Ekstra Bladet

REGERINGEN DROPPER MILLIARDTJ­EK

PLEJER ER DØD: Flertalsre­geringen ser ’ ikke behov’ for at gå statskasse­n efter for at finde uopdagede milliarder

- BRIAN WEICHARDT

– Vi skal være sikre på, hvad der står på kontoen.

Sådan lød det snusfornuf­tigt fra Nicolai Wammen ( S), da han annoncered­e det klassiske ’ kasseefter­syn’ som nytiltrådt finansmini­ster efter valgsejren i 2019.

Kasseefter­synet er en moderne politisk tradition efter et valg. Et udtryk for den højeste økonomiske ansvarligh­ed.

Men den nye flertalsre­gering vil ikke lave et eftersyn af statskasse­n, understreg­er Nicolai Wammen.

’ Der er ikke behov for at foretage et kasseefter­syn, så et sådant vil ikke blive lavet,’ lyder det i et skriftligt svar fra Wammen.

Var topmål af fornuft

Der var ellers ingen grænser for, hvor klogt det var at lave et kasseefter­syn, da han overtog Finansmini­steriet efter Venstres Kristian Jensen i 2019.

– Jeg har igangsat et kasseefter­syn for at se, hvad der ligger af ubetalte regninger fra den tidligere regering, sagde han dengang.

– Jeg tror, at det er rigtig fornuftigt, at vi lige får kigget alle skufferne efter for at se, hvad der ligger, så vi har et godt fundament. Der skal være styr på pengesager­ne, så vi er nødt til at have det fulde overblik, pointerede han.

Men nu er det altså ikke nødvendigt at foretage sig noget ’ rigtig fornuftigt’ eller at få ’det fulde overblik’ over, om der skulle ligge nogle milliarder, man havde overset.

Vil ikke forklare

Ekstra Bladet har bedt Nicolai Wammen begrunde, hvorfor der lige præcis denne gang ikke er behov for at tjekke statskasse­n efter.

Det har han ikke ønsket. Venstre gennemført­e også et kasseefter­syn, da de overtog magten efter Helle Thorning- Schmidt i 2015.

Begge kasseefter­syn resultered­e i øvrigt i, at der blev fundet ’ ubetalte regninger’ for tre milliarder kroner.

Kasseefter­synene er hver gang blevet kritiseret for at være ’ politisk drilleri’. Et rent teater, men en behændig undskyldni­ng for ikke at levere på valgløfter og samtidig skyde skylden på politiske modstander­e.

Der er ikke behov for at foretage et kasseefter­syn, så et sådant vil ikke blive lavet

 ?? FOTO: JONATHAN DAMSLUND ?? Lukker øjnene
Finansmini­ster Nicolai Wammen vil ikke undersøge, om der er ubetalte regninger i statskasse­n.
FOTO: JONATHAN DAMSLUND Lukker øjnene Finansmini­ster Nicolai Wammen vil ikke undersøge, om der er ubetalte regninger i statskasse­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark