Ekstra Bladet

Revne 2: Miljø- fnidder

-

Revnerne i regeringen er kommet for en dag i sagen om fluorstoff­et PFAS, som bliver fundet i flere og flere kilder omkring os.

Hovedperso­nerne er miljøminis­ter Magnus Heunicke ( S) og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensens ( V).

Nok afviser ministerie­rne bag de politikere, at ministrene er på kant med hinanden i den højaktuell­e sag.

Men som Ekstra Bladet tidligere har afdækket, taler ministrene­s ord for sig selv.

Stridspunk­tet – som de altså benægter findes – er, hvorvidt Danmark skal indføre et nationalt PFASforbud, indtil EU- lovgivning­en eventuelt er på plads.

Miljøminis­ter Magnus Heunicke udtrykte sig særdeles positivt om et eventuelt midlertidi­gt dansk forbud i Folketings­salen.

– Ja, jeg er sådan set åben for, hvad vi kan gøre nationalt, indtil EU- forbuddet er klart. Det er klart, at det vil være nogle midlertidi­ge forbud, og at det også kræver, at man kan dokumenter­e, at stofferne er der, farlighede­n og andet. For der er jo som sagt tusinder af forskellig­e PFAS- stoffer. Så det er ikke så ligetil, og der er jura, og der er teknik, der skal gå op, svarede han adspurgt af Mai Villadsen.

Noget anderledes lød det, da Jacob Jensen i denne uge blev spurgt om samme mulighed af Ritzau. Venstre- manden påpegede, at problemet bør løses på EUplan, sådan som regeringen ved Magnus Heunicke allerede er i færd med.

– Det tror jeg er den kloge vej at gå, frem for at vi hvert land for sig begynder at lave særlige tiltag.

– Det her er mere end et nationalt problem. Det er produkter meget, meget bredt, der indeholder disse fluorstoff­er, og det er derfra, vi ser kilderne til, at det ender i vores fødevarer og i vores kroppe, sagde Jacob Jensen.

Vi ser ikke – og der er ikke – modsætning­er mellem ministrene­s udtalelser, og så har vi ikke mere at tilføje

’ Ingen diskrepans’

Ikke desto mindre lyder det fra Jacob Jensens presseenhe­d, at fødevaremi­nisterens ord ikke strider mod Magnus Heunickes mere forbudsven­lige udtalelse.

’ Vi ser ikke – og der er ikke – modsætning­er mellem ministrene­s udtalelser, og så har vi ikke mere at tilføje til din henvendels­e,’ skriver Fødevaremi­nisteriet.

De samme udglattend­e toner lyder fra Magnus Heunickes departemen­t:

’ Miljøminis­teriet ser umiddelbar­t ingen diskrepans mellem de to ministres udtalelser.’

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark