Ekstra Bladet

PEJSEVIN GO’VIN ... mens vi venter på lyset

Ekstra Bladets anmelder giver dig fire bud på hyggelige flasker til under 70 kroner, som er perfekte til årstiden

- NANA WAD Certificer­et sommelier, vinskriben­t, forfatter, vinanmelde­r og rejseguide med speciale i Italien redaktione­n@ eb.dk

DET HERLIGE ved at anbefale og fortælle om vin er, at man kan sige lige, hvad man vil. Kalde vin noget, man bare finder på, men alligevel få det til at give mening. For eksempel pejsevine.

Dét er der som sådan ikke noget, der hedder, men de to ord sammensat giver total mening. Pejsen varmer, og foran den hygger vi os, særligt med et glas god vin til.

Associatio­ner, når det kommer til valg af vin til rette sted, tid og anledning, er indlysende. □n pejsevin skal være beroligend­e, blød og hvis ikke ligefrem sløvende, så i hvert fald ikke en energisk type i rask trav som eksempelvi­s en nervøs, tysk rødvin.

TEKNISK BØR det være vin, der er lavet på en drue uden for meget syre, gerne med fadlagring, og den gode følgesvend alkoholpro­cent må såmænd gerne ligge i den halvhøje ende fra 13 procent og op til 15 procent.

Alkohol kan være med til at give vinen fylde, sødme og en vis varme. Går vi helt old school- pejsevin med høj alkohol, så glem ikke et lille glas portvin.

Frugtbårne vine med moden frugtsmag er gode hygge- pejsevine. Og vine, der kan tåle en vis temperatur, for der er varmt ved pejsen. □n god pejsevin er også en vin, der helt og måske helst skal nydes uden mad. Jo, måske lidt snacks og sådan, men det er vin, der ikke partout skal folde alle sine nuancer ud i ledtog med gastronomi. De skal bare være, som de er, og ikke forvandle smag med pebersauce, krydderier og mørt oksekød.

VIN LAVET PÅ merlot er en sikker vinder som pejsevin, fordi druen i udgangspun­ktet er blød med smag af blød frugt, sød lakrids og har tendens til en lidt fløjlsagti­g tekstur, hvis den er lavet ordentligt.

Desuden modner merlot tidligt – det vil sige, at selv i kølige årgange er den mere garanteret at være fuldt modnet ved høst og risikerer ikke at smage for syrlig eller råfrugtet. Vin fra meget varme regioner, modsat kølige og regnfulde regioner, har også mere pejsevins- karma.

Syditalien er generelt kendt for krydrede, varme og fyldige vine, og sydamerika­nsk, sydafrikan­sk og californis­k vin kan over en bred kam kandidere til god pejsevin uden for mange dikkedarer.

Spansk vin på tempranill­o kan godt have lidt krudt i røven, men de traditione­lle typer – for eksempel Rioja, hvor man har for skik at anvende amerikansk egetræ til lagringen – er også et hit til hygge.

Amerikansk eg afgiver en særlig sødmefuld smag til vinen, som bidrager med mere rund og blød tekstur. Ligesom en blød plaid om skuldrene.

□ndelig er de krydrede vine fra Rhône velegnede til vinterens simremad og resten, ikke i håret, men foran pejsen og i sofaen som hyggelig slumrevin.

OG SÅ HANDLER det jo ikke om at have en pejs, for det er vi mange, der ikke har.

Det handler om vin, der passer til mørket udenfor og varmen indenfor, sådan som sæsonen i Danmark tager sig ud netop nu. Hyggevin indtil lyset vender tilbage.

De skal bare være, som de er, og ikke forvandle smag med pebersauce, krydderier og mørt oksekød

 ?? MODELFOTO: GETTY IMAGES ?? Du behøver selvfølgel­ig slet ikke have en pejs for at nyde pejsevin.
MODELFOTO: GETTY IMAGES Du behøver selvfølgel­ig slet ikke have en pejs for at nyde pejsevin.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark