Ekstra Bladet

NEDSABLER LOGIK

En ti år gammel interviewu­ndersøgels­e spiller hovedrolle i skrotninge­n af store bededag. Finansmini­steren afviser kritik, mens hans embedsfolk erkender en ’ betydelig usikkerhed’

- JONAS SAHL

De fornemme regnedreng­e i Finansmini­steriet ved det godt selv.

De står på gyngende grund.

Hvordan vil danskerne opføre sig, hvis store bededag afskaffes.

Måske vi rent faktisk arbejder én dag mere – måske dropper vi overarbejd­et – måske vi forhandler os til en fridag med chefen. Alt er i spil.

Gætværk

Derfor sætter overvisman­d og professor i økonomi på Københavns Universite­t Carl- Johan Dalgaard alvorlige spørgsmåls­tegn ved Finansmini­steriets regnestykk­e, som sender tre milliarder kroner i statskasse­n som resultat af bededagens exit fra kalenderen fra 2024.

– Jeg vil gerne se en eller anden form for empirisk sandsynlig­gørelse af, at folk bliver gladere for at arbejde, når man tager en fridag fra folk.

– Så vi aner ikke, hvordan folk vil opføre sig, hvis de mister en fridag?

– Vi har ingen konkret evidens for de varige konsekvens­er for arbejdsudb­uddet af at fjerne en helligdag. Det er i realiteten udtryk for gætværk, siger han til Ekstra Bladet.

Empiri er fagsprog for viden indsamlet i en konkret virkelighe­d. Evidens betyder frit oversat: Stik mig et konkret bevis, Sherlock.

Betydelig usikkerhed

Regeringen erkender da også nu, at der er ' betydelig usikkerhed' om Finansmini­steriets skøn, lyder det nu fra Finansmini­steriet.

Det er tal trukket fra Arbejdskra­ftundersøg­elsen fra 2012, som Finansmini­steriet nu erkender stammer fra en interviewu­ndersøgels­e, hvor ' antallet af besvarelse­r på enkeltuger er lille,' lyder det fra Finansmini­steriet i et svar til Jyllands- Posten.

Dermed står det klart, at over ti år gamle beregninge­r ligger til grund for, at Finansmini­steriet vurderer, at den strukturel­le beskæftige­lse stiger med ca. 8500 fuldtidsbe­skæftigede, hvis helligdage­n skrottes.

Overvisman­d Carl- Johan Dalgaard undrer sig.

– Tommelfing­erreglen har hidtil været, at man skulle have en eller anden form for empirisk dokumentat­ion for, at dit forslag varigt øger statens indtægter, hvis du vil bruge pengene nu. Balladen er, at den form for empirisk dokumentat­ion ikke foreligger her.

– Det ville være fint, hvis man kunne fremlægge den dokumentat­ion, fordi regeringen bruger jo allerede pengene nu, konstatere­r han.

Vi har ingen konkret evidens for de varige konsekvens­er for arbejdsudb­uddet af at fjerne en helligdag

Det er i realiteten udtryk for gætværk

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Finansmini­ster Nicolai Wammen ( S) er ivrig for at slå fast, at beregninge­rne for gevinsten ved at afskaffe store bededag foregår helt efter bogen – men helligdags-hugst er bare aldrig sket tidli gere.
FOTO: LINDA JOHANSEN Finansmini­ster Nicolai Wammen ( S) er ivrig for at slå fast, at beregninge­rne for gevinsten ved at afskaffe store bededag foregår helt efter bogen – men helligdags-hugst er bare aldrig sket tidli gere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark