Ekstra Bladet

TREDJE REVNE PÅ EN UGE

KAMPVOGNS- KAOS: På et pressemøde i Ukraine lagde Frederikse­n pludselig afstand til Ellemann, og dermed slog regeringen revner for tredje gang på en uge

- JONAS SAHL JANUS ØSTERGAARD

Glansbille­det af den brede landsmoder­lige samlingsre­gering slår nu revner.

På et pressemøde med hele verdens præsident- darling, ukrainske Volodymyr Zelenskyj, udbrød et regulært kampvogns- kaos for rullende kameraer.

Regeringen­s tre ledere, Frederikse­n, Ellemann og Løkke, var taget til det krigsplage­de land for at signalere sammenhold med både Ukraine og hinanden.

Men i stedet endte statsminis­teren med at tildele sin vic e statsminis­ter et nyrestød og skabeforvi­rring om de danske kampvognsp­laner.

Mette Frederikse­n åbnede pludselig for, at Danmark kan sende kampvogne til Ukraine.

– Vi har lige leveret artilleris­ystemer, men der er også brug for kampvogne. Det har fyldt meget i vores samtale i dag, sagde hun efter Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, stod lige ved siden af og glædede sig.

Vic e statsminis­ter

– Jeg takkede naturligvi­s Danmark for dets militære støtte, for markant at styrke vores artilleri og for dets villighed til at slutte sig til kampvogns koalitione­n, pointerede han i sin tale og prikkede dermed hul på mislydene i den danske regering.

Vicestats- og forsvarsmi­nister ( sådan gør Statsminis­teriet en dyd ud af at titulere ham) Jakob Ellemann- Jensen har nemlig hidtil været ganske stejl. Danmark har ikke materiel nok til at sende de meget omtalte Leopard- kampvogne til Ukraine.

– Vi skal altså også lige holde øje med vores egen kampkraft.

– Jeg synes, at det vil være klogt med kampvogne fra andre lande, som har mulighed for det, sagde han til Jyllands- Posten i sidste uge.

Samme melodi har lydt fra regeringen­s indre linjer. Med blot 44 Leopardkam­pvogne i det danske arsenal lå en kampvogns- donation ikke i kortene. Men nu har statsminis­teren altså sat en kurs.

Hvordan Frederikse­n og Danmark nu agter at levere på sit noget- nær- løfte til den ukrainske præsident om avancerede kampvogne, svæver i det uvisse.

Nu er der ingen tvivl

14 danske Leoparder befinder sig allerede i Baltikum som en del af det danske Nato- bidrag. Af de tilbagevær­ende 30 er flere af dem ved at blive repareret og er

slet ikke i stand til at rulle østpå.

Som Ekstra Bladet har rapportere­t, har Danmark derimod hundredvis af pansrede mandskabsv­ogne af Piranha- typen. Det er ikke kampvogne, bevares, men det dufter da af panser.

Ekstra Bladet har spurgt Forsvarsmi­nisteriet, hvorfor statsminis­teren nu melder en ny kampvogns- kurs ud, når Ellemann har sunget en anden sang. Vi har modtaget dette svar, hvor forsvarsmi­nisteren blot bekræfter, at der nu blæser nye vinde. Mette har talt.

’ Danmark har netop foretaget en stor donation til Ukraine i form af hele Forsvarets artilleri. Noget som ukrainerne selv har efterspurg­t, og det kan vi være stolte af. Når det er sagt, er der ingen tvivl om, at der vil være behov for fortsat dansk støtte til Ukraine. Danmark overvejer kontinuerl­igt donationer af både militært materiel, finansieri­ng samt andet materiel, der kan understøtt­e Ukraines kamp mod Rusland.’

 ?? ??
 ?? FOTO: MADS NISSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Den danske regeringst­op på rundtur med præsident Zelenskyj.
FOTO: MADS NISSEN/ RITZAU SCANPIX Den danske regeringst­op på rundtur med præsident Zelenskyj.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark