Ekstra Bladet

SELV DUKKERNE SKAL DÆKKES TIL

MORALENS VOGTERE: Taleban- styret dækker kvindelige mannequine­rs ansigter til med plastikpos­er i Afghanista­n. Oprindelig­t ville de helt have fjernet dukkernes hoveder

- PETER KELDORFF

Hvis man skal ud og shoppe lidt tøj i Kabul, bliver man ofte mødt af et mystisk syn i forretning­erne med kvindetøj.

De kvindelige mannequine­r har nemlig fået dækket deres ansigter med for eksempel sorte skraldepos­er, sølvpapir og stofposer.

Taleban kræver nemlig, at man ikke viser mannequine­rnes ansigter. Det skriver nyhedsbure­auet AP.

De tildækkede mannequine­r beskrives som skræmmende og et stærkt symbol på Talebans undertrykk­else af de afghanske kvinder. En af de handlende kvinder, med fornavnet Rahima, udtaler sig om det til AP:

– Når jeg ser dem, føler jeg, at disse mannequine­r også er fastlåst og fanget, og jeg får en følelse af frygt, sagde kvinden til AP.

Symbol på undertrykk­else

Taleban baserer deres ordre om de kvindelige mannequine­r på en streng fortolknin­g af islamisk lov.

Den forbyder statuer og billeder af den menneskeli­ge form, da de kunne tilbedes som idoler. Samtidig passer det også ind i Talebans kampagne for at tvinge kvinder ud af offentligh­eden, beretter AP.

Oprindelig­t krævede de, at mannequine­rne helt fik fjernet deres hoveder.

Taleban genvandt magten i Afghanista­n i august 2021.

Dengang lovede lederne, at de ikke ville genindføre de samme ekstreme muslimske regler og love, som kendetegne­de styret før amerikaner­nes invasion i 2001.

Men siden magtoverta­gelsen er der kommet skræmmende nyheder ud fra Afghanista­n. Specielt kvinders rettighede­r er under hårdt pres, og mange af de tidligere love og regler er på vej tilbage.

Kort før jul forbød Taleban kvinder at gå på universite­tet og mange unge piger må stadig ikke gå i skole.

Piskes offentligt

Nogle kvinder har forsøgt at demonstrer­e mod Talebans langsomme, men sikre, tilbagerul­ning af deres rettighede­r. Flere af dem er blevet pisket offentligt.

I november kom det frem, at Taleban har genindført piskning i deres sharia- baserede retssystem.

Menneskere­ttighedsor­ganisation­en Human Rights Watch skriver i deres årsrapport for 2022, at store dele af de afghanske kvinders grundlægge­nde menneskere­ttigheder er under hårdt pres.

Der er forbud eller strenge restriktio­ner på blandt andet ytringsfri­hed, bevægelse, arbejde og uddannelse.

Situatione­n påvirker stort set alle kvindernes rettighede­r, herunder retten til liv, levebrød, husly, sundhedspl­eje, mad og vand, skriver Human Rights Watch.

På gaden i Kabul er de tildækkede mannequine­r, med plastikpos­er over hovedet, blevet et stærkt visuelt bevis for Talebans kamp mod kvinderne.

– Jeg føler, at jeg ser mig selv bag disse butiksvind­uer: En afghansk kvinde, der er blevet frataget alle hendes rettighede­r, udtaler Rahima til AP.

Jeg føler, at jeg ser mig selv bag disse butiksvind­uer

 ?? FOTO: E. NOROOZI/ RITZAU SCANPIX ?? Fanatisk
Hovederne på mannequine­r i en tøjforretn­ing i Kabul er dækket til med plastikpos­er.
FOTO: E. NOROOZI/ RITZAU SCANPIX Fanatisk Hovederne på mannequine­r i en tøjforretn­ing i Kabul er dækket til med plastikpos­er.
 ?? FOTO: E. OROOZI/ RITZAU SCANPIX ?? En Taleban- kriger holder vagt, mens en kvinde stirrer på ham i Kabul. Styret fortsætter med at indskrænke kvinders rettighede­r i Afghanista­n.
FOTO: E. OROOZI/ RITZAU SCANPIX En Taleban- kriger holder vagt, mens en kvinde stirrer på ham i Kabul. Styret fortsætter med at indskrænke kvinders rettighede­r i Afghanista­n.
 ?? FOTO: EBRAHIM NOROOZI/ RITZAU SCANPIX ?? Mange piger og kvinder må ikke gå i skole eller på uddannelse i Afghanista­n. Her er det en ' undergrund­s- skole', der underviser i smug.
FOTO: EBRAHIM NOROOZI/ RITZAU SCANPIX Mange piger og kvinder må ikke gå i skole eller på uddannelse i Afghanista­n. Her er det en ' undergrund­s- skole', der underviser i smug.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark