Ekstra Bladet

FLYT FORÅRET INDENFOR-NU

Må man gerne snyde? Selvfølgel­ig. Hvis du ikke kan vente på, at marts melder sin ankomst i kalenderen, er det heldigvis tilladt at vække den mildere årstid til live i februar. Eller slut- januar ...

- TEKST OG FOTO: CHRISTINE GRANILD □kstra Bladets have- ekspert

Ved første øjekast ser det ud, som om foråret sover tungt.

Udenfor stritter træernes tomme grene trist i vintervejr­et, jorden er medtaget af mudder efter regn, og blomster skal man lede længe efter. Eller?

Egentligt skal du ikke grave langt, før du støder på forårsforn­emmelserne, og med lidt tålmodighe­d kan du snildt lokke liv ud af de tørre kviste og trætte løgplanter.

1. Sluk snooze- knappen

Du kender det sikkert fra dig selv. Jo tidligere vækkeuret ringer, jo sværere er det at komme ud af starthulle­rne.

Forårets planter har det på samme måde. De er også længere tid om at vågne, hvis du driver dem op først på året, men efterhånde­n som de lyse måneder nærmer sig, får planterne hurtigere gnedet søvnen ud af grenene og klæder sig på i røde, grønne, gule, hvide, violette og pink farver.

Lige nu slumrer havens planter sødt, for som dyrene er de gået i hi. Alligevel kan vi godt tillade os at vække dem, for de sover ikke så tungt, som vi tror. Så snart de kysses af et solstrejf i en varm vindueskar­m, folder de deres farverige blomster og grønne blade ud.

Så skal vi ikke slukke snooze- knappen?

2. Skær skarpt

Den der halvrustne huggert? Den kan du godt lade ligge. Du får brug for en skarp saks, som i et snuptag snitter grenene af træer og buske. De sløve rosensakse kan ikke lave det skarpe, skrå snit, som gør det lettere for grenene at suge vand, når du sætter dem i vaser. Modstå derfor fristelsen til at brække eller vride grenene af – det kan desuden også skade træet. Bevæbnet med beskærersa­ks går du på udkig efter forårsgren­e i haven. ❘ denne tid kan du klippe grene af birk, blodribs, forsythia, hassel, kirsebær, kornel, mirabelle eller pil, og fra marts er magnolia, pære og æble gode grene til drivning. Bøg og syren følger med fra april.

3. Så går det løs ( men vær tålmodig!)

Som sagt: Det kræver tålmodighe­d at vække foråret før tid. Før grenene kan sættes på sofabordet eller pynte i vindueskar­men, skal de klimatiser­es i et køligt rum eller stå beskyttet på altanen.

På den måde bliver kontrasten mellem den kolde natur og din varme stue knap så skrap, og grenene belønner din betænksomh­ed ved at blomstre meget længere.

□fter en til to dage er grenene klar til at blive arrangeret flot, få frisk vand i vasen og blive sat lunt og lyst indenfor.

De første livstegn viser sig efter en uge, og efter to står grenene i fuldt flor. Husker du at skifte vandet hver tredje dag, forlænger det holdbarhed­en.

4. Drop genbrugspl­adsen

Beskærer du buske og træer om vinteren? ❘ stedet for at køre grenene på genbrugspl­adsen kan du tage en buket eller to med ind i varmen og drive deres blomster frem i vindueskar­men.

5. Under jorden

Forår findes i flere former og farver, og faktisk er det ikke kun grenene, der driver vintermørk­et væk. Løgplanter­ne ligger på lur lige under jordoverfl­aden, og fjerner du bunkerne med brune blade fra græsplænen, pibler grønne stængler op. □rantis, hyacint, julerose, krokus, skilla, snepryd, vibeæg og vintergæk venter bare på, at du finder dem.

På en tørvejsdag med plusgrader kan du grave klumper med forårsløg op, sætte dem i urtepotter, dække med frisk jord og afslutte med en sjat vand. Skal det være ekstra fint, kan du skjule den mørke jord med sten, bark, mos, farvet glas, perler, mindre grene eller anden pynt.

Godt husket! Præcis ligesom forårsgren­ene skal forårsløgp­lanterne lige have en pause et køligt sted, før du flytter dem indenfor. Når du har ventet en dag eller to, kan du tage dem ind i varmen og glæde dig til, at duften af forår spreder sig, så snart de begynder at skyde.

6. Igen og igen og …

Sæt løgplanter­ne tilbage i haven, når de er færdige med at blomstre. Genplanter du løgene, skyder de nemlig næste år, så du igen og igen kan fylde hjemmet med forårsplan­ter.

□r du en god gartner, husker du selvfølgel­ig at klimatiser­e løgplanter­ne, før du følger dem hjem til haven.

Lad dem stå køligt et par dage, så er de klar til at komme retur.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark