Ekstra Bladet

Tvinges til at skifte navn

Daniel og Samuel, der fredag aften under navnet Sigala og gik videre til årets bootcamp, har samme kunsternav­n som britisk hitlistesu­cces

- KASPER D. KOPPING

Brødrene Daniel og Samuel blev rost og gik fredag under navnet Sigala videre til bootcamp i ' X Factor'.

Det er dog langt fra sikkert, at de kan få lov til at beholde netop det kunstnerna­vn, hvis når til liveshows.

En af de senere års mest succesfuld­e dj- artister på verdenspla­n er således briten Bruce Fielder, der optræder og udgiver musik under navnet Sigala.

Vi har forgæves bedt britiske Sigalas management om en kommentar til, at der i Danmark render to brødre rundt, som på tv i bedste sendetid foran hundredetu­sinder optræder under samme navn som ham.

For vil det i yderste konsekvens afstedkomm­e et krav om, at de må droppe navnet?

Fortilfæld­e

I 2016 måtte søstrene fra Embrace i hvert fald efter deres ' X Factor'- sejr skifte navn til NEW: NAME, idet Embrace også var navnet på et britisk indierockb­and.

Forskellen her er dog, at brødene Sigala er født med efternavne­t, og advokat med betydelig erfaring inden for rådgivning i ophavsret, Casper Andreasen, beskriver overfor Ekstra Bladet en slags gråzone.

– Det er klart, at der er en udvidet adgang til at bruge eget navn, og dette kan tale for, at man gerne må. Omvendt kan man ikke i alle tilfælde bruge eget navn, hvis det krænker andres rettighede­r til navnet. Det kan derfor tale for, at den konkrete sag kan være i strid med markedsfør­ingsloven, siger han og fortsætter:

– Det er langt fra sikkert, at den britiske artist, du omtaler, Sigala, har registrere­t navnet som varemærke, men anvendelse af et navn, ord eller figur kan i sig selv give beskyttels­e qua anvendelse­n. Det kræver ikke nødvendigv­is en registreri­ng, siger han.

Forvekslin­gsrisiko

Om dj'en Sigala har en sag, skulle han ønske det, handler også om forvekslin­gsrisiko. Andreasen nævner i den forbindels­e en sag fra Højesteret, hvor mastodonte­n Lego og kunstneren Louise Lego førte sager mod hinanden om brugen af navnet.

Højesteret fandt, at Louise Lego gerne måtte bruge sit navn i forbindels­e med sin virksomhed – et galleri.

– Højesteret lagde vægt på, at produktern­e og brancherne var forskellig­e, hvorfor der reelt IKKE var en forvekslin­gsrisiko, men det er jo ikke tilfældet i den sag, du omtaler. Det er begge to musikartis­ter, så her vil man vurdere, om der er en reel forvekslin­gsrisiko.

Det er klart, at der er en udvidet adgang til at bruge eget navn, og dette kan tale for, at man gerne må

 ?? FOTO: TV 2 ?? Brødrene Samuel og Daniel optræder under navnet Sigala, men kan det skabe problemer på grund af rettighede­r? Det vil tiden vise.
FOTO: TV 2 Brødrene Samuel og Daniel optræder under navnet Sigala, men kan det skabe problemer på grund af rettighede­r? Det vil tiden vise.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark