Ekstra Bladet

DET BEDSTE NOGENSINDE

Tidligere landstræne­r Ulrik Wilbek er begejstret over VM- opturen og kalder det danske mandskab for det bedste nogensinde

- JACOB JØRGENSEN

Han følger stadig med hjemme fra sofaen.

Danmarks tidligere landsholds­træner i både herre- og kvindehånd­bold Ulrik Wilbek har set alle Danmarks kampe ved VM - på nær kvartfinal­en mod Ungarn.

Den missede han på grund af et byrådsmøde.

I dag er trænerlege­nden nemlig borgmester i Viborg - valgt for partiet Venstre. En post, han har bestredet siden 2018.

Savner én ting

Efter over fem år på posten som borgmester er der stadig én ting, Wilbek længtes efter, når han ser de danske håndboldhe­rrer brillere ved de internatio­nale slutrunder.

- Det eneste, jeg savner, er fællesskab­et, siger Ulrik Wilbek til Ekstra Bladet dagen før Danmarks VM-finale mod Frankrig søndag aften.

- Dét at være afsted sammen med spillere og ledere. Det fællesskab er der jo ikke på samme måde i politik, må man indrømme, lyder det med et grin fra borgmester­en.

Wilbek stod i spidsen for herrerland­sholdet fra 2005 til 2014 og vandt blandt andet to gange EM- guld og to gange VM- sølv.

- På et sportshold er man jo sammen hele tiden. Det er et tættere fællesskab, og det giver nogle relationer og noget sjov, som man ikke når at opleve i politik på samme måde.

- Nikolaj har styr på det Efter tre årtier på håndbolden­s topniveau sagde Ulrik Wilbek i 2016 farvel til den sport, han har dedikeret en stor del af sit liv til.

Her stoppede han som sportschef i Dansk Håndbold Forbund. Siden har han bemærket, at der er sket en markant udvikling i håndboldsp­illet.

- Det er ikke længere de store, tunge spillere og gode skytter, der er de vigtigste. Jeg havde for eksempel Lasse Boesen og Lars Møller Madsen med.

Nu om dage er det mere de hurtige duelspille­re, for eksempel Mathias Gidsel og Simon Pytlick, siger

Wilbek.

- Og se bare på Mikkel Hansen. Dengang var han også en stor og stærk skytte. I dag er han meget mere tilspiller og overblikss­piller.

Wilbek har stor tiltro til den nuværende landstræne­r, Nikolaj Jacobsens, trænerevne­r. Men af og til er det svært for den gamle taktiker ikke at undre sig over andre landsholds tilgange til spillet.

- Nikolaj har styr på det, konstatere­r Wilbek.

- Men der er måske nogle af de andre landes trænere, hvor jeg nogle gange undrer mig lidt. Der er nogen, hvor det stadig foregår på en gammeldags måde, hvor man tænker ‘ hold nu op, er vi ikke kommet længere?’

Det bedste nogensinde

Mathias Gidsel, Mikkel Hansen, Niklas Landin, Magnus Saugstrup, Simon Pytlick...

Selvom Ulrik Wilbek har coachet nogle af verdens bedste håndboldsp­illere i trænerkarr­ieren er han ikke i tvivl om, at det nuværende landshold er noget helt særligt.

- Det er jo outstandin­g. Vores volume af topspiller­e er tæt på vanvittig. Det er det bedste hold, Danmark nogensinde har set.

Sammen med Frankrigs hold fra 2010- 2014 er Danmarks nuværende ifølge Wilbek det bedste i dette årtusinde.

Og nu venter netop Frankrig søndag aften i VM- finalen, som Viborgborg­mesteren forventer bliver meget, meget tæt.

- Allerede i dag ( lørdag, red.) sender jeg en SMS til Nikolaj ( Jacobsen, red.) med et ' held og lykke'. Det har jeg gjort hvert år.

Dét at være afsted sammen med spillere og ledere. Det fællesskab er der jo ikke på samme måde i politik

 ?? FOTO: JENS DRESLING/ RITZAU SCANPIX ?? Det største
Danmark har adskillige verdensstj­erner på holdet - både gamle og relativt nye.
FOTO: JENS DRESLING/ RITZAU SCANPIX Det største Danmark har adskillige verdensstj­erner på holdet - både gamle og relativt nye.
 ?? FOTO: JENS DRESLING/ RITZAU SCANPIX ?? Sådan kendte vi Ulrik Wilbek gennem flere årtier - passionere­t og gestikuler­ende på sidelinjen. Nu er han borgmester i Viborg.
FOTO: JENS DRESLING/ RITZAU SCANPIX Sådan kendte vi Ulrik Wilbek gennem flere årtier - passionere­t og gestikuler­ende på sidelinjen. Nu er han borgmester i Viborg.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark