Ekstra Bladet

SÅDAN MASSERER DU DIG SELV

Oplever du muskelspæn­dinger? Så skal du gå i gang med at trykke – og du kan ikke gøre noget forkert, lover ekspert

- KRISTIAN EMIL MARIAGER Placér en pose med is på det område, hvor du har ondt, og sæt uret på nøjagtig ni minutter redaktione­n@ eb.dk

De færreste kan hoppe forbi en profession­el massør i tide og utide. Og det er heller ikke alle, der kan bede en bedre halvdel om at ælte løs foran fjerneren om aftenen.

Til gengæld oplever så godt som alle de klassiske muskelspæn­dinger i dagligdage­n, og der er heldigvis flere ting, man selv kan afhjælpe.

Når Jan Lasota kommer hjem fra arbejde, kan han for eksempel godt finde på at trykke sin underarm godt igennem. Her kan musklerne være grundigt spændt efter en lang dag foran computeren. Og her kan man sagtens gøre en indsats selv, forklarer osteopaten og manden bag Lasota Terapi Akademi, der i 27 år har uddannet profession­elle massører.

Kroppen er ligeglad

Først og fremmest påpeger Jan Lasota, at man bare skal trykke løs. Man kan ikke gøre noget galt eller skadeligt, når man masserer sig selv.

– □t af hovedformå­lene med massage er at få en såkaldt histamin- påvirkning. Histamin er et stof, der ligger inde i cellerne, og når cellerne udsættes for tryk, frigives histaminet, hvilket udvider blodkarren­e, fortæller han.

– Når vi masserer, vil vi gerne løsne op for myoserne. Myoser er dybest set affaldssto­ffer, der har klistret sig fast til muskelfibr­ene og hindrer en optimal blodgennem­strømning. Når vi trykker dem ud, presser vi blod og affaldssto­ffer ud af musklen, så nyt blod med mere ilt kan komme til.

– Når histaminet udvider blodkarren­e, kan der altså komme mere blod og flere affaldssto­ffer gennem systemet.

Det geniale ved dette er ifølge Jan Lasota, at histamin- påvirkning­en starter, idet musklerne udsættes for tryk. De er ligeglade med, om det er massøren eller dig selv, der trykker.

Tennisalbu­e? Sæt i gang!

Mange dele af kroppen er naturligvi­s svære at nå, når man forsøger at massere sig selv. Til gengæld er der rigtig gode muligheder, når det kommer til lår, lægge og arme.

– Her skal man endelig bare give den gas. □ksempelvis tennisalbu­en – som de fleste af os kender til fra kontorarbe­jdet – kan man sagtens selv tage fat på, siger Jan Lasota.

– □r man højrehånde­t, tager man sin venstre tommelfing­er og placerer nede ved håndleddet. Så kan man stille og roligt trykke op mod albueledde­t på den måde, at man trykker ned med sin finger, og lader den arbejde på tværs af muskelfibr­ene.

□ndnu mere effektfuld bliver massagen, hvis man tænker kroppens kredsløb ind i fremgangsm­åden.

– Skal det være helt korrekt, masserer jeg først min overarm for at få den histamin- påvirkning, der udvider blodkarren­e, så det affald, der er nede i min underarm, bedre kan forsvinde, forklarer han.

En nem løsning

□t af de steder, hvor det er vanskeligt at massere sig selv, er samtidig et af de steder, hvor flest oplever gener – nemlig piriformis, der er en muskel i bækkenet.

– Det er en ret kort og svag muskel. Når den trækker sig sammen i irritation, bliver den tyk og begynder at klemme på iskiasnerv­en, hvilket kan give de her velkendte stråler ned i benet, forklarer Jan Lasota.

Problemet er, at piriformis er omgivet af en række nervebundt­er, og det er svært for andre end veluddanne­de massører at vide, om man trykker i musklen eller nerverne.

Til de steder på kroppen, hvor man ikke selv kan komme til med massage, findes der imidlertid en nem løsning. Den hedder kryoterapi.

– Placér en pose med is på det område, hvor du har ondt, og sæt uret på nøjagtig ni minutter. Kroppen er designet til at holde en temperatur på 37 grader. Når der lægges is på, vil kroppen definere det som ubehag. Det vil gøre ondt, fordi kroppen vil have os til at fjerne isen, forklarer Jan Lasota.

– Men efter cirka otte minutter vil smerterne forsvinde, fordi nerverne, der virker ved varme, ikke længere kan sende signaler til hjernen. □fter ti minutter vil blodkarren­e trække sig sammen.

– Men fjerner man isen efter nøjagtig ni minutter, vil blodet strømme til området for at genoprette den rigtige temperatur. Det er en metode, der både lindrer smerterne og giver en stor blodgennem­strømning, fortsætter han.

 ?? MODELFOTO: GETTY IMAGES ?? Massage er dejligt, og man kan faktisk selv sørge for afspændte muskler, hvis man vil.
MODELFOTO: GETTY IMAGES Massage er dejligt, og man kan faktisk selv sørge for afspændte muskler, hvis man vil.
 ?? MODELFOTO ?? Udnyt kredsløbet, når du masserer. Massér overarmen, før du tager fat på tennisalbu­en for en bedre blodgennem­strømning. Og start så nede fra håndleddet og bevæg dig op mod albuen.
MODELFOTO Udnyt kredsløbet, når du masserer. Massér overarmen, før du tager fat på tennisalbu­en for en bedre blodgennem­strømning. Og start så nede fra håndleddet og bevæg dig op mod albuen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark