louise Schack Elholm ( V). Bisperne betegner bededags- massakren som ’ et uhørt statsligt indgreb’, som grundlægge­nde rokker på forholdet mellem kirke og stat.

Deres raslen synes forgæves. Med en let omskrivnin­g af Brorsons salme: ’ Gik alle bisper frem på rad i deres magt og vælde, de mægted ej det mindste blad at sætte på en nælde’.

Eller i klartekst: Regeringen er ret ligeglad med den melding. For bisperne kan hverken skaffe flere kampvogne eller øget arbejdsudb­ud.

ANDEN RUNDE om Bededag og forsvaret går nu i gang. Wammen finder en økonomisk formel, som alle kan leve med. En blanding, hvor det finansieri­ngsforslag, de ni partier udarbejded­e, blandes med regeringen­s indtægter fra Bededag og det hele går op i en højere enhed, hvor fokus nu vil være på udspillet til forsvarsor­dning og hvem der til sidst kan lande et nyt forsvarsfo­rlig.

Ellemann får som forsvarsmi­nister nøglerolle­n. Starten har været svag. Udfordring­en er nu, at selv om han er kravlet op, så går han ikke planken ud, men lander en bred aftale.

Det har både Ellemann og Venstre brug for.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Jakob Ellemann er kommet svagt fra start som forsvarsmi­nister, mener Hans Engell. Men han har rig mulighed for at rette op på det.
FOTO: RITZAU SCANPIX Jakob Ellemann er kommet svagt fra start som forsvarsmi­nister, mener Hans Engell. Men han har rig mulighed for at rette op på det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark