Ekstra Bladet

FÅ STYR PÅ PENSIONEN

GÅR DU GLIP AF EN FORMUE? Hvis du ikke har styr på, hvor du har din pensionsop­sparing, risikerer du at snyde dig selv for mange tusind kroner

- SANNE ROSBØG

Lad os bare sige det ligeud. Pension er røvkedelig­t!

Af den grund bliver tanken om liiiige at få styr på den del af privatøkon­omien ofte skudt til hjørne, når første overspring­shandling byder sig. Men det kan være dyrt at undlade at tage stilling og holde styr på pensionsop­sparingen.

Ifølge tal fra Konkurrenc­erådets pensionsan­alyse står der næsten næsten 500 milliarder kroner i såkaldte klatpensio­ner hos selskaber rundt omkring i Danmark. Og det er selskabern­e glade for – for det er dem, der tjener gode penge på de pensioner, du ikke har styr på.

– Har du flere opsparinge­r i forskellig­e pensionsse­lskaber, snyder du højst sandsynlig­t dig selv. Det har man typisk, hvis man har skiftet job, og den nye stilling har fået en ny pensionsor­dning i et andet selskab, end man havde før.

Penge ud ad vinduet

– Det er folks eget ansvar at få hevet deres tidligere pension med over, og det er der mange, der glemmer. Der er også mange, der ikke er klar over, at det skal gøres, siger Sune Bjørn Andersen, der er investerin­gsøkonom i Nord Investment­s.

Problemet ved de mange småpension­er er, at man betaler omkostning­er hvert sted, man har en opsparing. Har du delt din pension over to, tre eller flere selskaber, betaler du altså administra­tionsomkos­tninger til flere, selvom det kun er nødvendigt at betale til et selskab.

– Jeg kan ikke komme i tanker om en god grund til at have klatpensio­ner stående. Det er en god idé for alle at samle sine pensioner ét sted, siger han.

Sådan gør du

Man kan logge på Pensionsin­fo.dk med MitID. Der kan man få et overblik over alle de pensioner, man har

Er du en af de mange danskere, der ikke interesser­er sig for pension, er du måske slet ikke klar over, om du har opsparing mere end ét sted. Men det kan du nemt finde ud af.

– Man kan gøre det på to måder: Man kan logge på Pensionsin­fo. dk med MitID. Der kan man få et overblik over alle de pensioner, man har. Det giver et billede af din situation her og nu, siger Sune Bjørn Andersen.

– Men det siger ikke noget om, hvad man har af muligheder. Det kan man til gengæld se, hvis man henter sit pensionsov­erblik i det gratis værktøj, Nord Investment­s har på sin hjemmeside.

_ Der kan man både se, hvilke ordninger man har nu, og om man kan samle det.

Vælg det bedste selskab

Hvis du kan se, at du har flere pensioner i forskellig­e selskaber, skal du tage stilling til, hvor du vil samle dem. Sandsynlig­vis har din arbejdspla­ds en aftale med et selskab, og så er det måske smart at have det hele samlet der.

Aner du ikke, hvor du har din pension, så spørg i lønafdelin­gen i den virksomhed, hvor du er ansat.

Kan du selv vælge dit selskab, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Kig først og fremmest på de årlige omkostning­er. Der er ret stor forskel på, hvor meget de forskellig­e selskaber tager for at administre­re dine penge.

– Hvis man skal vælge ét parameter at vælge sit pensionsse­lskab ud fra, er det årlige omkostning­er. Det er helt sikkert, at jo lavere omkostning­er du betaler, jo større afkast får du på dine investerin­ger, siger Sune Bjørn Andersen.

Jo lavere omkostning­er du betaler, jo større afkast får du på dine investerin­ger

Hvis du har en pensionsaf­tale med forsikring tilknyttet, er det lidt mere komplicere­t. Igen risikerer

 ?? ??
 ?? FOTO: GETTY ?? Har du flere opsparinge­r i forskellig­e pensionsse­lskaber, snyder du højst sandsynlig­t dig selv.
FOTO: GETTY Har du flere opsparinge­r i forskellig­e pensionsse­lskaber, snyder du højst sandsynlig­t dig selv.
 ?? FOTO: ANITA GRAVERSEN ?? Investerin­gsøkonom Sune Bjørn Andersen forklarer, hvordan du får styr på det.
FOTO: ANITA GRAVERSEN Investerin­gsøkonom Sune Bjørn Andersen forklarer, hvordan du får styr på det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark