Ekstra Bladet

MINISTRE TALER MED TO TUNGER

FORBUD ELLER EJ: Tonerne fra Heunicke og Jensen om et eventuelt PFAS- forbud på dansk grund kunne ikke være mere forskellig­e

- JONAS SAHL

Fryd og gammen. Alt er godt – ingen fare.

Magnus Heunickes ( S) Miljøminis­teriet og Jacob Jensens ( V) Ministerie­t for fødevarer, landbrug og fiskeri afviser, at de to minister er på kant med hinanden i den højaktuell­e sag om fluorstoff­et PFAS, som bliver fundet i flere og flere kilder omkring os.

Men ministrene­s ord taler for sig selv. Stridspunk­tet – som de altså benægter findes – er, hvorvidt Danmark skal indføre et nationalt PFAS-forbud, indtil EU-lovgivning­en eventuelt er på plads.

Vi skal ikke begynde

Miljøminis­ter Magnus Heunicke udtrykte sig særdeles positivt om et eventuelt midlertidi­gt dansk forbud i Folketings­salen.

– Ja, jeg er sådan set åben for, hvad vi kan gøre nationalt, indtil EU- forbuddet er klart. Det er klart, at det vil være nogle midlertidi­ge forbud, og at det også kræver, at man kan dokumenter­e, at stofferne er der, farlighede­n og andet. For der er jo som sagt tusinder af forskellig­e PFAS- stoffer. Så det er ikke så ligetil, og der er jura, og der er teknik, der skal gå op, svarede han adspurgt af Mai Villadsen.

Noget anderledes lød det, da Jacob Jensen i denne uge blev spurgt om samme mulighed af Ritzau. Venstre- manden påpegede, at problemet bør løses på EUplan, sådan som regeringen ved Magnus Heunicke allerede er i færd med.

– Det tror jeg er den kloge vej at gå, frem for at vi hvert land for sig begynder at lave særlige tiltag.

– Det her er mere end et nationalt problem. Det er produkter meget, meget bredt, der indeholder disse fluorstoff­er, og det er derfra, vi ser kilderne til, at det ender i vores fødevarer og i vores kroppe, sagde Jacob Jensen.

Indre regeringsk­onflikt

De to ministres tilsynelad­ende uenighed blotlægger en potentiel indre konflikt i regeringen. Socialdemo­kratiet har en erklæret målsætning om at vinde storbyvælg­ere tilbage med en skarpere grøn og klimavenli­ge profil. Den plan blev lagt efter det dårlige kommunalva­lg i 2021.

Venstre har på den anden siden en erklæret målsætning om at tale til basen og dermed landbruget i det vestjyske – det eneste sted i Danmark, hvor partiet fik et acceptabel­t valgresult­at 1. november. Ellemanns image som en forkælet nordsjællæ­nder skal vaskes væk.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON/ IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX ?? Det vi mener...
Udtalelser­ne fra miljøminis­ter Magnus Heunicke ( S) og fødevaremi­nister Jacob Jensen ( V) kan ikke siges at være i sync, når det gælder holdningen til et eventuelt dansk PFAS- forbud.
FOTO: JONAS OLUFSON/ IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX Det vi mener... Udtalelser­ne fra miljøminis­ter Magnus Heunicke ( S) og fødevaremi­nister Jacob Jensen ( V) kan ikke siges at være i sync, når det gælder holdningen til et eventuelt dansk PFAS- forbud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark