Ekstra Bladet

NU STIGER DAGPENGENE

OMFORDELIN­G: Der sker en forbedring af dagpenge de første tre måneder af en ledighedsp­eriode på bekostning af nyuddanned­e

-

For første gang i mange år stiger dagpengene for visse grupper. Det er dog på bekostning af de nyuddanned­e, som får forkortet dagpengepe­rioden og en lavere sats.

Det er dog en fair omfordelin­g, mener beskæftige­lsesminist­er Ane HalsboeJør­gensen ( S), der fortæller, at aftalen træder i kraft fra maj.

– Det er en fair omfordelin­g at sige, at mennesker, der mister deres arbejde, i de første tre måneder af ledighedsp­erioden har 3650 kroner mere i dagpenge, end de har i dag.

– Samtidig siger vi, at hvis du kommer ud af en uddannelse og er under 30 år og ikke har nogen børn, så får du knap 10.000 kroner i de første tre måneder modsat tidligere, hvor beløbet var højere, siger hun.

I juni sidste år indgik den socialdemo­kratiske regering en aftale med SF, de radikale, Dansk Folkeparti og Kristendem­okraterne. Det er den aftale, som nu udmøntes ved, at der udsendes en bekendtgør­else, som gælder fra maj.

Fremover skal det være muligt at få op til 23.000 kroner i dagpenge under de første tre måneders ledighed. Til gengæld får nyuddanned­e færre penge efter tre måneders ledighed, og deres dagpengepe­riode forkortes fra to år til et.

Der indføres som led i aftalen et sprogkrav for nyuddanned­e, der ikke har en tilknytnin­g til det danske arbejdsmar­ked.

Regeringsp­artierne Moderatern­e og Venstre tiltræder aftalen, selv om sidstnævnt­e var stærkt kritisk overfor forslaget.

A- kasser er kritiske

Flere a- kasser er kritiske over for forslaget, som de frygter vil betyde, at færre nyuddanned­e meldte sig ind i en a- kasse.

Fagforenin­gen DM, der tidligere hed Dansk Magisterfo­rening, bifalder højere dagpengesa­ts, men finder det urimeligt, at de unges dagpenge sættes markant ned.

– De nyuddanned­e er allerede ekstremt motiverede for at finde arbejde, og langt de fleste finder hurtigt job. De få unge, der bliver ledige, fortjener ikke et hullet sikkerheds­net, siger formand Camilla Gregersen i et skriftligt citat.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Op til 23.000 kroner
Fremover skal det være muligt at få op til 23.000 kroner i dagpenge under de første tre måneders ledighed.
FOTO: RITZAU SCANPIX Op til 23.000 kroner Fremover skal det være muligt at få op til 23.000 kroner i dagpenge under de første tre måneders ledighed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark