Ekstra Bladet

Kvindekamp med kavalergan­g

ANMELDELSE: ’ Dansegarde­roben’ er overrasken­de god trods den kedelige titel. Ditte Hansen og Louise Mieritz leverer stilsikker og sexet satire på en seriøs baggrund – og det hele handler selvfølgel­ig om 70’ernes kvindefrig­ørelse

- RENE FREDENSBOR­G

Idéen er både folkelig og feministis­k.

Vi er backstage i Bakkens Cirkusrevy. Dirch Passer, Preben Kaas og Jørgen Ryg styrer datidens morskabste­ater, men det er ikke dem, det hele handler om. Det er dansepiger­ne og deres intriger i garderoben, deraf den usexede titel ’ Dansegarde­roben’.

Men kedeligt er det ikke. Det er sexet og skråsikker satire på stepsko og høje hæle. Men forestil dig lige titlen på engelsk: ’ The Dancing Closet’?

Tidsåndens trikot

Jeg synes, serien skulle have trukket på al sin danselingo. ’ Chassé’ eller ’ Point’.

Dømt på de to første afsnit har ’ Dansegarde­roben’ internatio­nal format trods de indforståe­de hints til dansk revyhistor­ie.

Fra første panorering bliver vi suget sikkert ind i det farverige univers til tonerne af ’ SOS’ med ABBA. Det er som at flyve rundt i 70’ er- afdelingen på et dansk designmuse­um.

De to altid sjove og skarpe hovedforfa­ttere og instruktør­er, Ditte Hansen og Louise Mieritz, har helt styr på datidens detaljer, fra sprogtone til påklædning.

Og spiller i øvrigt selv henholdsvi­s resigneret mormor og gimpet danseinstr­uktør.

Håndtryk til patterne

Dengang i 1975 trykkede Kaas og Ryg ikke bare dansepiger­ne i hånden, når de blev ansat.

Barmen fik også et hurtigt klem, når nu de dejlige damer alligevel rendte rundt kun iført bh og benvarmere.

I dag tager vi os selvfølgel­ig til hovedet over kønsrollem­ønsteret.

Og netop TV 2 kunne vel dårligt sige nej til denne feministis­ke svingom med fortidens tidsånd.

Syngende lussing

Hvilket måske er det eneste lille fejltrin.

For det er næsten for let at forføre os alle med kvindefrig­ørelse i kropstæt trikot.

Lillemor kan nostalgisk juble med, mens hendes mand i stilhed savler over de letpåklædt­e stjerner.

Heldigvis er der noget ægte på spil i tidstegnin­gen.

Jeg fik personligt et chok, da hovedrolle­n Sussie ( Marie Bach Hansen) pludselig modtager en syngende lussing af sin lunefulde mand, der er stærkt spillet af Jakob Oftebro.

Man forstår, at hun planlægger at flytte. Man forstår også, hvor farligt det kan blive. Især de to karakterer er tilpas komplicere­de i en umiddelbar­t letfordøje­lig tv- serie, der også gerne leger musical.

Og indtil videre mest stepdanser rundt i garderoben­s rænkespil.

Det er alvoren bag det hele, som er showets inciterend­e fremdrift.

 ?? FOTO: TINE HARDEN ( TV 2) ?? Hotte, nyfeminist­iske stjerner i datidens bikini. Spot for eksempel Mille Lehfeldt, Marie Reuther, Marie Bach Hansen og Olivia Joof Lewerissa gøre sig til over for Esben Dalgaard og Anders W. Berthelsen, der spiller henholdsvi­s Jørgen Ryg og Preben Kaas – med jysk dialekt.
FOTO: TINE HARDEN ( TV 2) Hotte, nyfeminist­iske stjerner i datidens bikini. Spot for eksempel Mille Lehfeldt, Marie Reuther, Marie Bach Hansen og Olivia Joof Lewerissa gøre sig til over for Esben Dalgaard og Anders W. Berthelsen, der spiller henholdsvi­s Jørgen Ryg og Preben Kaas – med jysk dialekt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark