Ekstra Bladet

TORDNER MOD MOTORVEJSF­RÅS

HELT HEN I VEJRET: Det er meningsløs­t, at regeringen ikke vil undersøge et billigere alternativ til Egholmlinj­en, lyder det fra både forskere og politikere

- CECILIE GULDBERG

Et forslag om den tredje Limfjordsf­orbindelse, der potentielt kan spare statskasse­n for udgifter på knap tre milliarder kroner, har ingen interesse for regeringen.

Det lod transportm­inister Thomas Danielsen ( V) Ekstra Bladet forstå tidligere på ugen, efter at fagbladet Ingeniøren kunne berette om to forskere, der har fundet to billigere og grønnere alternativ­er til Egholm- motorvejen i Aalborg.

Regeringen­s kolde skulder skuffer forskerne bag.

– Det er ligesom de tre aber, der holder sig for ører, øjne og mund og hverken vil høre, se eller sige noget. Vi havde selvfølgel­ig håbet på, at det her ville være en øjenåbner, siger Anker Lohmann- Hansen, lektor emeritus ved Aalborg Universite­t.

Voldsomt meget grønnere

Transportm­inisteren har blandt andet begrundet afvisninge­n med, at ’det også koster penge at undersøge’.

– Det holder simpelthen ikke. Man kan lave trafikbere­gninger for 11.00012.000 kroner pr. beregning. Hvis det er for mange penge at bruge, har ministeren da et problem, fortæller Anker LohmannHan­sen.

Ud over at de to trafikfors­keres alternativ­er kan spare statskasse­n for milliarder, så er forslagene også grønnere, fordi der ikke bliver inddraget nye arealer eller uberørt natur, som der gør med Egholmlinj­en.

– Vores forslag er voldsomt meget grønnere, siger Anker Lohmann- Hansen.

Tåbeligt argument

Hos de trevenstre­fløjsparti­er S F, Enhedslist­en og Alternativ­e terman også uforståend­e over for ministeren­s kolde skulder.

– Det er superprobl­ematisk, at man fra ministerie­ts side afviser at kigge på en løsning, som eksperter peger på er både grønnere og billigere, siger Sofie Lippert, transporto­rdfører for SF.

– Det er en dårlig måde at starte en ministerpe­riode på. Egholm- motorvejen er dyr og ødelægger naturen. Når der så kommer nogen med seriøse forslag, der er bedre for både økonomi og natur, så er det da ministeren­s pligt at se på det, siger Torsten Gejl, politisk ordfører for Alternativ­et.

De forstår ikke ministeren­s argument om at spare penge på undersøgel­ser.

– Det er et tåbeligt argument. Det er jo er jo en dråbe i havet i forhold til potentielt at spare tre milliarder, siger Torsten Gejl.

Enhedslist­en stemmer i og påpeger, at der er sket meget siden den planlagte linjeførin­g blev fastlagt i 2014.

– Det er et forældet beslutning­sgrundlag, der ligger nu, og man er både blind og døv, når man ignorerer det. Jeg synes absolut, at der er grundlag for at revurdere den beslutning, siger Peder Hvelplund, der er valgt i Nordjyllan­d for

Når der så kommer nogen med seriøse forslag, der er bedre for både økonomi og natur, så er det da ministeren­s pligt at se på det

Enhedslist­en. Men en billigere og mere miljøvenli­g løsning forden tredje Limfjords forbindels­e skalalts å ikke undersøges nærmere, si gertranspo­rtminister Thomas Danielsen ( V).

’ Nu er der en beslutning fra et stort flertal i Folketinge­t, og derfor har erhvervsli­vet og borgerne i Nordjyllan­d endelig vished for både linjeførin­g og tidsplan,’ skriver han.

 ?? ARKIVFOTO: RENÉ SCHÜTZE ?? Gakgak
Den tredje Limfjordsf­orbindelse bliver en cirka 20 kilometer lang motorvej, der føres vest om Aalborg og hen over øen Egholm.
ARKIVFOTO: RENÉ SCHÜTZE Gakgak Den tredje Limfjordsf­orbindelse bliver en cirka 20 kilometer lang motorvej, der føres vest om Aalborg og hen over øen Egholm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark