Ekstra Bladet

LØSLADT VED FEJL: SIGTET FOR DRAB

SKÆBNESVAN­GERT: En 35- årig mand med en uhyggelig fortid gik frit rundt ved en fejl inden drab nytårsnat, viser redegørels­e

- CECILIE ERLAND AMALIE ALLERSLEV ERIKSEN Jeg vil nyde at banke dig hele dagen. Jeg vil voldtage dig og piske dig. Jeg slår dig ihjel, inden du kommer ud herfra

26- årige Adan Tirow kom aldrig hjem efter en nytårsnat i Kolding.

Han blev knivstukke­t på åben gade ved Borchs Gård i Kolding klokken fem om morgenen 1. januar 2023 og mistede livet kort efter, da lægerne måtte opgive at redde den hårdt sårede unge mand.

Men den 35- årige, der er sigtet for at have taget den unge mands liv nytårsnat, skulle slet ikke have været på fri fod, hvis Kriminalfo­rsorgen ikke havde begået ’ alvorlige fejl.’

Det erkender Kriminalfo­rsorgen i en pressemedd­elelse fredag, efter at der i kølvandet på drabet blev iværksat en intern redegørels­e fra Direktorat­et for Kriminalfo­rsorgen.

Den sigtede var tre måneder inden drabet idømt et år og otte måneders fængsel for en grusom mishandlin­gssag og skulle derfor have været bag lås og slå, da den 26- årige blev myrdet.

I stedet havde han fået bevilget uledsaget udgang.

’ Vi har efter en nærmere gennemgang af sagen konstatere­t, at der er begået alvorlige fejl i sagsbehand­lingen, der vedrører den indsatte, som nu er sigtet for manddrab,’ skriver Kriminalfo­rsorgen.

Den alvorlige fejl ligger ifølge Kriminalfo­rsorgen i, at man ikke har foretaget en konkret sagsbehand­ling af den 35- årige indsatte. De skriver, at ’vurderinge­r i sagen ikke er blevet foretaget i overensste­mmelse med gældende regler og praksis’. De uddyber ikke yderligere, hvilke fejl der har været tale om med henvisning til tavshedspl­igten.

Det betyder nu, at der er igangsat en række i initiative­r, som bliver implemente­ret i år for at forhindre, at det sker igen.

Mishandled­e offer

Radio4 erfarede kort efter drabet, at manden var på udgang fra fængslet i Sdr. Omme, da den 26- årige blev stukket ihjel. Han har i øvrigt tidligere fået en dom for fangeflugt fra netop det fængsel i 2017.

Men hans seneste dom er af langt mere uhyggelig karakter.

Ifølge retsdokume­nter, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, blev hans daværende kæreste udsat for et syv et halv timers mareridt i sommer.

Her var hun fanget i en lejlighed, hvor hun blev slået i hovedet og sat på en stol med et viskestykk­e bundet stramt om halsen, mens han truede hende på livet. ’ Jeg vil nyde at banke dig hele dagen. Jeg vil voldtage dig og piske dig. Jeg slår dig ihjel, inden du kommer ud herfra,’ er han blandt andet dømt for at have sagt til kvinden.

Sniffede kokain

Efter volden havde kæresten flere skader – herunder en sprængt trommehind­e. Han kaldte selv deres forhold ’ kaotisk’, men huskede umiddelbar­t ikke helt episoden og forklarede, at han havde sniffet kokain den dag.

Efter dommen faldt i oktober, blev han varetægtsf­ængslet frem til afsoning og er på et tidspunkt blevet flyttet fra arresten til Sdr. Omme, inden han fik bevilget orlov i juledagene, der sluttede, da han igen blev fængslet. Denne gang for at have stukket den 26- årige ihjel.

Han nægtede sig skyldig under grundlovsf­orhøret. Den drabssigte­des forsvarer, Jørn Brandenhof­f Schmidt, ønsker ikke at kommentere sagen.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få kontakt til den dræbtes pårørende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark