Ekstra Bladet

DANSK JUSTITSMOR­D?

- Mads Kastrup

HAR DANSK efterretni­ngstjenest­e sendt en mand afsted for at infiltrere Islamisk Stat for derefter at fængsle ham som terrorist?

AHMED SAMSAM, oprindelig­t syrer, har siddet fængslet i fem og et halvt år. De senere år i Danmark.

SAMSAM blev i 2018 idømt otte års fængsel i Spanien for ssit virke i fjendens lejr – hvor han altså angiveligt var sendt ind for at identifice­re danske IS- krigere og opsnuse oplysninge­r om eventuelle terroransl­ag på dansk grund.

EN FÆL MISTANKE har således længe ulmet i danske medier om, at Samsam er blevet ofret. Af enten Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e ( FE) eller Politiets Efterretni­ngstjenest­e ( PET). Eller begge.

TIRSDAG stillede to personer, der ikke kan siges at være hvem som helst, sig tillige op i koret, der afkræver redelige svar fra Justitsmin­isteriet.

KARSTEN DYBVAD, fhv. departemen­tschef i Statsminis­teriet, og Michael Lunn, fhv. departemen­tschef i Justitsmin­isteriet, stod frem i Berlingske. Og ud over at undre sig over, at danske myndighede­r ikke greb ind eller meldte sig, da Samsam- sagen var for retten i Spanien, tog de to tidligere departemen­tschefer bl. a. begrebet muligt justitsmor­d i anvendelse.

– DER TEGNER SIG et billede af en usædvanlig tilsidesæt­telse af almindelig retssikker­hed i Danmark; tilmed et justitsmor­d, hvilket er meget usædvanlig­t i Danmark. Vi håber ikke, det er tilfældet her, men det ser sådan ud, lød det fra Michael Lunn til Berlingske.

AHMED SAMSAM har anlagt sag mod såvel FE som PET. Han ønsker at blive anerkendt for at have arbejde for tjenestern­e i tre år og for uretmæssig­t at have været fængslet. Sagen behandles af Østre Landsret til august.

DET KAN selvfølgel­ig være, at efterretni­ngstjenest­erne stiller med en forklaring. Eksempelvi­s hvis Ahmed Samsam i sit virke som dansk agent uomgængeli­gt endte i et stokholmsy­ndrom – det vil sige, at han begyndte at fatte sympati for fjenden og i stedet kæmpe dennes sag. Men så må de rette blive informeret herom.

FOR DET er mere end muligt, offentligh­eden aldrig vil få den fulde sandhed. Som så ofte før i spion- og tys- tys- branchen, hvor problemer afhandles for dobbeltluk­kede døre. Men der findes talrige politikere, der ønsker klare svar. Og de må i fortroligh­ed på retsstaten­s og demokratie­ts vegne kunne få dem.

Der tegner sig et billede af en usædvanlig tilsidesæt­telse af almindelig retssikker­hed i Danmark

DET BLIVER bare ikke med justitsmin­ister Peter Hummelgaar­ds gode vilje. Han skrev tirsdag til Jyllands- Posten: ’ Som jeg tidligere har tilkendegi­vet over for Folketinge­t, har regeringen ikke fundet anledning til at nedsætte en undersøgel­seskommiss­ion i forhold til de mediehisto­rier, der har været om den konkrete sag.’

VI FORSTÅR, hvis nogle er flove. Men Peter Hummelgaar­d har misforståe­t sit job, hvis han tror, han skal holde hånden over disse.

 ?? ARKIVFOTO: LUCA PIERGIOVAN­NI/ POOL/AFP ?? Ahmed Samsam blev anholdt i Spanien i 2017 og året efter dømt i en terrorsag i landet. Siden december 2020 har han afsonet sin dom i Danmark.
ARKIVFOTO: LUCA PIERGIOVAN­NI/ POOL/AFP Ahmed Samsam blev anholdt i Spanien i 2017 og året efter dømt i en terrorsag i landet. Siden december 2020 har han afsonet sin dom i Danmark.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark