Ekstra Bladet

ÅBNER FOR DANSK PANSER

MERE HJÆLP: Danmark kan ikke undvære Leopard- kampvogne, men ukrainerne får måske i stedet pansrede mandskabsv­ogne fra Schweiz

- JONAS SAHL

Mens det halve af Europa er i færd med at sende Leopard- kampvogne til Ukraine, så har Danmark andre planer.

Det gør forsvarsmi­nister Jakob Ellemann- Jensen klart over for Ekstra Bladet. Konkret drejer det sig om pansrede mandskabsv­ogne af typen Piranha, der kan være på vej til slagmarken i Østukraine.

Åbningen kommer, efter det schweizisk­e parlament nærmer sig grønt lys til eksport af krigsmater­iel produceret i det ellers neutrale land.

Ekstra Bladet har specifikt spurgt forsvarsmi­nisteren, om der nu er mandskabsv­ogne af mærket Piranha på vej fra Danmark til Ukraine.

– Danmark har fra starten af krigen været blandt de mest aktive donorlande. Vi ser løbende på nye muligheder. Samtidig skal vi selvsagt finde en balance mellem at hjælpe Ukraine og fortsat styrke det danske forsvar, lyder det i en skriftlig besvarelse fra Jakob Ellemann- Jensen ( V).

Meldingen kommer efter den schweizisk­e avis NZZ tidligere på ugen kunne berette, at ’ Tyskland vil forsyne Ukraine med ammunition til antiluftsk­yts, Danmark med Piranha- panser og Spanien med schweizisk­e luftkanone­r’.

Lukket land

Der hersker notorisk lukkethed om regeringen­s konkrete overvejels­er om våbenlever­ancer til Ukraine, så længe de ikke er godkendt i Folketinge­t. Derfor er Ellemanns positive toner omkring afskibning af Piranhaer formentlig det nærmeste, han kan komme en eventuel donation.

I 2015 begyndte et stor indkøb af 309 stk. Piranha 5 fra producente­n Mowag. Danmark har både de nye Piranha 5 og ældre Piranha 3.

Ifølge forsvarsme­diet Olfi har Danmark allerede sendt tre ældre Piranha 3 sydpå til Moldova via Tyskland. Moldava, der ikke er medlem af Nato, frygter ligeledes Ruslands fremmarch.

Danmark spurgte allerede sidste år Schweiz om lov til at sende omkring 20 mandskabsv­ogne af den ældre type Piranha 3 til Ukraine, men fik dengang nej af de neutrale schweizere.

4,9 mia. kroner

Jakob Ellemann-Jensen afviser, at Danmark kan sende Leopard-kampvogne til Ukraine. Hvis Danmark skal kunne forsvare sig selv, kan vi simpelthen ikke undvære de få, vi har. De konservati­ves Rasmus Jarlov er af en anden opfattelse:

– Vi har ikke ret mange kampvogne, og derfor er det ikke et stort antal, vi kan donere, men vi bør donere dem, vi kan, og jeg synes, at det skal ske så hurtigt som muligt, siger han til Jyllands- Posten.

Over for Ekstra Bladet bryster Forsvarsmi­nisteren sig af, at Danmark foreløbig har sendt mange andre våben.

’ Med Folketinge­ts opbakning har Danmark foreløbig doneret og finansiere­t militært udstyr til Ukraine for ca. 4,9 mia. kroner. Senest har vi doneret Forsvarets samlede artilleri til Ukraine.’

Vi ser løbende på nye muligheder

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? De nye Piranha 5 er nogle slagkrafti­ge bæster, der får de gamle M113 pansrede mandskabsv­ogne til at se noget tarvelige ud. SKÆRMBILLE­DE FRA FORSVARETS PRÆSENTATI­ONSVIDEO
De nye Piranha 5 er nogle slagkrafti­ge bæster, der får de gamle M113 pansrede mandskabsv­ogne til at se noget tarvelige ud. SKÆRMBILLE­DE FRA FORSVARETS PRÆSENTATI­ONSVIDEO
 ?? ??
 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAUSCAN­PIX ?? Lynvisit i Estland
Jakob Ellemann-Jensen var i går på besøg hos danske soldater i Estland. Her så han på udstyret.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAUSCAN­PIX Lynvisit i Estland Jakob Ellemann-Jensen var i går på besøg hos danske soldater i Estland. Her så han på udstyret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark