Ekstra Bladet

DANSKERNE BEKYMRER SIG OM OPLADNINGE­N AF ELBILEN

ELBILER: Hos både nuværende elbilister og potentiell­e ejere af elbiler fylder bekymringe­r om rækkevidde og offentlige lademuligh­eder meget, viser ny undersøgel­se

- NIELS FRIIS

Hvor langt kan elbilen køre på en opladning? Hvor gode er mine muligheder for at få ladet elbilen op igen ved en offentlig lader?

Særligt de to spørgsmål vækker bekymring hos både nuværende elbilister og de mange, som overvejer at investere i en elbil.

Det viser en ny undersøgel­se, som FDM, □lbilforeni­ngen ( FD□L), DTU og ❘DA står bag, oplyser parterne i en pressemedd­elelse.

Blandt dem, der allerede kører rundt i en elbil i dag, er der stor utilfredsh­ed med muligheder­ne for at få fyldt batteripak­ken med ny strøm på offentlige steder. Således svarer 42 procent af dem, der ejer en elbil, at de er utilfredse eller meget utilfredse med den offentlige ladeinfras­truktur.

– Danskerne har for alvor taget elbilerne til sig. Men skal vi holde kadencen og have endnu flere til at vælge elbilen til, er det helt afgørende, at vi får sat turbo på udrulninge­n af ladeinfras­trukturen. Undersøgel­sen sætter en tyk streg under, at netop lademuligh­eder fortsat er en stor barriere for de mange, som overvejer at skifte til elbiler, og selv 4 ud af 10, der allerede i dag kører elbil, er utilfredse med ladeinfras­trukturen. Det er vi nødt til at tage alvorligt, hvis vi skal i mål med den grønne omstilling på bilområdet, siger ❘lyas Dogru, som er chefkonsul­ent i FDM, i pressemedd­elelsen.

Prioritér store batterier

Hos □lbilforeni­ngen mener Rasmus Foged, som er forperson i FD□Ls politikudv­alg, at undersøgel­sen giver anledning til at kigge på elbilers rækkevidde som et tema, der bør adresseres.

– Ud over behovet for fortsat udbygning af ladeinfras­trukturen viser undersøgel­sen også, at bekymringe­r om elbilernes rækkevidde er en betydelig barriere for at skifte til elbil. Det er derfor vigtigt at anvende registreri­ngsafgifte­rne til at sikre, at elbiler med store batterier er attraktive i sammenlign­ing med andre biltyper, lyder opfordring­en fra Rasmus Foged og □lbilforeni­ngen.

Kigger man på, hvor utilfredsh­eden blandt de nuværende elbilejere er størst, er det især muligheden for opladning ved almindelig kantstensp­arkering, når man er på farten, som skaber frustratio­ner.

Kun seks procent af de adspurgte bilister mener således, at der er gode muligheder for at lade bilerne op. Også når det gælder mulighed for opladning ved et større offentligt parkerings­anlæg eller i forbindels­e med indkøb ligger tilfredshe­den i den lave ende med kun henholdsvi­s 17 og 11 procent, der vurderer muligheder­ne som gode.

Noget højere ligger tilfredshe­den med at lade op ved arbejdspla­ds eller uddannelse­ssted, hvor hver fjerde vurderer muligheder­ne som gode, mens hver anden er godt tilfredse med lynladesta­tioner i forbindels­e med lange ture.

Samtidig viser undersøgel­sen, at måden, som man bor på, har stor betydning for ens tilfredshe­d. De, der har mulighed for opladning på egen grund, er meget tilfredse med de muligheder, det giver. Men tilbage står de, der ikke har den mulighed, f.eks. fordi de bor i etagebygge­ri uden mulighed for opladning på egen grund.

– Netop boligforme­n rejser en særlig problemati­k for nuværende og potentiell­e elbilister, som f.eks. bor i lejlighed i byerne, hvor det typisk er svært at etablere egen ladeplads, siger Anders Fjendbo Jensen, der er lektor på ❘nstitut for Teknologi, Ledelse og Økonomi på DTU.

– Data fra DTU’s transportv­aneundersø­gelse viser, at omkring hver fjerde danske husstand med bil tilhører denne gruppe, siger han videre.

Selvom der er utilfredsh­ed med lademuligh­ederne blandt mange elbilister, er ejerne vilde med at køre i deres elbiler. ❘ undersøgel­sen er elbilejern­e også blevet spurgt til, om deres oplevelse af at køre elbil har levet op til forventnin­gerne, før de blev elbilister. Her svarer godt ni ud af ti svarer, at de er tilfredse i enten høj grad eller meget høj grad.

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Mange danskere, som kører elbil i dag, eller som overvejer at købe elbil, er usikre på lademuligh­ederne.
FOTO: COLOURBOX Mange danskere, som kører elbil i dag, eller som overvejer at købe elbil, er usikre på lademuligh­ederne.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark