Ekstra Bladet

LAURITZ.COM- PAR UNDER PRES

LIVSVÆRK: Sundstrøm- parret, som står bag auktionshu­set Lauritz.com, har tjent millioner på børsnoteri­ngen. Men økonomien i selskabet er langt fra, hvad den har været

- SØREN SCHMIDT JONAS SAND

Vi var stolte af at have udviklet Lauritz til et niveau, der gjorde os egnet til en børsnoteri­ng

Ægteparret Bengt, 67, og Mette Sundstrøm, 55, er blevet mangemilli­onærer på auktionshu­set Lauritz. com. Men økonomien i selskabet er presset, og de har blandt andet været nødt til at pantsætte deres franske vinslot.

Flere medier – heriblandt Ekstra Bladet – har i den seneste tid beskrevet, hvordan en lang række kunder raser mod Lauritz. com, fordi de ikke får penge for salg til tiden – problemer, som auktionshu­set forklarer med et pludseligt nedgang i salg efter flere måneder med høj omsætning, hvor der skulle udbetales ’ usædvanlig mange penge til sælgere’.

Ekstra Bladet kigger her nærmere på parret bag auktionshu­set og deres rejse med Lauritz. com, og hvordan de ser på forretning­en i dag og i fremtiden.

’ Lauritz. com er blevet vores fælles livsværk, som på mange måder er omdrejning­spunktet i vores families liv. Det er vores ledetråd som pionerer at revolution­ere og demokratis­ere auktionsbr­anchen og gøre den tilgængeli­g for alle. Det er en gave at opleve, at den vision er ved at være udfoldet, efterhånde­n som online auktioner er blevet en folkesport.’

’ Det er samtidig meget meningsful­dt at få lov at arbejde med vores passion, som er at formidle kunst, formgivnin­g og samlerobje­kter i et bæredygtig­t kredsløb mellem sælgere og købere på Lauritz, når vintage- skatte bytter hænder og hjem på tværs af generation­er og sommetider århundrede­r,’ skriver Mette Sundstrøm i en mail til Ekstra Bladet.

Aktiekurs kørt i bund

Lauritz.com blev en bragende succes, som endte i en børsnoteri­ng i Sverige. Men selvom parret selv blev rige på det, var det begyndelse­n på en dårlig periode for selskabet, der i dag har en negativ egenkapita­l på 59 millioner kroner.

At børsnoteri­ngen gjorde Sundstrøm- parret rige, fremgår af regnskabet fra parrets holdingsel­skab, Blixtz Holding A/ S, som Bengt ejer, mens Mette er direktør. Her bragede egenkapita­len i 2016 op på 212 millioner kroner mod 27 millioner kroner året forinden, og ifølge ledelsesbe­retningen var årsagen salget af aktier.

Parret fastholdt derudover i forbindels­e med salget en ejerandel på omkring 56 procent af børsnotere­de

Lauritz. com. Dengang var de aktier værdisat til omkring 143 millioner danske kroner, men siden er aktiekurse­n braget ned.

Åbningskur­sen på 15,5 svenske kroner er selskabet nemlig milevidt fra nu. Holdingsel­skabets seneste årsrapport dækker frem til 31. december 2021, hvor aktierne blot var 22,9 millioner kroner værd – og i dag er de endnu mindre værd.

’ Det påvirker ikke vores visioner, strategi og daglige drift. Men vi er kede af, at vi ikke har indfriet de forventnin­ger, som investorer oprindelig­t måtte have

haft til os,’ skriver Mette til Ekstra Bladet.

’ Vi var stolte af at have udviklet Lauritz til et niveau, der gjorde os egnet til en børsnoteri­ng. Vores demokratis­ke drøm var at skabe en folkeaktie, så alle de kunder, der var en aktiv del af vores vækstrejse, kunne købe sig ind som medejere.

Efter den udskudte børsnoteri­ng blev investorbi­lledet anderledes, og den oprindelig­e vision således ikke indfriet.’

– Når I ser tilbage, var det så den rigtige beslutning at gå på børsen?

’ Nej, ikke med den udgang, som børsnoteri­ngen fik.’

Royale venner

I 2020 skrev HER& NU, at prins Joachim og prinsesse Marie ofte har været gæster på Sundstrøm- parrets franske slot.

’ Den bedste dansk- franske fusion. Prins Joachim, prinsesse Marie og deres børn er unikke repræsenta­nter for både Danmark og Frankrig. Og vores kære venner,’ skrev Mette Rode Sundstrøm dengang på Instagram, hvor hun delte en række billeder af hyggen med familien:

’ Tak for en mindeværdi­g miniferie på vores Château Vignelaure og for venskab på tværs af generation­er,’ fortsatte hun.

Parret købte i 2007 vinslottet Château Vignelaure i Frankrig. Med til slottet hører hele 200 hektar jord, og det ligger i Provence i det sydlige Frankrig nord for Marseille.

Pantsatte slottet

I 2018 var Lauritz. com dog så presset økonomisk, at parret afsøgte alle muligheder for finansieri­ng, der skulle sikre selskabets overlevels­e. Gælden var løbet op i svimlende 230 millioner kroner, og for at nedskrive den gæld endte parret med at indgå en ny aftale med deres kreditorer.

Det betød, at de blandt andet pantsatte deres franske drømmeslot, og det lykkedes dem derfor at nedbringe gælden til 145 millioner kroner.

Slottet producerer vine, der bliver solgt i Frankrig og 15 andre lande. I Frankrig er der desuden 30 Michelin- restaurant­er, der sælger slottets vine, lyder det på slottets hjemmeside.

Slottet endte også med at blive sat til salg kortvarigt, men det var aldrig planen, at det skulle sælges, hvis parret kunne undgå det.

’ Det var med meget vemod og mod vores vilje, at vi satte Vignelaure til salg for en periode. Omvendt antog vi, at vi rettidigt kunne finde en anden løsning, hvilket vi så gjorde. Vi satser på, at vi også fremover skal være aktive ejere af stedet,’ skriver Mette Rode Sundstrøm, der, som situatione­n er nu, ikke frygter, at parret mister slottet i fremtiden.

 ?? FOTO: BO NYMANN/ RITZAU SCANPIX ?? Både prins Joachim og prinsesse Marie var med, da Christian Scherfig holdt sit bryllup på Sundstrøm- parrets slot, Château Vignelaure. Parret selv går på rækken bag prinsen yderst til venstre.
Millioner er væk
FOTO: BO NYMANN/ RITZAU SCANPIX Både prins Joachim og prinsesse Marie var med, da Christian Scherfig holdt sit bryllup på Sundstrøm- parrets slot, Château Vignelaure. Parret selv går på rækken bag prinsen yderst til venstre. Millioner er væk
 ?? ??
 ?? FOTO: LAURITZ.COM ?? Det franske drømmeslot forsøgte parret at sælge, men de tog det af markedet igen i 2021 og beholdt det.
FOTO: LAURITZ.COM Det franske drømmeslot forsøgte parret at sælge, men de tog det af markedet igen i 2021 og beholdt det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark