Ekstra Bladet

FÅ MANGE FLERE PENGE HVER MÅNED

Skattestyr­elsen undrer sig over, at danskerne ikke har gjort brug af finte, der for de fleste betyder flere tusind ekstra kroner om måneden

- BAVE MUSTAFA

Der er gået et regulært rente- chok igennem den danske befolkning i 2022.

For rigtig mange danskere er hverdagen nu, at deres budget skal tilpasses efter meget højere renteomkos­tninger.

Skulle du være en af dem, der nu sidder med udsigt til højere renter i 2023, kan du samtidigt se frem til at få flere penge udbetalt hver måned. Hvis du altså husker at bede om det.

Og det glemmer så mange, at Skattestyr­elsen for nylig undrede sig højlydt.

Ny rente giver nyt fradrag

For mens mere end 1,6 millioner danskere har stående på deres forskudsop­gørelse, at de har et realkredit­lån, så er det mindre end hver fjerde af dem, der har opdateret opgørelsen med deres nye meget højere renteomkos­tninger.

Derfor spørger underdirek­tør i Skattestyr­elsen Jan Møller Mikkelsen om følgende i en pressemedd­elelse:

’ Kan der være boligejere, der har glemt, at når deres renter stiger, skal de selv skrive det nye rentebeløb på forskudsop­gørelsen for at få et højere rentefradr­ag hver måned?’

Flere med variable lån

I løbet af det seneste år har flere og flere boligejere valgt at konvertere til lån med variabel rente. Det kan for eksempel være Fkort- lånet, der får ny rente hvert halve år eller Flexlån F5, der får fastlagt ny rente hvert femte år.

Fælles for alle disse lån er, at de kræver ekstra opmærksomh­ed på dit rentefradr­ag, så du ikke betaler for meget eller for lidt i skat. Og selvom pengene senest kommer til dig, når årsopgørel­sen for skatteåret lander, så er der god grund til at være vaks alligevel.

– Der en god del danskere, der bruger skat som en slags opsparing. Men det giver ikke lige så meget mening, hvis det er svært at få familiens budget til at løbe rundt, siger Mikael Mogensen, cheføkonom i Mybanker.

Det skal du gøre

Du kan få oplyst dine renteomkos­tninger til dit realkredit­lån hos din bank. Husk, at det er dine samlede renteudgif­ter, du kan få fradrag for.

Det vil i mange tilfælde være muligt at tilgå disse oplysninge­r i din netbank.

Med dine renteomkos­tninger i hånden kan du trygt gå på skat. dk og opdatere din forskudsop­gørelse for 2023 ved at logge ind på tastselv. skat. dk. Her vil du skulle udfylde felt 483, så det stemmer med dine nye renteomkos­tninger for skatteåret.

Er dine omkostning­er steget, vil dit fradrag stige, og du kan se frem til flere penge mellem hænderne hver måned. Skulle du glemme at opdatere dit fradrag, bliver de i stedet udbetalt med årsopgørel­sen i 2024.

Og har du boliglån eller andels- lån, så vil dine renteomkos­tninger skulle indtastes i feltet 481.

Der en god del danskere, der bruger skat som en slags opsparing

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Råd til mere
De stigende renter på dit boliglån gnaver sig igennem din økonomi, men nu kan du få mere luft i budgettet.
FOTO: JENS DRESLING Råd til mere De stigende renter på dit boliglån gnaver sig igennem din økonomi, men nu kan du få mere luft i budgettet.
 ?? ??
 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ??
FOTO: LINDA JOHANSEN
 ?? PR- FOTO ?? Mikael Mogensen er cheføkonom hos Mybanker.
PR- FOTO Mikael Mogensen er cheføkonom hos Mybanker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark