Ekstra Bladet

DANSKE MIKE I ’ KØDHAKKERE­N’

Mike og hans kampgruppe er førere for en større ukrainsk enhed i kampene omkring Bakhmut. De kan tydeligt mærke, at de nu møder mere erfarne russiske soldater og lejetroppe­r fra Wagner- gruppen

- KRISTIAN KORNØ

Kampene omkring Bakhmut har været karakteris­eret som nogle af de hårdeste i den russisk/ ukrainske krig. Slagmarken har af samme grund fået øgenavnet ’ kødhakkere­n’. Tusindvis af russiske rekrutter og lejesoldat­er er sendt frem mod de ukrainske stillinger og er blevet slagtet i slag, som mest af alt har mindet om scener fra Første Verdenskri­g.

Alle husene står som afbrændte skeletter af bygninger

Senest er nabobyen Soledar faldet til russiske styrker og lejesoldat­er fra Wagner- gruppen. Det er her i det krigshærge­de område, at danske Mike og hans gruppe af udenlandsk­e specialsol­dater har været indsat den seneste tid.

– Fronten omkring Bakhmut har været låst i lang tid. Derfor er vi indsat for at hjælpe ukrainske enheder med noget kreativite­t og soldaterhå­ndværk, fortæller han på en telefon fra området.

Totalt smadret

I øjeblikket er hans 15 mand delt ud som befalingsm­ænd for 190 ukrainske soldater. De træner og fører dem i krig, som danske styrker også har gjort det i Irak og Afghanista­n. Mike var indsat i Bakhmut første gang tilbage i maj måned. Siden er byen kun blevet mere arret og mærket af krigen.

– I dag er det en spøgelsesb­y. Alle husene står som afbrændte skeletter af bygninger. Ingen vinduer og kun de sodsværted­e ydermure er tilbage, fortæller han.

Krigens ødelæggels­er bliver brudt af soldaterne­s nyere befæstning­er og skyttegrav­e. Her fortæller Mike, at maner tilbage i soldaterhå­ndbogen fra Første Verdenskri­g fora t hjælpe ukrainerne. Nat og dag beskyder russerne de ukrainske stillinger med artilleri og morterer. I bølger sender de angrebshol­d ud på omkring 15 soldater. Typisk fem hold ad gangen. De skal finde de svage punkter i ukrainerne­s linjer og bryde igennem.

– Ukrainerne har ikke lagt pigtråd foran deres skyttegrav­e. Det gør, at russerne lettere kan overrumple dem. Pigtråd er særlig godt om natten, for det kan ikke ses med nat- briller, så hænger de der og er lige til at pille ned, fortæller han.

Erfarne modstander­e

I både Bakhmut og Soledar har russerne indsat mere erfarne folk. Det er ikke længere kun tidligere straffefan­ger, der løber frem i den vise død for de ukrainske våben.

– Tidligere sendte de dem frem og satte dem til at grave sig ned, så kom de ti centimeter ned, før de blev dræbt, og så kom næste bølge og gravede de næste ti centimeter. Sådan er det ikke længere, siger han.

Mike og hans ukrainske kampfæller har den senest tid alligevel haft held med at bryde mange af russernes angreb i udkanten af Bakhmut. De forudser blandt andet, hvornår det russiske artilleri baner vej for angrebsgru­pperne, og det giver dem en idé om, hvor det næste angreb bliver sat ind.

– Så i stedet for at gemme os i bunkers og skyttegrav­e indtager vi positioner, så vi kan beskyde området, og mortér- folkene indstiller deres våben. Så er vi klar, til de kommer og kan tage dem ud.

Hvor længe Mike og hans kolleger skal blive i Bakhmut, ved han ikke.

 ?? PRIVATFOTO ?? Venter på russerne
Mike i stilling med finskytte- riflen i en af de utallige raserede bygninger i Bakhmut.
PRIVATFOTO Venter på russerne Mike i stilling med finskytte- riflen i en af de utallige raserede bygninger i Bakhmut.
 ?? PRIVATFOTO ?? Mike og hans folk jager ofte om natten. Her fra en tidligere indsættels­e.
PRIVATFOTO Mike og hans folk jager ofte om natten. Her fra en tidligere indsættels­e.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark