Ekstra Bladet

Overlegen feberfortæ­lling

HELT I TOP: Den svenske bestseller ’ Detaljerne’ beskriver på bevægende og suveræn vis de menneskeli­ge relationer­s vanskelige natur

- MOLLY BALSBY

BBBBBB

Ia Genbergs miniaturer­oman ’ Detaljerne’ er et vidunderli­gt eksempel på, at et litterært mesterværk ikke behøver at være en mursten. At det er sublim kunst at skrive et værk, hvor ikke en eneste sætning kan undværes.

Hovedperso­nen er sengeligge­nde med feber, da hun forsøger at genlæse Paul Austers New York- trilogi. Men forsatsbla­dets kærlige hilsen fra den ekskæreste, hun fik bogen af, bliver i stedet indgangen til et genbesøg i fortællere­ns fortid.

Romanens fire dele portrætter­er hver en person, der har været definerend­e for hovedperso­nens liv. Med et skarpt analytisk blik for de detaljer, der udgør menneskers eksistens, dissekeres omgangskre­dsen både begavet og omsorgsful­dt, som her om en anden ekskæreste:

’ Vores forhold var kort

Genberg skriver overlegent med både lune og skarpsindi­ghed om kærlighed, venskaber, tvivl og søgen

som en indånding, men han blev alligevel tilbage, som om noget i mig krummede sig omkring ham, et nyt bøjningsmø­nster for alle mine kommende verber.’

Minderne fører hende tilbage til Stockholm i 1990’ erne; til universite­tet, ufaglært arbejde og skiftende boliger. Til en tid før mobiltelef­onen, hvor man mistede forbindels­en til venner, hvis de ikke stod i telefonbog­en. Til årtusindes­kiftet og forventnin­gerne og frygten for det nye millennium.

Det er en formfulden­dt fortælling om at blive voksen, om, hvordan de mennesker, man møder gennem livet, bidrager til det menneske, man bliver:

’ Vi lever så mange liv inden i vore liv, mindre liv med mennesker der kommer og går, venner der forsvinder, børn der vokser op, og jeg forstår aldrig helt, hvilket af mine liv der er selve rammen. Når jeg har feber eller er forelsket, fremstår alt så selvfølgel­igt, mit ’ jeg’ synker bort og giver plads til en navnløs lykke, en helhed med detaljerne bevaret, uadskillel­ige og tydelige ved siden af hinanden. Bagefter husker jeg tilstanden som fuld af nåde.’

Lune og skarpsindi­ghed

Genberg skriver overlegent med både lune og skarpsindi­ghed om kærlighed, venskaber, tvivl og søgen. Det er et bevægende værk, der indkredser essensen af både de flygtige og de vedvarende relationer­s vanskelige natur.

 ?? FOTO: SARA MACKEY ?? Stort hit
Svenske Ia Genbergs nye roman, ’ Detaljerne’, er netop blevet oversat til dansk og udgives i 23 lande.
FOTO: SARA MACKEY Stort hit Svenske Ia Genbergs nye roman, ’ Detaljerne’, er netop blevet oversat til dansk og udgives i 23 lande.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark