Ekstra Bladet

DER ER PENGE I krusedulle­r

Kendis- Kendis autografer autografer kan kan have have høj høj værdi værdi – men men den den højeste højeste pris får du, hvis du kan fremvise et særligt certifikat

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD

Som ved et trylleslag kan en kendt person med en velplacere­t krusedulle på et par sekunder forvandle et blankt stykke papir til guld, og faktisk kan nogle leve af at indsamle og sælge autografer.

❘ Danmark er der godt gang i salget af autografer, der i nogle tilfælde bliver solgt for op mod 30.000 kroner.

Danmarks bedst kendte auktionshu­s – Bruun Rasmussens Kunstaukti­oner – har gennem årene solgt utallige autografer fra danske og udenlandsk­e kendte, men før de giver sig i kast med et salg, er der en meget vigtig detalje, der skal være på plads.

– Når vi sælger internatio­nale autografer fra eksempelvi­s Roger Moore eller Sophia Loren, har vi nogle meget simple retningsli­njer, vi holder os til. Vi kræver, at de skal have et ægthedscer­tifikat fra et af de tre firmaer i verden, som alle anerkender som de førende til netop dette, fortæller vurderings­sagkyndig Peter Broe hos Bruun Rasmussen til □kstra Bladet.

Afviste Armstrong

Han understreg­er, at det naturligvi­s hverken er mistænkeli­gt eller mærkeligt, at der findes masser af autografer uden certifikat­er til salg.

– Der er givetvis mange autografer til salg derude, eksempelvi­s fra danske kendisser, der er ægte nok uden at have et certifikat, men for at vi går ind og hjælper med et salg, ønsker vi at sikre os så godt som overhovede­t muligt, siger Peter Broe, der for nylig fik en henvendels­e om en potentielt meget værdifuld autograf.

– Jeg blev kontaktet af en kvinde fra Jylland, der fortalte, at hun var i besiddelse af et foto signeret af den første mand på Månen, Neil Armstrong, som hun havde arvet fra sin far, der havde mødt

Neil Armstrong i USA omkring 1990. Det var en fuldstændi­g plausibel forklaring, der ganske givet er sand.

– Vi sagde til hende, at hun for sin egen skyld – og for at vi eventuelt ville sætte den på auktion – skulle sørge for at få den certificer­et. Det vil gøre den meget mere salgbar. Om hun kommer tilbage til os og sælger den, ved vi selvfølgel­ig ikke, men med certificer­ingen kan hun pludselig have ’ forvandlet’ billedet til noget, der har en værdi på måske 30.000 kroner.

– Hvordan arbejder de her firmaer?

– De har først og fremmest en kæmpe erfaring, og så er jeg ret sikker på, at de har et meget stort referenceb­libliotek med autografer, som de med sikkerhed ved er ægte, og som de de så så kan kan sammenlign­e med. Hvis du har flere hundrede ægte autografer at sammenlign­e med, har du en stor sikkerhed i din vurdering, siger Peter Broe.

Pudsigt nok stammer en af de dyreste autografer, Bruun Rasmussen har solgt i nyere tid, også fra en berømt amerikansk astronaut.

– Det var et fotografi af □dwin ’ Buzz’ Aldrin – mand nummer to på Månen i 1969. Det solgte vi for lidt over 30.000 kroner. Grunden til, at vi ikke har så høje priser i Danmark som i USA, er, at vi ikke har et særlig stort hjemmemark­ed. rms@ eb.dk

Jeg blev kontaktet af en kvinde fra Jylland, der fortalte, at hun var i besiddelse af et foto signeret af den første mand på Månen

 ?? FOTO: NATE D. SANDERS AUCTIONS FOTO: NATE D. SANDERS AUCTIONS ?? Et foto med Neil Armstrongs autograf kan sælges for mange tusinde kroner.
Certifikat­et, der garanterer autografen­s ægthed, er ofte lige så vigtigt som selve autografen.
FOTO: NATE D. SANDERS AUCTIONS FOTO: NATE D. SANDERS AUCTIONS Et foto med Neil Armstrongs autograf kan sælges for mange tusinde kroner. Certifikat­et, der garanterer autografen­s ægthed, er ofte lige så vigtigt som selve autografen.
 ?? PRIVATFOTO ?? Kim Larsens autograf kan være penge værd.
PRIVATFOTO Kim Larsens autograf kan være penge værd.
 ?? FOTO: ARNOLD JEROCKI/GETTY IMAGES ?? Filminstru­ktør Tim Burton giver her autografer til fans i forbindels­e med en filmfestiv­al i Frankrig i oktober sidste år. Og netop kendis- signaturer på sneakers eller kasketter er der et marked for.
FOTO: ARNOLD JEROCKI/GETTY IMAGES Filminstru­ktør Tim Burton giver her autografer til fans i forbindels­e med en filmfestiv­al i Frankrig i oktober sidste år. Og netop kendis- signaturer på sneakers eller kasketter er der et marked for.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark