Ekstra Bladet

NORSK FÆRGE DROPPER ELBILER

En norsk færgerute tillader ikke længere elbiler ombord. Det kan nemlig være særligt farligt, hvis der opstår brand i en elbils batteri på en færge

- SIGNE SØGAARD

Den norske færge Havila Kystruten har vurderet, at en brand i en elbil kan udgøre en trussel mod passagerer, besætning og skib.

Derfor meddelte kystruten, som sejler fra Bergen til Kirkenes, i midten af januar, at man ikke længere vil tillade elbiler, hybridbile­r og brintbiler ombord.

Til NRK forklarede Lasse A. Vangstein, som er kommunikat­ionsansvar­lig for Havila Kystruten, at beslutning­en blev truffet på baggrund af en ekstern risikoanal­yse.

Eksplosion­sfare

– En brand i en elbil er meget varm, der kan være eksplosion­sfare, og der vil blive frigivet giftige gasser. Det kan betyde, at man skal evakuere skibet med det samme, og i værste fald kan man få et totalt havari af skibet, fortalte han.

Konkurrent­en Hurtigrute­n havde dog en helt anden vurdering og oplyste, at de ikke havde planer om at droppe elbiler ombord.

Kan ikke slukkes

Over for Ekstra Bladet understreg­er Thomas Krebs, som er ingeniør og direktør i brancheorg­anisation Skad, at faren udelukkend­e opstår, når branden starter i elbilens batteri.

– Når det kun er bilen, der brænder, så er det ligegyldig­t, om det er en benzin-, diesel- eller elbil. Det er kun, når det er batteriet, der begynder at brænde, at det er farligt, forklarer han til Ekstra Bladet.

Sådan en brand er særligt farlig, fordi den ikke kan slukkes. Derfor kan det få fatale konsekvens­er, hvis en elbils batteri begynder at brænde på en færge.

– Problemet er, at når man er ude på havet med et stort skib, så er der lang vej, før der kan komme hjælp, fortæller han.

Farlig kombinatio­n

På en færge står bilerne typisk tætpakket i bunden af skibet, og det er ifølge Thomas Krebs den værst tænkelige kombinatio­n, hvis der opstår en brand i de såkaldte litiumion- batterier, som sidder i elbiler.

– En brand i et stort litium- ionbatteri har en eksplosion­sagtig udvikling. Man kan kun se, at det ryger lidt, og så begynder det at give lyde, og lige pludselig så brænder det, og så skal man væk derfra, siger han.

Når man er ude på havet med et stort skib, så er der lang vej, før der kan komme hjælp

Brænder videre

Litiumion- batterier kan ikke slukkes, fordi de har en indbygget iltcelle, forklarer direktøren.

– Et stearinlys lever af den ilt, der er i luften. Når du fjerner ilten, så forsvinder ilden.

– Problemet med litiumion- batterier er, at de har en iltcelle i batteriet, fordi det skal det bruge for at kunne arbejde, siger han fortsætter:

– Det vil sige, at hvis du lægger et tæppe over et litiumion- batteri, der brænder, så vil der bare brænde hul i tæppet, fordi ilten er inde i batteriet – medmindre det er et kulstoftæp­pe.

– Men ilden vil brænde videre under tæppet og udstøde fluorgas.

Thomas K rebsunders­treger dog, at litium ionbatteri­er norm altersikre.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Forbud
Havila Kystruten vil ikke længere sejle med elbiler ombord.
FOTO: RITZAU SCANPIX Forbud Havila Kystruten vil ikke længere sejle med elbiler ombord.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark