Ekstra Bladet

BANDERNES VOLDS-SPIRAL

KÆMPE MARKED: Vold er en del af dagligdage­n i den kriminelle danske underverde­n, hvor narkotyver­i og strid om territorie­r jævnligt fører til bandekonfl­ikter

- SUNE FISCHER KRISTIAN KORNØ

I de kriminelle miljøer gælder det om hele tiden at kigge sig over skulderen. Truslen om at blive snydt, bestjålet eller røvet er ganske konkret, og i en række tilfælde har det ført både drab og voldsomme konflikter med sig.

Senest synes en serie knivstikke­rier i København at kunne knyttes til tyveriet af en såkaldt narkotelef­on.

I dette tilfælde var det unge med tilknytnin­g til det kriminelle indvandrer­miljø, der ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r var i åben konflikt.

Det er dog langtfra første gang, at tyveri og røveri internt i de kriminelle miljøer har ført til vold og endda længere bandekonfl­ikter, viser Ekstra Bladets research.

Politiet følger med

Også politiet er opmærksomm­e på de udfordring­er, der følger med.

– Hash og kokain er ifølge politiets opfattelse blandt de illegale varer, der er flest penge i for organisere­de kriminelle, og der er ingen tvivl om, at flere af de konflikter, vi har set i årenes løb, har udspring i hash- eller narkorelat­erede stridighed­er, siger Torben Svarre.

Han er ledende politiinsp­ektør ved National Enhed for Særlig Kriminalit­et, hvor man har fokus på det organisere­de kriminelle miljø.

Milliard forretning

Han fortæller, at det enten kan være i forhold til markedsand­ele, men det kan også handle om, at aktørerne enten har snydt hinanden eller mener, de er blevet snydt.

– Vi har kendskab til flere sager, hvor de har røvet eller stjålet større partier hash eller narkotika – eksempelvi­s amfetamin eller kokain – fra hinanden, fortæller Torben Svarrer.

Både hash og kokain er gigantiske markeder. Og selvom der kun kan gisnes om den konkrete beløbsstør­relse i forhold til dem samlede omsætning på det illegale hashmarked, så vurderer kilder, at der er tale om et milliardbe­løb.

Markederne for både hash og kokain er umættelige, og muligheden for en stor og løbende profit sikret – hvis man altså kan få den kriminelle forretning op at køre, fortæller kilder i det kriminelle miljø.

For det kræver kontakter og fungerende transportl­ed, hvis man selv står for indsmuglin­gen af hash og narko. Eller gode kontakter i miljøet, hvis man skal handle stofferne her i Danmark.

Derfor er det selvsagt både nemmere og mere indbringen­de, hvis man kan stjæle eller røve andre kriminelle­s hash og kokain, men omvendt er bunden så lagt til en mulig konflikt.

 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Blodig branche
Politibetj­ente ved et gerningsst­ed i København. Det er langtfra unormalt, at opgør i de kriminelle miljøer bunder i tyveri eller røveri af narko fra rivalisere­nde grupper.
FOTO: KENNETH MEYER Blodig branche Politibetj­ente ved et gerningsst­ed i København. Det er langtfra unormalt, at opgør i de kriminelle miljøer bunder i tyveri eller røveri af narko fra rivalisere­nde grupper.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark