Ekstra Bladet

I FRIT FALD

NEDTUR: Den folkelige opbakning til regeringen er væk. Særligt Jakob Ellemann-Jensen står i en svær situation Upopulær regering

- LAURITS HJORTKJÆR HENNINGSEN

Av, av, av.

I en spritny meningsmål­ing foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken står Venstre til at få det dårligste resultat nogensinde.

Var der valgt i morgen, ville Venstre stå tilbage med sølle 8,8 procent af stemmerne. Den brede regering bestående af Socialdemo­kratiet, Venstre og Moderatern­e styrtbløde­r ligeledes og får skåret 21 mandater af i den nye måling.

Danskerne har talt, og den store taber er Venstre i det brede regeringsp­rojekt er Venstre, siger Ekstra Bladets politiske kommentato­r, Henrik Qvortrup.

– Hvis Venstre havde været en aktie, så havde man solgt den for længst. Det her gør bare nas. Det dårligste resultat nogensinde. Så kan de mene, at regeringsp­rojektet er nok så rigtigt, og de kan komme med alle mulige argumenter. Men sådan en måling taler sit klare sprog, siger han.

Kan få konsekvens­er

Det hæslige resultat i målingen kan blive alvorligt for både Venstre og regeringen, vurderer han. For Venstres bagland følger nøje med i målingerne.

– Hvis der er noget, der gør indtryk på et politisk bagland, så er det meningsmål­inger – og i særdeleshe­d målinger, der aldrig nogensinde har været lavere, siger Qvortrup.

– Der skal ikke mere end to- tre målinger mere af den her slags til, før Venstremed­lemmer i baglandet kommer til at ryste på hånden. På sigt giver sådan en måling grobund for oprør og utilfredsh­ed i Venstres bagland.

Hvor penibel en situation står Jakob EllemannJe­nsen i?

– Meget penibel. Han har sat alt sin personlige prestige ind på, at en bred regering var det rigtige. Han har stået på Venstres landsmøde og argumenter­et for det foran hele baglandet. Nu sidder det samme bagland med tilbagehol­dt åndedræt og tænker, om han har bundet dem en historie på ærmet og overbevist dem om noget, der faktisk var forkert.

Selvforstæ­rkende

Det er ikke sådan, at Jakob Ellemann- Jensens formandspo­st i Venstre er truet endnu. Men dårlige målinger kan have en selvforstæ­rkende virkning, og sker det, så kan Venstrefor­manden få det svært.

– Hvis baglandet begynder at udtrykke utilfredsh­ed og snebolden ruller, så har du opskriften på noget, der potentielt kan true en formand. Også selv om han kalder sig vicestatsm­inister, siger Henrik Qvortrup.

Bededag bliver afskaffet

Regeringen står til at miste 21 mandater, og det må komme bag på dem, vurderer Henrik Qvortrup. Han finder det interessan­t, at der under valgkampen var stor folkelig opbakning til en regering over midten. Men nu indtræffer virkelighe­den.

– Nu bliver regeringen­s politik ført ud i virkelighe­den, og så blegner den romantiske forestilli­ng om den brede regering. Hele projektet er blevet totalt underkendt, og det kommer til at få konsekvens­er, hvis målingerne holder ved.

Men store bededag bliver ikke fredet.

Kommer målingen til at påvirke regeringen­s plan om at afskaffe store bededag?

– Nej, det tror jeg ikke. Store bededag bliver afskaffet. Hvis de giver sig på store bededag, så viser de, at de accepterer pression fra opposition­en, og så kan de lige så godt lukke og slukke, siger Henrik Qvortrup.

Hvis Venstre havde været en aktie, så havde man solgt den for længst

 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? Venstre- formand Jakob Ellemann-Jensen har sat alt sin personlige prestige ind på, at en bred regering med S og Mette Frederikse­n var det rigtige. Nu står han i massiv folkelig modvind.
FOTO: HENNING HJORTH Venstre- formand Jakob Ellemann-Jensen har sat alt sin personlige prestige ind på, at en bred regering med S og Mette Frederikse­n var det rigtige. Nu står han i massiv folkelig modvind.
 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? Det er utilfredsh­eden med, at regeringen vil afskaffe store bededag, som har kastet dem ud i en krise, vurderer Henrik Qvortrup.
FOTO: HENNING HJORTH Det er utilfredsh­eden med, at regeringen vil afskaffe store bededag, som har kastet dem ud i en krise, vurderer Henrik Qvortrup.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark