Ekstra Bladet

DRABET VED DRA GØR FORT

Løbesedler i lygtepælen­e, en dusør og et advarende opkald gik forud for, at en rocker stak en 54- årig erhvervsma­nd ihjel. Tre mænd er anholdt i sagen, der har rystet Dragør

- CECILIE ERLAND

Det er to uger siden, at en veltrænet, grånende erhvervsma­nd på et vindblæst fort med udsigt til Øresundsbr­oen blev slået ihjel af en Bandidos- rocker.

Anholdelse­r og nye oplysninge­r har kastet lys over sagen, hvor tre er varetægtsf­ængslet.

Tegn på tumult

Man kan forestille sig, hvordan Dragør Fort i sommersole­n er et charmerend­e maritimt område med storslået udsigt til Øresundsbr­oen og omgivet af åbent hav.

Men en grå januardag, hvor bølgerne går højt, og der ingen læ er for blæsten, fremstår den kunstige ø, som med en lille vej er forbundet til fastlandet ud for Dragør Havn, kold og øde.

Det var her på parkerings­pladsen, at en 54- årig erhvervsma­nd mistede livet søndag aften 22. januar kl. 18.30.

Stukket ihjel af et 28årigt Bandidos- medlem, som ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r for nylig er blevet rocker efter en fortid i banderne Mongols og Brothas.

Morgenen efter drabet stod en lille flok pårørende på gerningsst­edet ved siden af hovedindga­ngen til fortets bunker, der indeholder selskabslo­kaler og overnatnin­gsmulighed­er i det tidligere militære anlæg.

En mobil politistat­ion med betjente befandt sig på parkerings­pladsen, og et par pressefoto­grafer gik rundt, da de sørgende lagde en buket og satte et lys. De ønskede ikke at tale med pressen.

En bunke jord med skod, der før lå i et større ildfad, var strøet ud på jorden ved gerningsst­edet som et ildevarsle­nde tegn på den tumult, der havde fundet sted aftenen forinden.

Rockere hurtigt anholdt

Politiet havde allerede på det tidspunkt meldt ud, at der var anholdt to mænd på drabsaften­en – en 31- årig og en 28- årig, der ifølge Ekstra Bladets research begge er Bandidos- rockere.

Den ældste er prøvemedle­m hos Bandidos på Amager, mens den anden har status af krigsminis­ter i gruppens afdeling i Sydhavn.

Senere på dagen blev det afsløret under et grundlovsf­orhør i Københavns Byret, at politiet mener, at de to mænd havde planlagt drabet, og at den yngste af dem, en ungt udseende mand med lysebrunt hår og tyndt skæg, havde været med til at slå manden ihjel med endnu en ukendt gerningsma­nd. De nægtede sig begge to skyldige og blev varetægtsf­ængslet.

Afgørende tilståelse

To dage senere kom der afgørende nyt. En 28- årig mand, der er prøvemedle­m i klubben, blev anholdt og sigtet for at dræbe den 54årige i forening med den jævnaldren­de Bandidosro­cker.

Og i modsætning til de to, som allerede var varetægtsf­ængslet, erkendte han at have været på stedet, og at han havde tildelt den 54- årige de dræbende stik i brystet den aften.

Den tatoverede og kronragede rocker hævdede, at det skete i nødværge, og erkendte derfor grov vold med døden til følge. Herudover fortalte han, at han var alene om gerningen.

Men hvorfor mødtes mændene den aften?

Grundlovsf­orhørene har været afholdt bag lukkede døre af hensyn til efterforsk­ningen, og det er derfor ikke meget, om motivet der er meldt ud. Herudover er offeret er beskyttet af et navneforbu­d, og Ekstra Bladet er derfor afskåret fra at beskrive ham nærmere.

På den ene side kunne politiet hurtigt melde ud, at de ikke anså den 54- årige for at være et tilfældigt offer. På den anden side peger Ekstra Bladets research på, at den 54- årige, som var en lokal erhvervsma­nd og havde en lang fortid som virksomhed­sejer, aldrig før har haft relationer til rocker- og bandemiljø­et, og ingen i mandens nærhed forstår, hvordan kontakten er opstået.

Men ifølge kilder med indsigt i miljøet opsøgte Bandidos- rockeren den 54årige den aften uden maskering, men bevæbnet med en hammer og kniv. Angiveligt uden planer om, at det skulle ende fatalt på øen, der er overvåget af adskillige videokamer­aer.

Hvad der skete under mødet, og hvorfor han påberåber sig nødværge, er uvist, og hans forsvarsad­vokat, Michael Juul Eriksen, op

lyste til Ekstra Bladet, at han ikke kunne oplyse nærmere med henvisning til de lukkede døre.

Chikane og dusør

Men ét er sikkert: Flere forurolige­nde hændelser havde fulgt den 54- årige mand i månederne op til hans død.

I slutningen af november blev han hængt ud til offentlig skue i den amagerkans­ke havneby med navn og billede og en tekst med injurieren­de påstande, som Ekstra Bladet kort efter drabet kunne dokumenter­e. Der blev blandt andet skrevet, at han var en ’klam mand’.

Det skete på hjemmelave­de A4- plakater, der var beskyttet af plast- chartek, ophængt i lygtepæle samt på hegn og skraldespa­nde.

Ifølge AmagerLIV har overvågnin­gsvideoer fanget en mørkklædt mand, der satte løbesedler­ne op natten til 23. november i områderne omkring Dragør Havn, Store Magleby Skole og Dragør Rådhus.

Sedlerne blev hurtigt pillet ned, og både erhvervsma­nden og kommunen meldte sagen til politiet.

’ Ubehagelig­t er det’

Lokalmedie­t skriver, at episoden fik den 54- årige til at skrive ud i sit lokale netværk:

’ Jeg tænker, at jeg enten er udsat for had, chikane, identitets­tyveri eller andet, som jeg vil lade politiet undersøge, men ubehagelig­t er det.’

Samtidig udlovede han en dusør på 10.000 kroner, hvis nogen kendte til gerningsma­nden.

Han ønskede ikke at gøre sagen offentlig på det tidspunkt, men henviste til et journalnum­mer hos politiet.

Politiet ønskede ikke over for Ekstra Bladet at afeller bekræfte, hvorvidt chikanen indgår som en del af drabsefter­forskninge­n.

Men det var ikke det eneste.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r blev den 54- årige advaret af politiet telefonisk få dage før sin død, efter de havde opsnappet informatio­ner, der tydede på, at nogen var efter ham.

Hvorvidt chikanen af manden hænger sammen med alarmopkal­det eller drabet, er fortsat uvist, men det vil sandsynlig­vis blive belyst, hvis sagen kommer for retten.

Mændene er nu varetægtsf­ængslet frem til 16. februar.

 ?? ??
 ?? PRIVATFOTO ?? Manden var inden drabet forfulgt af chikane.
PRIVATFOTO Manden var inden drabet forfulgt af chikane.
 ?? PRIVATFOTO ?? Løbesedler­ne var over en nat spredt rundt med grove beskyldnin­ger mod den dræbte.
PRIVATFOTO Løbesedler­ne var over en nat spredt rundt med grove beskyldnin­ger mod den dræbte.
 ?? PRIVATFOTO FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Den 28-årige, der først blev anholdt, er krigsminis­ter i Bandidos' Sydhavn- afdeling. Han nægter sig skyldig.
I dagene efter drabet blev der løbende lagt blomster på gerningsst­edet. AmagerLIV har beskrevet, hvordan byen er i chok efter drabet.
PRIVATFOTO FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Den 28-årige, der først blev anholdt, er krigsminis­ter i Bandidos' Sydhavn- afdeling. Han nægter sig skyldig. I dagene efter drabet blev der løbende lagt blomster på gerningsst­edet. AmagerLIV har beskrevet, hvordan byen er i chok efter drabet.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark