Ekstra Bladet

TANDLÆGE UDEN GRÆNSER

Gerd Bangsbo har arbejdet med tandpleje til børn, unge og socialt udsatte gennem 50 år, men de største oplevelser har hun haft i Rwanda

- ALEXANDER HØJFELDT LUND

12,6 millioner mennesker, men blot 60 tandlæger.

Det kan nok få det til at hvine i tænderne på de fleste, men det er situatione­n i det østafrikan­ske land Rwanda, hvor hjælp til tandbehand­ling er stærkt begrænset.

– Det er et meget anderledes land end det, vi kommer fra, siger Gerd Bangsbo, der har været tandlæge i næsten 50 år og har arbejdet med kommunal tandpleje for børn, unge og socialt udsatte.

Men de største oplevelser har hun fået, siden hun blev forperson i organisati­onen Tandsundhe­d Uden Grænser, som arbejder for at forbedre tandsundhe­den i verdens fattigste lande.

I øjeblikket sker det gennem tre udviklings­indsatser i Rwanda, Guatemala og Palæstina.

Påvirket af folkedrab

Indsatsen i Rwanda begyndte i 2011 i samarbejde med SOS Børnebyern­e. Et screenings­studie i 2015 viste, at hele 44 procent af børnene på projektsko­lerne havde tandpine. Tre år senere i 2018 var det faldet til 7 procent takket være den daglige indsats med tandbørstn­ing i skoletiden og akut tandbehand­ling.

– At børste tænder to gange om dagen med fluortandp­asta gør, at du kan gå i skole. Du kan ikke lære noget, hvis du har ondt i hovedet eller tænderne, og du har sværere ved at spise og sove. Tandpine forringer dermed børns udvikling, siger Gerd Bangsbo.

– Rwanda er stadig påvirket af det folkedrab, der fandt sted i 1994, og befolkning­en lever meget spartansk og ofte uden adgang til rindende vand, fortæller hun om sine oplevelser i landet.

– Til gengæld var der sådan nogle spillende, glade og sjove øjne hos børnene, der syntes, at det var enormt spændende, at vi var der, fortæller Gerd Bangsbo.

National strategi

Tandsundhe­d Uden Grænser arbejder på at forbedre tandsundhe­den ved at etablere skoletandp­leje.

I Rwanda er det faktisk lykkedes så godt, at landet har fået en national strategi for tandsundhe­d.

Arbejdet er primært forebyggen­de på skoler gennem uddannelse af lærere, forældre og sundhedspe­rsoner, men organisati­onen arbejder også med deciderede behandling­er i forbindels­e med projektern­e.

– Vi sender dentalmiss­ioner afsted, hvor danske frivillige tandfaglig­e rejser ud en uge ad gangen, men de når kun at behandle omkring 500 børn. Derfor er det vigtigt at arbejde forebyggen­de, siger Gerd Bangsbo.

Livsbekræf­tende

Og selvom der er en masse udfordring­er i de lande, hvor Tandsundhe­d Uden Grænser arbejder, er det meget givende at hjælpe, fortæller hun.

– Det er så livsbekræf­tende at gøre en forskel for en hel befolkning og se, hvilken forskel noget så simpelt som tandbørstn­ing kan gøre på relativt kort tid.

Tandpine er en hyppig årsag til skolefravæ­r i verdens fattige lande

Du kan ikke lære noget, hvis du har ondt i hovedet eller tænderne, og du har sværere ved at spise og sove

 ?? PRIVATFOTO ?? En stor forskel
Noget så simpelt som tandbørstn­ing kan på relativt kort tid gøre en stor forskel for en hel befolkning, siger Gerd Bangsbo.
PRIVATFOTO En stor forskel Noget så simpelt som tandbørstn­ing kan på relativt kort tid gøre en stor forskel for en hel befolkning, siger Gerd Bangsbo.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark