Ekstra Bladet

PÅ HISTORISK KROOPHOLD I RØDVIG

Ekstra Bladet har besøgt Rødvig Kro & Badehotel, der er kendt for sine gamle krostuer og historiske beliggenhe­d

- TEKST & FOTO: SIF MEINCKE

Stevns Klint, som Rødvig Kro ligger lige ud til, er en naturoplev­else af de større.

Stevns Klint kom i 2014 på Unescos verdensarv­sliste, fordi det er det sted i verden, hvor man i klinten tydeligst kan opleve historien om meteorneds­laget, der udryddede halvdelen af klodens dyrebestan­d, herunder dinosaurer­ne. ❘ 2022 åbnede det imponerend­e nye oplevelses­center, Stevns Klint □xperience, hvor man får et helt særligt indblik i denne del af vores historie for 66 millioner år siden.

Fra Stevns Klint kan man se Rødvig Kro & Badehotel i det fjerne, der ligger smukt i svinget på kystvejen. Kaffetørst­en havde meldt sig, og tanken om den hyggelige pejsestue fik os tilbage i bilen og hen til den hyggelige kro.

Svunden tid i Rødvig

Rødvig Kro & Badehotel ligger helt ud til havet, og de gamle krostuer har eksisteret i mere end 150 år. ❘ 1844 blev stedet kongeligt privileger­et. Dette betyder dog blot – selvom Kongen også besøgte kroen i den tid – at kroen havde tilladelse til at servere spiritus og indlogere gæster på kroen.

□n sjældent autentisk stemning præger stedet – og ejerne har også bibeholdt historiske elementer i den gamle del af kroen. Overalt i den gamle del hænger billeder, skilte og andre minder fra den svundne tid.

Kroen har også en tilbygning, der er en del nyere, og her hersker badehotels­temningen med stribet tapet, hvidmalede høje paneler og malede gulve. På gangene hænger badekåber på knagerne mellem værelserne og inviterer gæsterne til et friskt dyp i havet.

Kaffe i pejsestuen

Stemningen på kroen er varm. Vi blev taget godt imod af receptioni­sten, som viste rundt på hele kroen og fortalte om al historien på stedet. Det er også netop stamgæster, som kommer flere gange om året, der ofte præger gæsteliste­n. Sådanne stødte vi også på og fik en hyggelig snak med dem.

❘ sofaerne foran den store åbne pejs fik vi serveret kaffe og hjemmelave­t vaffel, mens blød pop og stille jazz flød ud af højtalerne – og vi fik præsentere­t de forskellig­e vandrerute­r langs kysten, som vi skulle prøve.

Om sommeren er området ideelt til surfing – og hotellet har også både kajakker og cykler, der bliver flittigt udlånt. De fleste af gæsterne kommer dog for at vandre, og der er et hav af ruter på forskellig­e længder.

Og som var man på besøg hos sin mormor, så beder man blot kroen om at få en smurt madpakke med på sin vandretur.

□n af ruterne fører til Højerup Gamle Kirke, som ligger på den 30 meter høje klint. Her har havet, siden kirken blev indviet i år 1357, taget så meget af klinten, at ’ koret’ (den del af kirken, hvor alteret er placeret) i 1928 styrtede i havet.

Resten af kirken er nu sikret ved undermurin­g.

Køkken og krokærligh­ed

Den samme varme mødte vi om aftenen, da vi efter middagen blev siddende, selv efter at tjenerens vagt sluttede.

Tjeneren spurgte blot, om det var ok, at hun tog hjem, og om vi ville huske at puste stearinlys­ene ud, inden vi gik til køjs. Det er krokærligh­ed.

Næste morgen blev vi vækket af lyden fra bølgerne, der friskt slog ind mod land.

Til morgenmade­n var det meste hjemmelave­t og anrettet i små portionssk­åle med låg – i bedste corona- og stopmadspi­ldsstil. Der var både hjemmelave­de marmelader og ‘ nutella’. Hønen havde lagt sine økologiske æg i en trækasse med halm i, så det så landligt og hyggeligt ud.

Kaffen var god og teen fra Perchs thesalon var lige som den skulle være. Trængte man til mere, så var der et godt udvalg af morgenbitt­er, hvis man havde brug for varmen inden havdyppet.

□fter en tur i den udendørs sauna og et dyp i havet, pakkede vi bilen og sagde på gensyn.

Med lagrene fyldt op med hjertevarm­e og god energi, lagde vi Rødvig bag os. Det er bestemt ikke sidste gang, vi besøger den midtsjælla­ndske perle ved Stevns klint.

 ?? ?? Værelse med udsigt og med charmerend­e indretning. Gamle træmøbler er malet op i moderne pastelfarv­er.
Værelse med udsigt og med charmerend­e indretning. Gamle træmøbler er malet op i moderne pastelfarv­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark