Ekstra Bladet

MINISTER FEDTET IND I LOBBYISME

LANDBRUGET­S MAND: Venstre har i dén grad indsat en landbruget­s mand i ministerie­t. Jacob Jensen har også været på fiskeriets lønningsli­ste – miljøelske­re frygter det værste

- JONAS SAHL

Landbruget har fået en af deres helt, helt egne for bordenden.

Mød Jacob Jensen: minister for fødevarer, fiskeriog landbrug.

Den rutinerede Venstreman­d slæber en spor af særintress­er og landbrugsl­obbyisme efter sig, så den miljøbegej­strede opposition allerede ryster på hovedet.

Også i regeringsp­artiet Socialdemo­kratiet bliver udnævnelse­n bemærket. Men af hensyn til arbejdskli­maet i regeringen tier de bekymrede, når mikrofonen er tændt.

Der findes nemlig en naturlov i dansk politik, hvis Venstre er i regering, så skal de have posten som landbrugsm­inister. Sådan er det. At Venstre er landbruget­s parti og høster store økonomiske bidrag fra erhvervet, er vel nærmest barnelærdo­m.

Med brormand

Jacob Jensen er da også prototypen på en Venstrelan­dbrugsmini­ster. Kun ophavet øst for Storebælt stikker ud. Sammen med sin bror driver han landbrug med fokus på agerbrug på Vestsjælla­nd.

Jacob står som eneejer af enkeltmand­s virksomhed­en, så regnskaber­ne er lukkede for offentligh­eden. Brormand kører den daglige drift, mens landbrugsm­inisterens tår ford e kedelige kontorsys lervedside­n af tjansen som folkets tjener med ansvar for landbrug og den mad, vi putter i munden.

Dermed udsteder JJ – sådan lyder hans kælenavn på Christians­borg – bekendtgør­elser og cirkulerer, der direkte påvirker hans egen landbrugsf­or rretning.

Det kan måske synes som en dobbeltrol­le, men sådan ser ministeren ikke på det. Haner stolt af sin sidebeskæf­tigelse.

I landbruget vækker Jacob Jensens udnævnelse da også bemærkelse­sværdig glæde.

Sort rundtur

– Han bor i vores lokalområd­e, og det er jo heller ikke nogen hemmelighe­d, at hans bror er en rigtig, rigtig aktiv landmand, så han er tæt på erhvervet, siger Torben Hansen, formand for den store østdanske landbofore­ning VKST, til Landbrugsa­visen.

Første stop på Jacob Jensens første ministertu­r gik til lobbyorgan­isationen Bæredygtig­t Landbrug, som mener, at dansk landbrug er underlagt for stramme tøjler.

Han sluttede dagen med nytårskur hos landmænden­e i Agerskov i Sønderjyll­and, som er kendt for deres aktivistis­ke forsvar for det konvention­elle landbrug.

Enhedslist­ens politiske ordfører, Mai Villadsen, gruer for, hvad Jacob Jensen kan finde på.

– Når man ser hans første besøgsrund­e, som starter hos Bæredygtig­t Landbrug, så tegner det sort for naturen og miljøet.

– Er det ikke bare Enhedslist­en, der ser spøgelser?

– Jeg lover at rose ham, hvis han laver ting, som beskytter vores natur og miljø. Men når jeg har set han som ordfører, så bliver jeg urolig.

– Han er en mand, som har talt for at udvide meget miljøskade­lige havbrug. Jeg frygter det værste, siger hun.

Jeg lover at rose ham, hvis han laver ting, som beskytter vores natur og miljø

 ?? ??
 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? JJ til nytårstaff­el på Amalienbor­g.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN JJ til nytårstaff­el på Amalienbor­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark