Ekstra Bladet

ALLE USANDHEDER­NE VÆRD

For ti år siden gjorde Michael Rasmussen op med sin fortid for at redde sin fremtid. Her giver han et indblik i de skæbnesvan­gre dage, hvor han begyndte at rydde op i sit liv

- Michael Rasmussen EKSTRA BLADETS CYKEL- EKSPERT

DER ER INGEN tvivl om, at det har gjort mit liv mere besværligt på nogle punkter. Og det har unægtelig gjort adgangen til den profession­elle cykelverde­n mere vanskelig. For ikke at sige umulig. Men det har stadig været det hele værd.

31. januar er det nøjagtig ti år siden, jeg stod frem for offentligh­eden og tilstod mit brug af præstation­sfremmende midler.

Jeg kan tydeligt huske pressemøde­t i Herning, og når jeg genser min tilståelse foran rullende kameraer, giver det en følelse af, at det kunne være foregået i går. Jeg havde måske lydt mindre ked af det og knap så undskylden­de, hvis jeg sad i stolen her i 2023, men budskabet havde været det samme.

JEG STOD FREM for at slippe af med usandheden. For at lette mt hjerte. Og for at komme den generelle tavshed om dopingbrug i cykelverde­nen til livs. Jeg ville bidrage til, at sporten blev renere.

Den del af min mission er fortsat uændret i dag. Det er også derfor, jeg taler så åbent om det. Jeg har det godt med den position, jeg er i nu. Jeg skylder ikke nogen noget. Jeg kan tale fuldstændi­g frit. Men det har også haft den pris, at der er rigtig mange, som har vendt mig ryggen.

Man kan sige, at jeg har brændt broer. Man også påpege, at det er broer, som måske aldrig har været der. Der er dog ingen tvivl om, at rigtig mange i cykelsport­en var nervøse, mens januar blev til februar dengang for ti år siden. De har tænkt mange tanker om, hvad jeg mon kunne finde på at sige.

DET SKABTE EN DISTANCE mellem flere af de tidligere profession­elle danske ryttere og mig selv. En afstand, som for en stor dels vedkommend­e stadig er uforandret i dag. Jeg er ikke en del af det fine selskab, der mødes til julefrokos­t en gang om året. Jeg er godt nok blevet spurgt, om jeg vil med, men inderst inde ved jeg godt, at det ikke ville være relevant for nogen af parterne.

Der er ting, man ikke kan komme tilbage fra. Jeg kunne ikke sidde til bords med Jesper Worre, og der er sikkert mange i det selskab, som har det på samme måde med mig.

Sandheden har en pris. Det har den i hvert fald haft for mig. Men det har været langt mere værdifuldt at slippe af med usandheder­ne. Jeg indledte med at slå fast, at nogle ting var blevet vanskelige­re. Men der er også områder, hvor det har gjort mit liv lettere. Når folk møder mig i dag, ved de præcist, hvad de får. Sådan var det ikke, før jeg stod frem.

EN AF DE mest ubehagelig­e situatione­r, jeg har været i, fandt sted få dage før min tilståelse i Herning. Jeg skulle holde et foredrag, og på det tidspunkt vidste jeg godt, at sandheden ville komme frem umiddelbar­t bagefter.

Sandheden har en pris. Det har den i hvert fald haft for mig

Men jeg kunne af gode grunde ikke lægge kortene på bordet i et mere eller mindre tilfældigt fitnesscen­ter i Viborg. Jeg stod og løj over for de fremmødte, og det havde jeg det sgu skidt med.

Det var en anden sag med journalist­erne. Over for dem har jeg ikke haft det dårligt med at lyve. Det var en del af arbejdsbes­krivelsen. Sandheden kunne af gode grunde ikke siges højt i den verden. Det var helt åbenlyst. I samme sekund ville min karriere jo være forbi.

Det var unægtelig meget nemmere at stå og tale foran en ny forsamling et par uger senere. På det tidspunkt var byrden fjernet fra skuldrene. Det var en befriende følelse.

Det var nøjagtig det, den tidligere FBI- agent, som foretog afhøringen af mig forud for pressemøde­t i Herning, havde sagt. ’ Sandheden vil sætte dig fri’, lød det ordret fra special agent Robertson. Det var så klichefyld­t, at jeg nærmest blev rasende dengang. Til mit

forsvar skal det også siges, at det var nogle sindssygt intense dage, og den gode Mr. Robertson er for længst blevet tilgivet.

JEG BLEV AFHØRT i både Amsterdam og København forud for det store presseshow på jysk grund. Først skulle min aftale omkring fremtidig karantæne forhandles på plads i Holland, inden jeg overhovede­t kunne sige noget. Her sad min advokat og jeg til møde med de hollandske antidoping­myndighede­r, WADA og USADA ( det internatio­nale og det amerikansk­e antidoping- agentur, red.).

Sidstnævnt­e var repræsente­ret ved advokaten Bill Bock, som var en af frontfigur­erne i organisati­onen, og den føromtalte eksagent. De ville høre, hvad jeg kunne fortælle i forhold til specifikke sager. Jeg lovede dem, at jeg ville fortælle så meget, at deres ører ville falde af.

Da aftalen var underskrev­et, fløj vi alle sammen til Danmark. Her skulle afhøringen foregå på Hotel

Scandic i Nyhavn. Jeg havde allieret mig med idrætsprof­essor Verner Møller, som min bisidder, til at bevidne, at alt gik anstændigt til under de 6- 7 timer, som afhøringen varede.

Anti Doping Danmark var særdeleshe­d var interesser­et i høre om Bjarne Riis’ cykelhold, alt imens de hollandske dopingmyn

digheder havde rettet sigtekorne­t på Rabobank. Jeg tømte hele skraldesæk­ken på bordet foran dem.

DEN LÆNGE VENTEDE rapport fra Anti Doping Danmark og Danmarks Idrætsforb­und landede først et par år senere, og selv om jeg kunne genkende min forklaring på de mange sider, var det forbavsend­e lidt, de fik ud af det. Det skyldes særligt forældelse­sfristen, men der var også få, som krøb til korset og indrømmede efterfølge­nde.

Cykelsport­en er tættere på at slippe af med dopingspøg­elset, og der er færre og færre sager, som dukker op

Det er også en kunst i sig selv. Det ved jeg alt om. Har man i sinde at forblive i cykelsport­en efter en dopingtils­tåelse, kan det bedst betale sig udelukkend­e at tale for egen regning – og i øvrigt få det til at fremstå, som om man kun var ’ festryger’.

Jeg gjorde det modsatte, og i dag står cykelsport­en et andet sted, end den gjor

de den januardag i 2013. I det regnestykk­e udgør mit bidrag ganske vist kun en brøkdel af resultatet, men jeg synes, at jeg har betalt meget tilbage. Cykelsport­en er tættere på at slippe af med dopingspøg­elset, og der er færre og færre sager, som dukker op.

MEN DET ER der stadig. Senest eksemplifi­ceret ved Miguel Ángel López, der blev fyret i slutningen af december på grund af mistanke og nu ser ud til at slutte sin karriere på lavt blus i Colombia. Det er ikke noget stort punktum for en mand, der har kørt på podiet i både Giroen og Spanien Rundt.

Jeg skal ikke gøre mig til dommer i den sag, men min opfattelse på generelt plan er den, at så længe man kan finde et hul i systemet, vil enkelte ryttere forsøge sig. Og indrømmet. Jeg savner tiden, hvor jeg kunne konkurrere på højeste niveau. Følelsen af at køre først over stregen på de allerstørs­te dage, er uerstattel­ig.

DET HAR VÆRET alle lidelserne, kampene og usandheder­ne værd. Ellers havde jeg ikke gjort det. Jeg vil ikke bytte min cykelkarri­ere for sandheden.

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Oprydning
Michael Rasmussen tilstod sit årelange dopingbrug på et pressemøde i Herning i 2013.
FOTO: CLAUS BONNERUP Oprydning Michael Rasmussen tilstod sit årelange dopingbrug på et pressemøde i Herning i 2013.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Michael Rasmussens sidste meter i Tour de France i 2007. Han vinder 16. etape på Col d'Aubisquie i den gule trøje, men bliver efterfølge­nde pillet ud af løbet af sit eget mandskab.
FOTO: CLAUS BONNERUP Michael Rasmussens sidste meter i Tour de France i 2007. Han vinder 16. etape på Col d'Aubisquie i den gule trøje, men bliver efterfølge­nde pillet ud af løbet af sit eget mandskab.
 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Michael Rasmussen havde ikke svært ved at lyve over for journalist­er, der spurgte til doping.
FOTO: CLAUS BONNERUP Michael Rasmussen havde ikke svært ved at lyve over for journalist­er, der spurgte til doping.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark