Ekstra Bladet

GO’VIN HVID JANUAR

Vinekspert­en giver dig fire bud på økologiske hvidvine, der passer godt til årstiden. Og så kan de lige nu købes for under 80 kroner pr. flaske

-

Certificer­et sommerlier, vinskriben­t, forfatter, vinanmelde­r og rejseguide med speciale i Italien.

KÆRE LÆSER. VI ER pænt inde i det nye år, og mange holder ’ hvid januar’. Det gør jeres klummeskri­bent også.

December var som altid alt for dyr, så min ’ hvid januar’ skal holdes inden for et budget, jeg kan forsvare. Det vil sige hvidvine, der ikke stikker af i pris, er nemme at skaffe og som stadig smager godt.

Sådan har jeg valgt at fortolke begrebet og trenden ’ hvid januar’; gode prisvenlig­e hvidvine, tak!

❘ år har jeg endda pudset glorien ekstra ved at indskærpe over for mig selv, at vinene tilmed skal være økologiske.

NOGLE VIL mene, at hvidvin passer bedst til sol og sommer. Det synes jeg nu ikke.

Desuden skulle overskrift­en jo være ’ rød januar’, hvis jeg kun skulle drikke rødvin hele januar, og det klinger lige lovligt dramatisk.

Til gengæld kan man godt tale lidt om ’ vinter- hvidvine’ – typemæssig­t. Nogle hvidvine er så hysterisk friske, ungdommeli­ge og syrerige, og de passer nok bedst til solstråler, pjat og fuglekvidd­er.

Men hvidvine med lidt fylde og krop er hyggelige at drikke om vinteren. Der er særligt én drue, jeg betragter som herlig vintervin. Det er Viognier. Sydfrankri­gs lidt klodsede drue med sin ikke særligt feminine facon og smag, faktisk tværtimod. Hvis Viognier havde et køn, var den en mand med store hænder og brede skuldre.

Viognier er fyldig og fedladen. Den har ikke alle de syrerige frugtnoter som for eksempel sin diametrale modsætning; den lækre men skingre hystade Sauvignon Blanc.

Viognier smager af mandel, blød mango, mandarin og dufter forførende af kaprifoliu­m. Og så er den en oplagt kavaler til eksempelvi­s indiske retter og simremad.

JEG HAR ALDRIG BRUDT mig om Viognier på en hed sommerdag, så det er nu under ’ hvid januar’, den skal på repertoire­t. ❘ Brugsen kan man få en god Viognier, som i øvrigt er lavet af en kvinde. □n flot vintervin, som jeg nyder til en mættende suppe med gulerødder og rodfrugter.

Noget andet, der giver hvidvin vinter- feel, er brug af fadlagring. Når en vin – rød som hvid – fadlagres på træ, lægger det vinens naturlige syre ned.Vinen bliver rund og blød, mindre skarp.

På en varm sommerdag risikerer den at blive kvabset og flad. Men ikke om vinteren. Så hvis du ligesom jeg holder ’ hvid januar’, så gå efter fyldige, smagfulde hvidvine. Fadlagret Chardonnay Viognier og Chenin Blanc er sikre bud.

RIESLING ER EN aromatisk drue og kan få en forjættend­e smag og duft af petroleum, når den har lidt alder. Riesling passer fortryllen­de godt til ost, særligt skimlede og bløde oste.

Ostetaller­ken er en hyggelig vintersnac­k. ❘gen; om sommeren kan osten hurtigt komme til at svede, og det er knap så delikat.

Riesling kan fås alle vegne og behøver ikke koste meget for med garanti at holde god kvalitet og klassicist­isk stil. Til i dag har jeg fundet en pæn alsacisk Riesling i ❘rma, og den er på toppen til den lækre brieost, jeg altid køber i Netto til cirka en ti’er.

Godt nytår og fortsat god hvid januar.

Nogle hvidvine er så hysterisk friske, ungdommeli­ge og syrerige, og de passer nok bedst til solstråler, pjat og fuglekvidd­er

 ?? MODELFOTO: GETTY IMAGES ?? Nogen drikker kun hvidvin, når solen skinner, og temperatur­erne er langt højere, end de er p. t. Men ikke Nana Wad, der er Ekstra Bladets vinekspert.
MODELFOTO: GETTY IMAGES Nogen drikker kun hvidvin, når solen skinner, og temperatur­erne er langt højere, end de er p. t. Men ikke Nana Wad, der er Ekstra Bladets vinekspert.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark